Kjetil Møsters ti beste album fra 2006

Gjennom deltagelse i flere band og heftig konsertvirksomhet har Kjetil Møster satt sitt preg på jazzlivet i Norge de siste årene. Møster er godt representert katalogen til Jazzaway Records, der han blant annet er med på plater av band som The Core, Trinity og MZN3. Han er en av tre blåsere i kritikerroste Zanussi Five, og han har til de grader blåst ut ørene på folk med impro-noise-rockbandet Ultralyd. Møster startet sitt eget band i 2006 - Kjetil Møster Sekstett. Møster er også med i styre og stell i all Ears-festivalen.

Her er hans 2006 oppsummert i plater:

----

Etter å ha gravd meg fram til de ti beste skivene av fjoråret, ser jeg at faren for å virke inhabil og mafia-aktig er truende, sett ut fra hvor mange kompiser som medvirker på mange av dem. Men jeg er bare glad jeg, for at de musikere jeg spiller med er blant de jeg synes er toppen! Jeg har utelatt ting jeg spiller på selv, for litt respekt for janteloven må man vel fortsatt ha.

MoHa! - Raus aus Stavanger

CD (Rune Grammofon)
Et kroneksempel på hvor fantastisk resultatet av et langvarig samarbeid basert på kompromissløshet, dyptpløyende interesse, dyktighet og dedikasjon kan bli. Dette er musikk i lag på lag på lag, som kan sees fra et mange ulike synsvinkler.
» [vis produktdata]

Jazkamer - Metal Music Machine

CD (Smalltown Supernoise)
Her finnes essensen av de gode sidene av tungt metall, og beviset på at veien mellom så, tradisjonelt sett, ulike verdener som "støy"-musikk, samtidsmusikk og metall, kan være svært kort.
» [vis produktdata]

Ornette Coleman - Sound Grammar

CD (Sound Grammar)
Ornettes prosjekt pågår ennå, og blir bare sterkere og sterkere. Jeg får frysninger bare jeg tenker på soundet hans, og at en mann på nærmere 80 år kan utvise en sånn tilstedeværelse og kraft i spillet sitt er det bare til å bøye seg i støvet for.
» [vis produktdata]

Earth - Hex; or Printing in the Infernal Method

CD (Southern Lord)
Et gammelt band som på den siste plata utviser en imponerende evne til fornyelse og respektløshet for genrene. På grensen til stilskapende album, og det låter mørkt og fantastisk.
» [vis produktdata]

Noxagt - Noxagt

CD (Load / Young Aspiring Professionals (YAP))
En utrolig bra utført plate, der nøkkelord for meg er balanse. Det er tonnevis av energi, men det føles aldri forsért. Det er enkelt, men det blir aldri banalt. Intenst, men aldri slitsomt.
» [vis produktdata]

Datarock - Datarock Datarock

CD (Young Aspiring Professionals (YAP))
Enkelte plater blir man bare avhengig av. Selv om jeg har spilt disse låtene live haugevis av ganger, står den høyt oppe på "mest spilt"-lista. Her demonstreres hvordan en skal fortelle kompliserte ting på en enkel (og underholdende!) måte. Kombinert med en utsøkt produksjon og førsteklasses vokal, blir det lang holdbarhetstid på denne.
» [vis produktdata]

Paal Nilssen-Love & John Butcher - Concentric

CD (Clean Feed)
Å velge ut én av Paals plater er en utfordring, for alle egentlig hører hjemme på en sånn liste. Men jeg velger denne duoplata med John Butcher, fordi det er gøy og forbløffende å høre Paal bli utfordret på en annen måte enn han pleier, av denne utrolig interessante saxofonisten. Mat for sax-nerder!
» [vis produktdata]

Fe-mail & Carlos Giffoni - Northern Stains

CD (Important!)
"Støy" som sprudler av liv, oppfinsomhet, dybde og innhold, og som briljerer i sin mangel på nonsens. Imponerende å lage så abstrakt musikk som er så konkret i sitt uttrykk.
» [vis produktdata]

Huntsville - For the Middle Class

CD (Rune Grammofon)
En av årets største overraskelser for min del, og jeg setter alltid stor pris på å få servert noe annet enn det jeg forventer. Denne gjengen har alltid vært i front for en viktig del av musikkens utvikling, og det er en nytelse å høre at de fortsetter med det.
» [vis produktdata]

Scott Walker - The Drift

CD (4AD)
Skjønnhet badet i mørke, og det er kanskje det gjør plata enda litt ekstra spennende. Walker har alltid søkt videre innen sin egen form, og her viser han at veien ikke er slutt enda.
» [vis produktdata]


(08.01.07)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Throw Me the Statue - Moonbeams

(Secretly Canadian)

Secretly Canadian snappet opp Throw Me the Statue og gav ut debutplaten på nytt. Det vitner om god dømmekraft.

Flere:

Hunx and His Punx - Gay Singles
Rockettothesky - Medea