cover

Retrospective

Smith & Mighty

CD (2004) - !K7 / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Elektronisk

Stiler:
House / Drum'n'bass / Hip-Hop / Trip hop / Dub

Spor:
Come On Back
Wishing On A Star
Walk On
Down In Rwanda
Move You Run
Life has a way
No Justice (Feat. Rudy Lee)
B-Line fi flow
Anyone feat. Jackie Jackson
Higher Dub
Same (Featuring Tammy Payne)

Referanser:
More Rockers
Fresh 4
Massive Attack

Vis flere data

Se også:
Life Is... - Smith & Mighty (2002)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Vitalt tilbakeblikk

Bristolduoen oppsummerer en foreløpig 15 år lang karriere som produsenter av alt fra tidlig trip hop til krysninger av dub, house og drum'n'bass.

Rob Smith og Ray Mighty omtales gjerne som forløpere til trip hop-bølgen fra Bristol, som senere ble allemannseie gjennom klassiske utgivelser fra blant andre Massive Attack, Tricky og Portishead. Carltons Come On Back åpner derfor passende nok denne samleren for å sette det hele i et historisk perspektiv.

Repertoaret til Smith & Mighty har imidlertid utviklet seg fra det tidlige 80-tall med Three Stripe Sound System, som fokuserte på reggae, dub og hip hop. Elementene fra disse sjangrene har gjennomsyret duoens historie, selv i deres mer soulbaserte eller jungle-influerte materiale. Tunge basslinjer, ekkoeffekter og sløye rytmer ligger ofte som nærmest obligatoriske grunnelementer. Senere kom utgivelser under navnet Smith & Mighty, blant annet med dub-versjoner av Burt Bacharach-låter, hvorav Walk On By og Anyone er inkludert på Retrospective.

Mot slutten av 90-tallet, da jungle og drum'n'bass for alvor var i skuddet, kom Smith & Mighty med sin label More Rockers, som ga ut en hel del egenprodusert snadder. Selection 2 fra 1998 er i så måte en oversett perle, som med utgangspunkt i røff jungle henter elementer fra dub, reggae, ragga, hip hop og soul. Flere godbiter fra denne perioden har også funnet veien til Retrospective, også i form av raritetsversjoner og vokale varianter. Blant disse er en engasjert og vokalspekket versjon av No Justice, denne gangen også med refreng fra et fartsfylt sted på de karibiske øyer. Down in Rwanda er nedstrippet og nærmest instrumental i forhold til originalen, men innsauset i dub og breakbeats på halv hastighet. Spor fra tidlig UK garage finner veien til Nijis drøye ragga B-Line Fine Blow, i tillegg til et knippe ballader med påsatt 90-talls danserytmer. En sjeldent god krysning er Move You Run feat. Tammy Payne (Blue & Red Mix), som innehar både glimrende vokal, fine melodier og spreke rytmebrekk, eltet og bakt inn i dyptpløyende bassganger og lydeffektmakeri fra reggae og dub.

En overraskende stor andel av Smith & Mightys tidlige materiale høres faktisk fortsatt bra ut. Ikke dermed sagt at det fortsatt høres moderne ut, for det gjør det ikke. Det er mer en gledens nostalgi over å høre hvordan dub og reggae har vært bærende elementer i nærmest alt de to har produsert. De sporene der Smith & Mighty har truffet best i sin samtid viser seg i større grad å slite med senskader fra tidens tann. De mer eksperimentelle kuttene har lenger holdbarhetsdato, fordi de til en viss grad fortsatt representerer noe nytenkende.

I tillegg til å være et interessant historisk dokument fra tiden rundt triphopens herjinger, finner man en sjangerblanding som ikke alt for mange produsenter er befattet med nå lenger. Retrospective inneholder Bristols varemerkebeskyttede mix av dub, hip hop og soul, fargelagt av Smith & Mightys ganske så varme kjærlighet til trommer og bass.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Kloster - Coastal Research - ideas, drafts and sketches recorded by Kloster

(Between Clouds / Washington Inc.)

Fredfulle bønner fra Danmark: Kloster innbyr til 40 minutter med sjelefred og åndelig styrke. Og ikke minst vakker musikk.

Flere:

Helge Lien Trio - Live
Thomas Dybdahl - Science