cover

One Eye and Watching

Lasse Marhaug

Vinyl 7" (2001) - Melektronikk / Safe as Milk

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

[capsule review in English available]

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Sydende ur-suppe.

Alkymisten Marhaug stimulerer sentralnervesystemet med sydende lydbilder.

Lasse Marhaug gir ut One Eye and Watching 7" på Melektronikk, som er et underselskap av det Haugesund-baserte selskapet Safe as Milk. Melektronikk er en 7", - og konsertserie for elektronisk og eksperimentell musikk, og Marhaug er den andre i rekken etter Tore Honoré Bøes Sølvstøy fra 2000.

Jeg kan avsløre med en gang at tittelsporet One Eye and Watching er noe av det vakreste jeg har hørt. Skulle gjerne vært i posisjon til å utrope Marhaug til et geni, for dette er så originalt, sprøtt og vakkert på en gang, og jeg vil si at denne låta, eller lydkonstruksjonen, hever seg over enhver form for kategorisering. Marhaug vil nok motsette seg den romantiske tanken om det kunstneriske geniet. For jeg mistenker ham for ville eliminere begrepet om kunstneren og heller bruke det mer moderne begrepet om designeren. Jeg vil ikke motsette meg det, fordi dette kan neppe kalles musikk i tradisjonell forstand, selv om det kan oppfattes som det. Jeg vil si at han tangerer begge oppfatninger.

One Eye and Watching er heller et lydbilde eller lydlandskap, designet på laptop, og elementene som dette landskapet, eller bildet, er bygget opp av består av opptak fra felten, start og stopp av mekaniske rytmeeksplosjoner, og tette, melankolske, dronende ambiente strekk. Det er perfekt balansert mellom organiske og digitale lyder, selv om de opptrer helt adskilt i lydbildet.

Bildene strømmer på til lydene fra One Eye and Watching; det er skapelsen av NOE (mekanisk) i et organisk landskap, hva det ER finner jeg ikke ut av, men Marhaug belyser selve opprinnelsen i løpet av noen minutter.

Marhaug er også halvparten av noise-duoen Jazzkammer i kompaniskap med John Hegre, også noe av det mest spennende som finnes av musikk for tiden.

Fjær i hatten til Safe as Milk/Melektronikk, respekt til Lasse Marhaug!

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Alamaailman Vasarat - Huuro Kolkko

(Laskeuma / Nordic Notes)

Den finske underverdenen inviterer nok engang til epileptisk dans, polonese og moshpit.

Flere:

Wilco - A Ghost is Born
The New Pornographers - Twin Cinema