cover

Texas Rain - The Texas Hill Country Recordings

Townes Van Zandt

CD (2001) - Tomato / MNW

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Country

Stiler:
Folk / Country / Singer/songwriter / Americana

Spor:
If I Needed You
Pancho & Lefty
Waiting Around to Die
Blue Wind Blew
Kathleen
No Lonesome Tune
Brother Flower
Two Girls
Marie
Quicksilver Dreams of Maria
Snowin' On Raton
At My Window

Referanser:
Willie Nelson
John Prine
Gram Parsons

Vis flere data

Se også:
Live at The Old Quarter - Townes Van Zandt (1977)
The Best of Townes Van Zandt - Townes Van Zandt (2002)
In the Beginning... - Townes Van Zandt (2003)
Acoustic Blue - Townes Van Zandt (2003)
Our Mother the Mountain - Townes Van Zandt (1969)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Grenseløst fra grenseland

Townes Van Zandt, Emmylou Harris, Wilie Nelson og Doug Sahm bringer varmt regn fra Texas.

Texas Rain ble spilt inn tidlig på 90-tallet, men utgivelsen så av en eller annen grunn ikke dagens lys før i 2001. Townes Van Zandt og hans mangeårige følgesvenn og produsent Kevin Eggers ønsket å spille inn en del eldre klassikere på nytt og i nye konstellasjoner. Resultatet har blitt et meget hørbart gjenhør med et knippe tidløse låter, kledd i et noe mer polert lydbilde enn på originalversjonene.

Selv om produsent og arrangør Eggers har satt sin bestemte signatur på platen, er disse nye innspillingene i all hovedsak kommet svært godt ut av det. Hovedgrunnen ligger selvfølgelig mye i de allerede suverene låtene til Van Zandt og måten han fortsatt styrer dem. Klassikere som Pancho & Lefty, Kathleen og If I Needed You kan vanskelig brekkes helt, på den annen side bør de heller ikke klusses for mye med. Slik sett er det bra at det er sjefen sjøl som tross alt styrer skuta. Den andre grunnen til at dette fungerer er at samarbeidspartnerene er valgt ut med omhu.

Når nevnte If I Needed You sklir avgårde med Emmylou Harris' krystallstrupe er det storslagent. Her kan man minnes hennes duetter med Gram Parsons, og alle som har smaken for disse kan bare lene seg tilbake for å nyte. Brother Flower (med Kimmie Rhodes) ligger heller ikke så mye tilbake for denne, ei heller den mer anonyme balladen At My Window med Kathy Mattea, selv om begge ikke uventet er noe blekere enn Emmylou.

Pancho & Lefty er vel det nærmeste man kan kalle Zandts signaturlåt. Her fremføres den dels spansktalende og i mariachi-stil av blant andre Freddy Fender, Doug Sahm og The Texas Revolution. Det virker helt korrekt, og plasserer historien der den rettmessig hører hjemme - i grenseområdene mellom USA og Mexico. Et lignende stunt gjentas i den minst like flotte Quicksilver Dreams of Maria, og det er nesten så en kunne ønske at Townes Van Zandt hadde gjort mer i den språkdrakten før han så altfor tidlig gikk bort. Her smelter i hvert fall grensene sammen tilbake til sin naturlige, diffuse form.

Our Mother the Mountain (1969) er en av Van Zandts aller beste skiver, og Kathleen er en av de store øyeblikkene fra denne. Her er arrangementet med hell redusert, og tilbake står et dryppende piano og noen fantastiske harmonier fra The Chromatics. Personlig synes jeg dette er platens aller flotteste spor, og også en de mest vellykkede nyinnspillingene. Men best av alle er Willie Nelson. Som en sulten gnager stikker han hodet fram på Maria og No Lonesome Tune med en røst som står fantastisk til Zandts mer solide og stødige stemme. Nelson selv har jo erfaring fra lignende prosjekter, blant annet fra den svært sterke Across the Borderline (1993), og det er synd at vi ikke kan få høre mer av disse to sammen.

Ikke alt er like vellykket, tross alt. Blugrassversjonen av Blue Wind Blew, sammen med Jerry Jeff Walker er fin nok, men ender mest av alt som dusinvare. Two Girls (med Doug Sahm) er litt for poppa, og ødelegges etterhvert av en saksofonist som gir den et unødvendig glatt preg. Snowin' On Raton er ikke blant Zandts aller sterkeste låter, og duetten med James McMurtry faller litt gjennom, ikke bare fordi stemmene deres er såpass identiske, men også fordi den er forutsigbar og lukter mer av Nashville enn Texas.

Summa summarum, Townes Van Zandt rager der oppe sammen med Hank Williams og Gram Parsons som en av de aller største. I en bedre verden ville han kanskje oppnådd større suksess mens han levde, men låtene han skrev har skapt karriere for mange andre. Texas Rain hjelper oss litt på vei til å forstå hvorfor.

Texas Rain er trolig ledd i en større serie med slike utgivelser, og slik resultatet har blitt her er det ingen grunn til å grue seg.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Machines - Stereotypes

(C+C)

Velkommen til en malstrøm av bevisst og ubevisst arrangerte tilfeldigheter hvor ingen er trygge og alle er fritt vilt.

Flere:

Kråkesølv - Trådnøsting
The Shins - Wincing The Night Away