cover

Død Manns Tango

Kaizers Orchestra

CD-EP (2002) - Broiler Farm

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


For Folket!

Til torget, folkens! Ledelsen bærer viktig nytt fra kontinentet.

Før jeg barker løs på anmeldelsen av denne tre spors EPen vil jeg bare få opplyse om at den også er å finne som appendiks på den nyere versjonen av den suverene debuten Ompa Til Du Dør. For deg som henger litt etter i pensum innebærer det tre nye gode grunner til å sette døra på klem for denne brillefine gjengen fra skarreland.

EPens innhold setter ikke noe skille mot eller løfte om endring av retning fra materialet på den foregående langspilleren. Men den markerer på sitt vis de ytre grensene i Kaizers (foreløpige) musikalske revir. Tittelkuttet er et eksellent stykke melodrama med den nødvendige nerven som skal til for å nå ut til "Folket" under fremføring på en eller annen torgallmenning. Gitarene ligger nydelig balansert mot hverandre under denne korte og lavmælte enakters tristessen, som for øvrig har mer preg av vise enn ballade. Med Katastrofen gires derimot takt og tempo opp betraktelig. Et sjøsykt franskt musettetrekkspill (Stian Carstensens?) setter opp en stemningsramme preget av nostalgi mot Tyskland/Frankrike under 1900-tallets første decennier - en ramme Kaizers vet å ta tak i når da bare sekunder senere setter inn saftig og fyrrig ompa for å få fart på knehasene til dvelende tilskuere. Sigøynerblod tar over stafettpinnen og viser seg å frese enda fortere mot målstreken. Så til de grader fort går det at ompaen faller over mot sirkus og hurramegrundt i det de kollektivt og med rimelige høye kneløft braser inn til gull på tiden 02:35. Det er kort, intenst og jævlig bra, men som lytter føler man seg nesten littegrann snytt når det hele er over - omtrent som når man har gira seg opp til en boksekamp og den avgjøres på teknisk knockout i første runde.

Det hviler noe Weillsk over Kaizers uttrykk. Musikken og bandets visuelle fremtoning indikerer en nesten rustikk nostalgi mot proletariatets glansdager på kontinentet under tjue- og trettiåra i forrige århundre. Liksom Martin Tranmæl og hans likemenn henvender de seg til Folket med en blanding av agitasjon og allsang, der alle underliggende elementer, burlesk satire, vaudeville-presentasjon og fengende blæserensemble, gir inntrykk av rotekte folkelighet. Kaizers er en sjelden juvel i dagens musikkfauna og Død Manns Tango får meg til å glede meg vilt til neste langspiller.