Årsliste 2009: Tor Hernan Floor

Det blir stadig vanskeligere å finne tid til å lytte til absolutt alt jeg har lyst til, og alt som blir drevet frem som hype fra alskens kriker og nettkroker. Derfor er det en rekke plater som forsvinner ut i det store intet hos meg, rett og slett fordi at de ikke har nok umiddelbar effekt. I år føles det nesten som om listen over halvgreie skiver (som f.eks Girls – Album, Xx- Xx, Grizzly Bear- Veckatimest) er nærmest uendelig, og det kan godt være at mange av de fortjener mer tid enn de har fått i denne anmelderens ører.

Allikevel synes jeg det er riktig å premiere de platene som mestrer å ta meg med umiddelbar effekt, og ettersom virkeligheten tar et stadig større grep om hverdagen min, evner å løfte meg vekk fra den slik jeg ønsker det gang etter gang i mine hodetelefoner.

Her er de platene jeg mener gjør nettopp dette.

St. Vincent - Actor

CD (4AD)
St. Vincent er i ferd med å bli et aldri så lite unikum. Etter å ha levert den sterkt Sufjan Stevens inspirerte Marry Me, fulgte hun opp med en indierock-plate så selvsikker med tanke på stil og innhold, at det føles nesten personlig å lytte til den eksentriske Annie Clarks observasjoner på Actor.

Innfallsvinkelen er fra film og scene, hvor St. Vincent sakte maler historier og karakterer man kan kjenne igjen på ethvert gatehjørne, men som det muligens krever en ekstra interesse for å lytte til. Det gjør Actor til en utrolig sjarmerende og underfundig plate som det ikke er så lett å få helt grep på, for som hun selv sier det på The Strangers: What do I share, What do I keep, from all this strangers who sleep where I sleep?

Jeg venter fremdeles spent på svaret.

» [vis produktdata]

Animal Collective - Merriweather Post Pavillion

CD (Domino)
Fall Be Kind Ep, rundet av et hysterisk bra år for Animal Collective. En EP som på mange måter oppsummerer hva det nesten patetisk høyt hyllede albumet handler om. Merriweather Post Pavillion er en pop-plate så langt på siden av hva man kan forvente av kommersiell popmusikk i 2009, og med superhiten My Girls inne på topp 3 av iTunes mest solgte enkeltlåter viste Animal Collective at selv de mest utsvevende melodier kan favne bredt med tekster så uimotståelige og allmenne at de fikk selv de hippeste danseløvene verden over til å tenke at selv de skal en dag bli voksne.
» [vis produktdata]

Fever Ray - Fever Ray

CD (Rabid)
Noen plater vet man at kommer til å stå igjen som en av årets beste allerede da man hører de for første gang. Karin Dreijers første soloskive er en slik en. Dyster, melankolsk og hverdagslig som den er, klarer Dreijer i større grad enn med The Knife å gjøre små historier om til store eposer, som skapt for det omreisende avantgarde- teateret hun fremfører på scenen. 2009 var Fever Rays år, og jo mer man lytter til platen, jo mer sikker blir man på at ikke en eneste liten detalj på denne platen er tatt med tilfeldig.
» [vis produktdata]

The Antlers - Hospice

CD (French Kiss)
Å leve sammen med andre mennesker er på mange måter del av det å finne nye måter å leve med seg selv. Antlers kritikerroste plate Hospice tar for seg desperasjonen det er å få denne viktige delen revet bort fra seg på to plan: 1. Ved isolasjon. 2. Ved tap av den man elsker høyest. Kombinasjonen av disse to ganske depressive innfallsvinklene gjør Hospice til den platen med størst evne til å fenge flest mulig, i hvert fall hvis man tar seg tiden til å bli kjent med Antlers historier, og kanskje enda mer tid til å bli kjent med seg selv.
» [vis produktdata]

Fuck Buttons - Tarot Sport

CD (ATP Recordings)
Instrumentalmusikk har sin største svakhet i at hvis melodiene ikke er sterke nok, er det vanskelig å forsvare mer enn en gjennomlytting. Fuck Buttons er tidkrevende som få, og låter som Olympthians virker nesten evigvarende og meningsløst lange. Knappeknullerne tøyer strikken i alle retninger, og virker mer melodifokusert enn tidligere. Det gjør Tarot Sport en stor tjeneste, og det er vanskelig å ikke like låter som gjør at man føler seg som del av et større univers enn bare den planeten vi bor på.
» [vis produktdata]

The Pains of Being Pure at Heart - The Pains of Being Pure at Heart

CD (Slumberland)
Det er nesten så jeg skammer meg litt hver eneste gang jeg setter på denne. Det blir litt som å innrømme at jeg liker noen av de nye låtene til Alicia Keys, eller Joss Stone. For maken til klisjepreget, nipugget og pastisjepreget album enn dette skal man lete lenge etter. Det finnes ikke et originalt øyeblikk på Pains of Being Pure at Hearts debutalbum, og døgnfluestemplet er mer eller mindre allerede et faktum. Allikevel tar jeg meg selv i å simpelthen elske ungdommen i meg selv da jeg hører på denne, og gjenopplever vitaliteten, arrogansen, mangelen på frykt og ikke minst evnen til å utfordre konvensjoner. Det er slike ”forfriskende” gjennomlyttinger vi alle trenger iblant.
» [vis produktdata]

Andrew Bird - Noble Beast

CD (Bella Union)
Andrew Bird er en stillferdig og reflektert musiker. Alt han gjør er så gjennomarbeidet og perfeksjonert at resultatet vanskelig kan bli annet enn perfekt. Noble Beast har så mange gode melodier, tekster og ideer at man ved første gjennomlytting blir nesten litt overveldet av alt overskuddet. Da Bird i tillegg leverte en av Øyas få virkelig store øyeblikk på Rockefeller, stiller jeg meg gladelig i køen av de som ser på mannen som et av de virkelig store popgeniene anno 2009.
» [vis produktdata]

Wavves - Wavvves

CD (Fat Possum)
Wavves gav ut den platen med desidert dårligst lyd av dette året, absolutt alt skurrer, skraper og støyer på tinnitusfremskapende nivå hele veien igjennom. Livet til Nathan Williams er tydeligvis også ganske på trynet, der han skater seg vei gjennom det solfylte California som en karakter i et nytt samarbeid mellom Larry Clark og Harmony Korine. Wavves er på ingen måte banebrytende eller revolusjonerende, men er upretensiøs gutteromspunk med gode referanser, og et innbitt håp om en bedre fremtid.
» [vis produktdata]

The Low Anthem - Oh My God, Charlie Darwin

CD (Bella Union)
Det er vanskelig å komme forbi denne perlen av et folkalbum. Jeg er veldig svak for plater som har stort karaktergalleri, og som klarer å fortelle hverdagslige historier på en måte som kan være like interessante for folk i Uganda som i New York. The Low Anthems Oh My God Charlie Darwins utgangspunkt er så sterkt bare med tittelen og åpningssporet, at ettersom platen bygger seg opp føler man seg beriket med en rekke nye personligheter, og ikke minst gode melodier.
» [vis produktdata]

Mos Def - The Ecstatic

CD (Downtown)
Mos Def gjør alt riktig med The Ecstatic, han tar to steg tilbake, finner nye produsenter og rapper som om han var 18år igjen. Med et sterkt politisk engasjement, og erfaring i bransjen som få kan matche på hans nivå, tok Mos Def innersvingen på alle de store navnene i år. Det blir stadig sjeldnere at hiphop fenger meg, men når Mos Def viser gammel storhet, sammen med Otis-brødrene på produksjonssiden er det bare å ta av seg hatten.
» [vis produktdata]

The Very Best – Warm Heart of Africa
Kråkesølv – Trådnøsting
Health – Get Color
Jeremy Jay – Slow Dance
Woods – Songs of Shame
Dan Deacon - Bromst
Built To Spill - There is no enemy
Dinosaur Jr. - Farm
Flaming Lips - Embryonic
Marissa Nadler - Little Hells

Beste reissues:
Leonard Cohen – Live at The Isle of Wight 1970
Nirvana – Live in Reading
Kraftwerk – Reissues av klassikerne

Topp 5 filmer:

Home
Moon
Det Hvite Båndet
UP
Antichrist

Topp 5 konserter:

Yo La Tengo - Cosmopolite
Fever Ray – Parkteateret
The Very Best - Øya
No Age – Betong
The Megaphonic Thrift – By:Larm

Tor Hernan Floor
(26.12.09)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Jamey Johnson - That Lonesome Song

(Mercury)

Ei nesten heilt ny stemme frå nabolaget til Hank Williams tar ein sylskarp innersving på det aller meste av dei siste åras countrymusikk.

Flere:

Kloster - Coastal Research - ideas, drafts and sketches recorded by Kloster
American Suitcase - Summerman