Topp 10 2004 - Ronny Svendsen

Musikkåret 2004 har vel ikke vært av de aller beste, men heller ikke av de verste. Noen endelig dom vil jeg dog ikke gjøre - ennå. Til det er jeg for treg. Ja, for treg til å følge med og fange opp godplatene. Det tar ofte et år eller to før jeg oppdager de virkelig gode platene fra fra et bestemt år. Vi kan likevel konkludere med at det i hvert fall har vært minst et middels år. Knallplater fra Brian Wilson - om enn ikke med ny musikk - og Franz Ferdinand har bidratt til det. Her hjemme har det kommet positive overraskelser fra en del relativt ukjente undergrunnsband - ja du vet, de bandene som man sjelden finner fremst i hyllene til Platekompaniet. TellUsALie, AqPop, The Kulta Beats og ikke minst Brimstone Solar Radiation Band har strålt på sine debutplater. Jeg ser at Adresseavisa har The Shins med Chutes Too Narrow på sin årsliste for 2004. [Utgitt i USA i 2003, Norge 2004, red.anm.] Hvis den likevel skulle tillates tatt med på årslista ville den kommet på en sterk 2 eller 3. plass og skviset ut AC Newman på 10. Chutes Too Narrow er ei herlig plate mitt soundtrack for store deler av 2004. Ja, jeg er som sagt litt treg.

1.Brian Wilson - Smile

CD (Nonesuch)
Jeg var på forhånd uhyre skeptisk til dette prosjektet, men ble faktisk sjarmert i senk da resultatet forelå. Veldig god flyt hele albumet igjennom. Pop-perlene er flere enn eksperimentene og det komplekse pop-monsteret Good Vibrations avslutter et mesterverk som vil stå lenge. Prosessen har vært vond for Wilson - som den ofte er for genier - men resultatet vil stå seg også i år 2200 - på samme måte som Mozart står seg i dag.
» [vis produktdata]

2.Franz Ferdinand - Franz Ferdinand

CD (Domino)
Jeg var ikke blant de mange som umiddelbart falt for Franz Ferdinands fengende riffbaserte gitardiscorock da debutplata kom ut, men på samme måte som sol alltid til slutt klarer å smelte is, smeltet jeg til slutt for Franz Ferdinand. Uhyre enkelt, men likevel - eller kanskje nettopp derfor - veldig bestettende og fengende. Denne plata vil helt klart stå seg i noen år – om enn ikke til 2200. Så får vi se om artisten Franz Ferdinand gjør det samme.
» [vis produktdata]

3.Sufjan Stevens - Seven Swans

CD (Rough Trade)
Vakker, sårt og pent. En meget bra oppfølger til fjorårets Greetings From Michigan. Eller skal vi si forløper. Denne plata ble faktisk spilt inn før Greetings... Så lenge musikken er så vakker som her så spiller tid og sted uansett liten rolle. Er du glad i Neutral Milk Hotel og Nick Drake bør dette fungere utmerket for deg, slik det gjør for meg.
» [vis produktdata]

4.Guided By Voices - Half Smiles of the Decomposed

CD (Matador)
Sjef Robert Pollard og gjengen rundt ham har holdt det gående i snart 20 år. Det ble tidlig annonsert at Guided By Voices avslutter sin plate- og livekarriere med Half Smiles of the Decomposed. Avslutningsturneen The Electrifying Conclusion har gått i USA i høst og bandets siste konsert holdes på nyttårsaften i Chicago. Selv om høydepunktene har vært mange i GbVs karriere har de også levert en god del middels og svakt materiale. Heldigvis er dette en avslutningsplate som er bandet verdig. Anbefales!
» [vis produktdata]

5.Aq Pop - Beautifully Smart

CD (Happy Happy Birthday to Me / 35g)
For meg har Aq Pop vært et av mange hyggelige nye norske bekjentskaper i 2004. Trønderbandet leverte ei debutplate som både er vakker og litt intelligent. Jeg har etter hvert fått mange favorittlåter herfra (Have It, Relate That Something, Caught By This Feeling). Aq Pop opererer i poplandskapet med The Byrds sin folkfeeling i bunn. Dipsomaniacs og Motorpsycho er naturlige norske referanser.
» [vis produktdata]

6.Tellusalie - Tangerine Dreams

CD (Forward)
Langt ifra like mye undergrunn som Aq Pop, men igjen en av årets positive overraskelser. Klipper fra min egen anmeldelse av plata på groove.no: "Man får i det hele tatt en litt rastløs følelse av å høre på Tellusalie, til å rave rundt i gatene og være hyper, nesten som å gå på farlige ulovlige stoffer" og "debutalbumet inneholder en håndfull umiddelbare, drivende gode låter som trygt kan settes på repeat frem til jul".
» [vis produktdata]

7.Sonic Youth - Sonic Nurse

CD (Geffen)
NYC-gjengen har aldri levert en dårlig - eller endog middels plate - så gode plater fra den kanten burde ikke være noen overraskelse, men denne tok meg likevel på sengen. Sonic Nurse tar oss inn langt inn i gitarnirvana. Et av få band som virkelig fortjener statusen 'levende legender'.
» [vis produktdata]

8.The Brimstone Solar Radiation Band - Solar Radiation Band

CD (Big Dipper)
Feit plate fra bergenske Brimstone. Det går i retning av retropoprock ikke veldig langt unna Aq Pop. Fra grooves anmeldelse: "Brimstone har virkelig utviklet et særegent lydbilde, og de har levert fra seg en variert og spennende debutplate."
» [vis produktdata]

9.The Kulta Beats - Civilize the Brutes

CD (Cutwater Records)
Garasjepop/psych fra Stjørdal utenfor Trondheim. Vokal med særpreg, gode melodier og teft for arrangementer er noen av elementene som gjør at Civilize the Brutes står seg godt også etter et halvt år i CD-spilleren.
» [vis produktdata]

10.A.C. Newman - The Slow Wonder

CD (Matador)
En noe ujevn plate, men med et par høydepunkter som akkurat klarer å karre den inn på 10. plass på årslista. Fra min egen anmeldelse på groove.no: "Enkeltlåter er den store beholdningen, mer enn et helstøpt og gjennomført godt soloalbum." On the Table var årets sommerlåt for meg.
» [vis produktdata]

Ronny Svendsen
(01.01.05)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Deradoorian - Mind Raft EP

(Lovepump United)

Sophisticated, sultry and confident debut from Dirty Projectors' Deradoorian

Flere:

Trygve Seim - Sangam
Weeping Willows - Into the Light