cover

Klassiker

Wilmer X

2 x CD (2009) - MNW / Bonnier Amigo

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Rock'n'Roll / Pubrock / Rhythm & blues

Spor:
Blod Eller Guld
Spela Under Hot
Gå Hela Vägen
Djungelliv
Slå Dank
Det Regnar Nästan Jämt
Jaguar
Tur Och Talang
Kärlekens Gap
Hong Kong Pop
Hokus Pokus
Vem Är Den Flickan
Be Mig Aldrig Mer
Tomma Ord
Skunk
Dansar På Ett Ben
I Din Klinik
Fem Ess I Leken
Tårar Av Guld
Du Du Du (Live)
Fragile Child (Live)
Betty Jean (Live)


Kör Dej Död
Ner I Det Blå
Nere På Knä Igen
Är Det Blues Du Vill Ha?
En Röd Elektrisk Gitarr
Sikta På Mitt Hjärta
Vild (Singelversion)
Förlorad Kontroll
Siesta "round The Clock"
Fula Ord
Kyss Dynamit
Sov Min Älskling
Säj Din Mama Och Din Pappa
Första Tåget Hem
Wilmer I Paris
Vägen Till Klippan
Het Men Inte Längre
Bränner Ett Brev
Nattens Stora Suck
Hm Hm
Motorbike Drivin'
Not Glamourous
Downward Bound

Referanser:
Dr. Feelgood
Eddie & The Hot Rods
Chuck Berry
Nick Lowe
Dave Edmunds
Squeeze
Graham Parker

Vis flere data

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Skånsk bluesrock

Få deg litt sprudlende brunt drikke og kos deg med denne samleren.

Jeg lurer på hvor mange plater jeg har bladd meg igjennom i forskjellige platebutikker i inn- og utland. Det er i hvert fall utrolig mange, det kan jeg med sikkerhet slå fast. Enkelte band og artister som jeg mer eller mindre kjenner bare som navn dukker alltid opp når jeg iherdig har studert coverene.

Wilmer X er nettopp et slikt band. Hvor mange ganger har jeg sett deres omslag og bare elegant fortsatt videre? Jeg har vel ærlig talt aldri vært i nærheten av å kjøpe meg en Wilmer X-skive, uansett om den har vært plassert i tilbudshylla eller ikke. Bandet har vært mange ganger på svensk tv, så helt ukjente for meg er de jo ikke. Men å erverve meg et eksemplar av en eller annen av bandets plater, nei, det har bare ikke helt passet seg.

Så nå sitter jeg med samlingen Klassiker som oppsummer deres i alt åtte album fra 1980 til 1987. Totalt 45 låter – imponerende, ikke sant? La oss ta en kort historie. Bandet har sitt hovedsete i Malmö og startet som Wilmer Pett i 1977. Tre år senere ble bandnavnet endret til Wilmer X, samme år som debutsingelen ble gitt ut. Året etter, i 1981, var det klart for den første LPen. Fram til i dag har bandet gitt ut over 20 album og besetningen har hele tiden endret seg. Alltid i sentrum og med fra starten har vokalist og gitarist Nisse Hellberg vært med, og ikke minst munnspilleren Janne Lorensson. Førstnevnte kan også vise til fem soloplater.

Det jeg tenker på når jeg ser navnet Wilmer X er skånsk bluesrock, og det er akkurat det det hele handler om. For de er et fandenivoldsk bluesorkester med innflytelse av 50-tallsrock, 60-tallspop, 70-talls pubrock og punk anno 1977 som viser veien. Det er ikke mange som band eller artister som skaper sin egen stil - vel det har vel heller ikke Hellberg og vennene hans klart heller, men du kjenner det så godt igjen. I all hovedsak skyldes det den energiske håndtering av låtene, Hellbergs skånske vokal og ikke minst Lorensson evig tilstedeværende munnspill. På de seks første albumene var det svensk eller skånsk som gjaldt, dernest ble det et par på engelsk.

Å høre på Klassiker, som varer godt over to timer, uten å kunne drikke øl og danse er nok kanskje i det drøyeste laget. For det blir feil å ikke kunne delta i den glødende reisen som bandet ønsker å ta lytteren med på. Det er ikke lett å velge seg favorittspor. En kan det være mange, en annen dag kan det være færre, dette kan være avhenge av min egen dagsform.

Men du kan forsikre deg at du kommer i godt humør – for det kan være helsprudlende. Ta med noen kompiser, ha kjøleren full med øl og spill høyt.

Wilmer X var bandet som spilte musikk midt i mellom powerpop-landet til Gyllene Tider og punklandet til Ebba Grön/KSMB og Gyllene Tider. Gjennom gode liveopptredener skaffet bandet seg et publikum som ble bare større og større, og også et akseptabelt salgsvolum.

Utover neste tiår ble Wilmer X mer radiovennlige i stilen, uten å miste grepet. De har sine mange fans fortsatt etter 30 år i bransjen og selger fortsatt bra med plater. Klassiker er en flott introduksjon og du skal ikke se bort fra neste gang jeg blar igjennom en bunke med plater så vil det muligens også inkludere en Wilmer X.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures

(RCA)

Queens of the Stone Age, Led Zeppelin og Nirvana bokstavelig talt i ett og samme band. Tiårets supergruppe? Mest sannsynlig.

Flere:

Jason Molina - Let Me Go, Let Me Go, Let Me Go
Fire! - You Liked Me Five Minutes Ago