Anthon Andreassen - Topp 10 2008

I et plateår helt på det jevne er dette de ti som har gjort sterkest inntrykk. Når det er sagt, har både Women, No Age, Kasey Chambers & Shane Nicholson, Tift Merrit og The Walkmen laget plater som på sine dager føles som årets beste, men sangtelleren på iPoden lyver sjelden – og da blir det disse ti.

10.Get Well Soon - Rest Now, Weary Head! You Will Get Well Soon

CD (City Slang)
Et prosjekt som balanserer helt på kanten til det pompøse – unge Konstantin Groppers debutplate tikker inn på litt under én time og inneholder rikt orkesterte sanger om den tyske bondekrigen, heksebrenning, kapitalisme og fornøyelsesparker (samt en cover av Underworlds Born Slippy). Ambisjonsnivået er halsbrekkende, referansene utsøkte, og resultatet varierer mellom fascinerende og strålende, men aldri uinteressant.
» [vis produktdata]

9.The Hold Steady - Stay Positive

CD (Vagrant / Rough Trade)
Mens denne mangler noe av den umiddelbare, overivrige sjarmen – følelsen av at Craig Finn & co er understimulerte unger som går fullstendig av skaftet i godteributikken – er det denne gang tekstene og, grøss og gru, konseptet som redder The Hold Steady. Rusmisbruk, besettelse, drap, politi på bærtur og ungdom på ville veier er alle ingredienser i Finns kløktig konstruerte sangsyklus om å eldes med verdighet.
» [vis produktdata]

8.Black Mountain - In the Future

CD (Jagjaguwar)
Future og future, Black Mountain vil nok for all fremtid bli stående som mer 1970 enn 2070, men hva gjør vel det så lenge de forvalter arven slik som dette? ”Witchy child put a spell on me / And there ain't no way I can be freed / I've been imprisoned by your demon lust / Cursed by your black magic touch,” synger Stephen McBean i Evil Ways, og gir med det en pekepinn på hvor vanskelig det er å kravle ut av denne gryten hvis man først har havnet oppi.
» [vis produktdata]

7.Deerhunter - Microcastle / Weird Era Cont.

CD (Kranky / 4AD)
Deerhunters ferd mot lyset tok et uventet langt steg med Microcastle. Visst var også Cryptograms et steg i mer tilgjengelig retning, men denne gangen kommer de omtrent løpende mot deg med åpne armer, med Never Stops og Nothing Ever Happened i spissen. Bonusdisken Weird Era Cont. var i så måte mer i tråd med forventningene, der den kapsler lytteren inn i deilige, tykke lag av bomull. Sistnevnte er å foretrekke, men herregud, man klager ikke når man får to til prisen av én.
» [vis produktdata]

6.Tindersticks - The Hungry Saw

CD (Beggars Banquet)
Det var ikke vanskelig å være skeptisk til et Tindersticks uten maestro Dickon Hinchcliffe, selv om det siste solofremstøtet til Stuart Staples var en av 2006s største oppturer. Femten sekunder ut i andresporet Yesterday Tomorrow, i det David Boulters orgel finner travet som løfter Staples’ baryton opp mot himmelen, er skepsisen borte. De tre første platene får vi aldri igjen, men høydepunktene på denne er fullt på høyde med det beste bandet har gjort post-Curtains.
» [vis produktdata]

5.Giant Sand - proVISIONS

CD (Yep Roc)
Det passer seg kanskje ikke å si at ”det smaker fugl” når man snakker om en plate med en gigantisk, sløyet fisk på omslaget. Likevel er det er vanskelig å ikke la seg fengsle av oppdriften Howe Gelb har hatt på de siste platene, med proVISIONS som et foreløpig høydepunkt. Her kommer perlene tett, men aller best er platen når man får på plass bonussporene som kan lastes ned gratis fra Yep Rocs hjemmesider.
» [vis produktdata]

4.Fleet Foxes - Fleet Foxes

CD (Sub Pop / Bella Union)
Denne er håpløs å si noe om uten å ty til klisjéer. Jeg mener, ”Fleet Foxes” gir i skrivende stund 5.870.000 treff på Google, mens ”Fleet Foxes and harmony” gir nesten én million. Så i stedet for å skrive noe plumpt, her er teksten til White Winter Hymnal:

I was following the pack / All swallowed in their coats / With scarves of red tied ’round their throats / To keep their little heads / From fallin’ in the snow / And I turned ’round and there you go / And, Michael, you would fall / And turn the white snow red as strawberries / In the summertime.
» [vis produktdata]

3.The Sea and Cake - Car Alarm

CD (Thrill Jockey)
Etter en pause på fem år i forkant av fjorårets strålende Everybody, var det en gledelig overraskelse da denne dukket opp etter noen skarve måneder (la gå, halvannet år for å være pinlig nøyaktig). Og her er mer å juble for: I likhet med forgjengeren byr Car Alarm på knappe 40 minutter med konsentrert velbehag, så polert (sjekk gitaren på New Schools!), raffinert, elegant og lettbent at den slår knockout på all verdens hjelp-til-selvhjelp-kvakksalvere der ute. Og den koster altså ikke mer enn en vanlig cd-plate.
» [vis produktdata]

2.Bon Iver - For Emma, Forever Ago

CD (Jagjaguwar)
Dette er en advarsel til alt småvilt som til daglig oppholder seg i området rundt hytten til Justin Vernon i Wisconsin: Be til høyere makter om at mannen gir seg mens leken er god og nøyer seg med denne ene platen. Dersom han gir seg i kast med en oppfølger er jeg redd forsøkene på å gjenskape klangene, stemningene og den melankolske magien fra årets vakreste plate vil gjøre dere til middag alle som én.
» [vis produktdata]

1.Atlas Sound - Let the Blind Lead Those Who Can See But Cannot Feel

CD (4AD / Kranky)
Så falt bitene på plass: Mens Deerhunter-utgivelsen var årets mest imøtesette, har Bradford Cox spart det mest effektive virkemidlet til soloutgivelsen: Klangene. Og da snakker vi ikke om lystige xylofoner, men krypende uhygge. Her får nemlig demoner og spøkelser fritt spillerom fra første stund, og det eneste fornuftige er å sitte helt stille de påfølgende 50 minuttene, før små solstråler strømmer inn gjennom gardinene på tittelsporet som avslutter ballet. Helt fenomenalt fascinerende saker.
» [vis produktdata]

Anthon Andreassen
(31.12.08)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Foster The People - Torches

(Columbia)

Torches kommer til å gjøre at vi alle hopper rundt som noen skrullete idioter hele sommeren totusenogelleve.

Flere:

MJ Cole - Back To Mine - A Personal Collection For After Hours Grooving
Paganus - Skogsrock