Gjesteliste: Kristian Kalleviks Topp 10 2008

Kristian Kallevik driver den eminente platesjappa Tiger i Oslo, og han står også bak etiketten Fysisk Format med artister som Haust og Next Life i stallen. Her er Kristians favoritter fra 2008:

Excepter - Debt Dept.

CD (Paw Tracks)
Mer psykotisk stoner-dub fra den brilliante Brooklynbaserte gruppa. Det er seige og langstrakte saker dette her som krever en tolmodig og vennlig innstilt lytter, men har man legning for det er dette gullende gode saker. Det høres ut som noe en Charles Manson kult kunne kokt ihop, eller en slags undergrunnsmotstandsbevegelse som finner ut at musikk kan være et Politisk Våpen. Det er ikke langt unna det Public Image LTD, Slits og Can tuslet med på 80-tallet: Festmusikk for underbevisstheten!
» [vis produktdata]

Leviathan - Massive Conspiracy Against All Life

CD (Moribound)
USAs vestkyst ser ut til å ha tatt over mye av posisjonen som norsk svartmetall hadde på 90-tallet. I spissen for disse står Leviathan som nå er ute med sitt tredje album. Vi snakker lofi men nyanserik sortmetall med mye større variasjon enn den norske scenen hadde. Det er brutalt og kompromissløst som fanden sjøl, men inneholder også elementer som bør appellere til fans av Boris, Earth og Neurosis. Et langt, dyptpløyende og besettende album som vokser for hver lytt!
» [vis produktdata]

Aidan Baker - Book of Nods

CD (Beta-lactam Ring)
Den kanadiske gitaristen Aidan Baker er en umenneskelig produktiv sjel. De siste årene har han sluppet mellom 5-10 soloalbum, hver gang på en ny hyperobskur label. De aller fleste i utgivelsene har vært i begrensa opplag som kun er tilgjengelig en kort periode og som nå er ute av trykk. Ved siden av dette spiller han også i det fenomenale atmosfæriske blackmetal bandet Nadja. Å være produktiv er ikke en dyd i seg selv, men man kan ikke annet enn å la seg imponere av Aidan Bakers skyhøye kvalitet og urokkelige integritet gjennom alle disse utgivelsene.

Book of Nods byr på karakteristiske Aidan Baker droner med basis i gitar og orgler, med en krystallklar og fokusert produksjon inspirerert av klassisk minimalistisk musikk og hypnotisk avantgarde musikk. Samtidig kan en spore dystre okkulte stemninger som gir assosiasjoner til 70-talls kunstfilm eller nyere musikk som Sunn0)))-sideprosjektet Aethenor.
» [vis produktdata]

Evangelista - Hello, Voyager

CD (Constellation)
Evangelista er bandet til Carla Bozulich, et av de nye lysene på krem-selskapet Constellation (Godspeed, Silver Mt Zion, Do Make Say Think). Hennes forrige album endte opp på årsbestelistene til bla. The Wire og Brian Turners WFMU. Carla Bozulich har nå utvidet besettningen til å bli et band og byttet navn på enheten til Evangelista. Musikken ligger i en slags noisy art-rock landskap - innihelsikens konfrontrende, vakker og rå.
» [vis produktdata]

Sinaloa - Oceans of Islands

CD (Level Plane)
Etter mange utgivelser på like mange forskjellige selskaper føles det som om Sinaloa kommer hjem nå de slipper sitt tredje album på lille store Level Plane. Trioen utnytter to gitarer, en trommis og null bass til det fulle, og retningen går fortsatt videre med The Van Pelt møter Rites of Spring, men denne gangen hardere, seigere, og mer fengende (nå også med trompeter). For fans av Haram, Kidcrash og Amanda Woodward.
» [vis produktdata]

Jacaszek - Treny

CD (Miasmah)
Etter supre utgivelser med Gultskra Artikler og Rafael Anton Irrisari presenterer kvalitetsselskapet Miasmah oss for den polske komponisten Jacaszek. Svevende og velprodusert cinematisk ambient med dystre og melankolske opera-lignende vokalpartier. Her er det like mye referanser til klassisk musikk som Wagner og Purcell som til moderne elektronisk musikk som Murcof og Ulrich Schnauss.
» [vis produktdata]

Disfear - Live the Storm

CD (Relapse)
Disfear består av medlemmer fra At the Gates og Entombed og spiller skitten, rocka og rasende D-beat hardcore fullstendig uten nåde. Det låter klassisk og tidløst, slik det skal gjøre i denne sjangeren - ingen distraherende eksperimenter eller avsporinger, bare fullt kjør og revnende aggresjon. Disfear skiller seg dog ut fra den jevne rekka av D-beat band med å ha bedre produksjon og en helt unik vokalist i At the Gates-legenden Tomas Lindberg. Anbefales for fans av Skitsystem, Tragedy og High on Fire!
» [vis produktdata]

Beach House - Devotion

CD (Bella Union)
Sørgmodig og vakker talgelys-indie som gir assosiasjoner til band som Low og Celebration.
» [vis produktdata]

Grouper - Dragging a Dead Deer Up a Hill

CD (Type)
Grouper er Liz Harris fra Portland Oregon, en ung jente med dragning mot støy av tåkehorntypen. Hun har gitt ut to veldig fine album førut og et vell av splitutgivelser. Nå er hennes tredje album klart, et album som er markant annerledes enn de de to første. Støydosene har blitt mindre og romklangen mer sentral, men først og fremst er vokalen og melodilinjene mer distinkte og sender tankene hen mot band som Cocteau Twins og This Mortal Coil, men bare med enda mer euforiske støyslør!
» [vis produktdata]

Lukestar - Lake Toba

CD (Phone Me)
Selv om Truls and the Trees og Snöras er finfine band i seg selv, er det Lukestar som er selve moderskipet og stedet hele eventyret begynte. På deres andre album har de blitt forsterket med to medlemmer fra Bodø-hardcorebandet The Spectacle. Musikalsk er det imidlertid ikke hardcore vi snakker om her, Lukestar spiller nemlig velprodusert og ambisiøs indierock!
» [vis produktdata]


(07.01.09)

Artikler, nyheter


Pink Floyd: 1967-1977

Denne artikkelen er en kort gjennomgang av Pink Floyds mest sentrale verker perioden 1967-1977, deres viktigste periode.

Groovissimo


Svein Finnerud Trio - The Complete Released Works 1968-1999

(Plastic Strip)

Hvor fri kan man være? Svein Finnerud er evig bundet til Club 7-stadiet i norsk jazzhistorie.

Flere:

Weeping Willows - Into the Light
Foster The People - Torches