Maja Ratkje ser tilbake på 2006

Maja Solveig Kjelstrup Ratkje lar seg vanskelig beskrive i enkle vendinger. Hun er komponist og musiker, og opptrer i mange forskjellige sammenhenger i begge rollene. Hun får regelmessig urframført sine komposisjoner, og samtidsmusikkgruppa POING er blant de hyppigste til å framføre Ratkje-verker. Samtidig gjør hun konserter over hele verden som soloartist, som en fjerdedel av SPUNK, med duoen Fe-mail, eller i andre konstellasjoner og prosjekter. Stemmen er kanskje hennes viktigste instrument som musiker. Fri-improvisasjon i både elektriske og akustiske kontekster står sentralt, og hun blir ofte omtalt som støyartist. Ratkje er også medarrangør av festivalen all Ears, som går av stabelen i Oslo hver januar.

Maja Ratkje på groove og hennes hjemmeside.

Her er Ratkjes 2006:

---

Musikk er fortsatt best live, derfor vil jeg starte med noen svært gode konsertopplevelser:

*John Tilbury akustisk solo under all Ears i Oslo januar.

*Sunn O))) med bl.a. Keiji Haino under FIMAV i mai i Canada.

*Fred Frith solo, og med de norske nykomlingene Art Directors under Kongsberg Jazzfestival.

*Atomic under Kongsberg Jazzfestival.

*Utmarksmusikken på Ransbyseteren i Sverige. Mer en totalopplevelse enn rent musikalsk. Har vært der tre år nå. Kultfestival uten å vite det selv. Stikkord: Wille Tors, Träd Gräs Och Stenar-avsporinger, moderne poesi, bilbatteridrevet PA-anlegg på en seter med gjeter blant publikum.

*Lene Granagers Cellokonsert framført av Tanja Orning og Ensemble Ernst under Ultimafestivalen i Oslo. Måtte nøye meg med å høre den på radio lenge etter festivalen var over. Håper den blir spilt inn og utgitt en gang. Et vanvittig stykke musikk, og med Orning som ekstremsportutøver på cello.

*Mahlers 5., Nordheims Canzona og Alban Bergs Fiolinkonsert framført av Oslo-filharmonien med dirigent Jukka-Pekka Saraste. Solist på Berg: Peter Zimmermann.

*Gamle kassetter. Ble dessverre nødt til å kjøpe bil da jeg flyttet ut på landet. Eneste medieavspiller i den er en kassettspiller. Det har ført til at gamle kassetter fra 15-20 år tilbake har fått en renessanse. Mest på repeat har vært Neil Youngs Harvest Moon. Andre hyggelige gjenhør har vært med Cowboy Junkies, Jan Johansson, The Eurythmics. Har også hatt stor glede av en del arabiske kassetter.

Dave Phillips - dp6

CD (The Egg and We)

» [vis produktdata]

Jazkamer - Panic

CD (Bottrop-Boy)
Både Dave Pillips og Jazkamer er artister med svært mange utgivelser, noen blir sinnsykt bra, andre helt passe bra. Disse to er i aller høyeste grad verd å få med seg. To gjennomproduserte, inderlige og skremmende gode album. Mens Jazkamers plate er basert på den konvensjonelle lyden av gitar, riktignok spilt på en heller orginal måte, er Dave Phillips prosjekt å blande opptak fra torturerte dyr med sin egen stemme. Ubehagelig tvetydige i et grotesk, men henrivende poetisk-politisk inferno.
» [vis produktdata]


(04.01.07)

Artikler, nyheter


Pink Floyd: 1967-1977

Denne artikkelen er en kort gjennomgang av Pink Floyds mest sentrale verker perioden 1967-1977, deres viktigste periode.

Groovissimo


Paganus - Kalla

(Earthwood)

Paganus ivrer for at vi på nytt skal ikle oss skogspelsen og ikke bryte en kontinuitet som har vart i titusener av år.

Flere:

Information - Biomekano
The Clientele - Strange Geometry