Guttorm Andreasen - 2005: Ti album

Guttorm Andreasen har bakgrunn som NRK-journalist, og har blant annet vært redaktør og programleder i NRK2-programmet Stereo. Nå leder han Wasabi i NRK P2, et program viet (ekstremt) rytmisk musikk av høy kvalitet fra alle tenkelige genre. Andreasen får folk til å danse andre steder enn i sine egne stuer; som DJ99 fyller han regelmessig Soria Moria på Torshov gjennom det svært populære konseptet Soria Moria Dancing.

Nr. 1 på listen er årets soleklare höjdare for Andreasen, resten av listen kommer i tilfeldig rekkefølge.


Timbuktu - Alla Vill Till Himmelen Men Ingen Vill Dø

CD (JuJu)
En fantastisk godtepose fra Syd-Sverige og hele verden! Det som har ligget og vaket i mange album har endelig fått slå ut i fullstendig blomst. Her er humor, fet funk, riff fra Himmelen, tristhet, glitrende formuleringer, samfunnskritikk, melankoli, dans, trommer å dø for... i det hele tatt, et tilnærmet perfekt album! Og de beste låtene er de du ikke har hørt på radio.
» [vis produktdata]

M.I.A. - Arular

CD (XL)
Sri Lankesisk-britisk-jamaicanske Maya Arulpragasam står for årets kanskje friskeste spark, der hun fullstendig uten grenser, men med voldsom respekt, stjeler alt fra brasiliansk Baile Funk til kompliserte rytmemønstere fra India, og pakker det sammen i sin egen høylytte og meget elektriske innpakning. Som de skriver på Amazon: "If you can't get your freak on to songs like "Bucky Done Gun", you must be missing a foot". En utfordring! En fest!
» [vis produktdata]

Datarock - Datarock Datarock

CD (Young Aspiring Professionals (YAP))
Datarock har lenge vært mitt norske favorittliveband, i år klarte jammen meg Fredrik Saroea og guttene å få det ned på album også. Saroea er en strålende musiker og komponist, og ikke la deg lure av at dette er tilsynelatende enkel festmusikk. Synther, rock, koring og røde gymdresser. Det fine er at det funker flott som enkel festmusikk også.
» [vis produktdata]

Jason Forrest - Shamelessly Exciting

CD (Sonig)
Nominert og oppsummert om ikke så mye for selve albumet, så i hvert fall som en takk til Forrest for Årets Suverene Konsertopplevelse! På NuMusicfestivalen i Stavanger i høst gikk en noen-og-trettiårig, halvskallete, lyshåret og passe rund amerikaner i en kjedelig t-skjorte på scenen med bare seg selv og en PC. Så begynte han å skrike! Som han skriver selv på hjemmesidene til plateselskapet han driver i Berlin, Cock Rock Disco: "To start off, I want to slap you, the listener, upside your face and say "Come the fuck on; let’s fucking ROCK!"! Så la han i vei i den sykeste speedcore/punk/industri/
hardskank/tekno-oppvisningen jeg har sett mens han faktisk fikk hele salen til å hoppe hysterisk opp og ned med BPM'er på sikkert godt opp i mot 400. Fantastisk. Takk.
» [vis produktdata]

Shantel - Bucovina Club, vol. 2

CD (Essay)
I den endeløse rekken av Balkanalbum fra 2005 er dette kanskje det beste, i hvert fall hvis man ser på spennet. Den tysk-ukrainske DJ/musiker/produsent Stefan Hantel har baller nok til å gi ut et samlealbum hvor han selv står for 7 av 16 låter. Her finner du alt fra hans egen balkanmix av Rachid Tahas arabiske anthem "Ya Rayah", til Balkansschlägertravere som Fanfare Ciocarlia, Mahala Raï Banda og Balkan Beat Box. Dessuten sto han for Årets DJ-opptreden. Det var den festen jeg danset mest på i år, der han på WOMEX-festivalen i Newcastle skjenket et helt dansegulv fullt på vodka med ene hånden mens han mikset plater med den andre. En begavelse!
» [vis produktdata]

Diverse artister - Slum Dunk Presents: Funk Carioca

CD (Mr. Bongo)
Hvis du ennå ikke har hørt Funk Carioca, Baile Funk, Rio Funk eller hva du nå velger å kalle det, må du hive deg på med en gang. Miami Bass remixet for 00-tallet i de fattige favelaene i Rio betyr Bass, Bass, Bass og Bass! Med en besynderlig hang til å bruke barn som vokalister, skru diskanten så og si helt av, riffstjeling og høye smil, er denne nygammelskapningen kanskje den friskeste festmusikken du har hørt siden disco ble stuerent igjen. Slum Dunk er et brasiliansk klubbkonsept i London, med DJ'er som vet hva de skal putte sammen. Shakin' that Ass!
» [vis produktdata]

Diverse artister - Soul Power: Funky Kingston 2 - Reggae Dancefloor Grooves 1968-74

CD (Trojan)
Endelig! Etter flere år kom nr. 2 i denne serien, som er en av de aller sterkeste fra Verdens Beste Reutgivelsprosjekt (i tillegg til ...%-serien). Trojan har tydeligvis uendeligheter å ta av i sin evigvarende serie av samlinger fra Jamaica. Her får du dansegulvsmusikk med sosial samvittighet fra en av de mest løsslupne perioder i musikkhistorien, de første 10 årene hvor Jamaicanerne fant ut at de kunne lage egen musikk. Verden lytter ennå.
» [vis produktdata]

Jewish-Ukrainische Freundschaft (J.U.F.) - Gogol Bordello vs. Tamir Muskat

CD (Stinky)
Flere tilfeldigheter: Jeg hørte en låt på en samler med denne passe obskure New Yorkgjengen som er DJ'er /produsenter/musikere og partyfiksere i et salig virvar, likte punktilnærmingen til Balkansk folkemusikk og sendte en av mine endeløse mailer. Hyggelig svar og plate kom fra plateselskapet, og jammen meg sa det pang igjen! Tidvis lyd fra helvete og fioliner på steder du aldri har hørt fioliner før. Går det ikke an å koble klarinetten til en fuzzboks, sier du? HA!! Mot slutten av året så jeg til min store forundring også albumet godt eksponert på hyllene i Platekompaniet! (Hmm... der så jeg akkurat at 2 av mine album på denne listen har referanser til Ukraina. Tilfeldighet?)
» [vis produktdata]

Unkle Ho - Roads to Roma

CD (eLefant Traks)
Slik er altså verden full av tilfeldigheter: På Sonarfestivalen i Barcelona, hvor jeg var DJ, traff jeg noen australiere som laget et alternativt musikkblad, Cyclic Defrost. Jeg fikk med meg et nummer, som også inkluderte en dobbelt-cd med det beste av ny elektronisk musikk fra Australia. Der traff enmannsbandet Unkle Ho meg som en slegge! Jeg sendte en mail til kinesisk-australske Kaho Cheung, fikk hyggelig svar og kjapt tilsendt et eks. av hans debutplate, som altså skulle vise seg å bli en av årets soniske opplevelser. En glitrende suppe av elektronikk, 30-tallet, rapping, rytmer, hip hop, Balkan, scratching, Vietnam og knitring. Vanskelig å få fatt i, men verdt alt strevet, og allerede populær på dansegulv fra Oslo til Bergen.
» [vis produktdata]

Ennio Morricone - Crime and Dissonance

CD (Ipecac)
Ikke ny musikk, men når Mike Patton (Faith No More, Mr. Bungle, Fantomas, Tomahawk) gir ut et dobbelt samlealbum med tidenes viktigste filmkomponist på eget selskap, og John Zorn skriver liner notes, da lytter man. Patton, som ga ut plate med norske Kaada i fjor, har gått gjennom de mest obskure, plingbefengte og fuzzgitarfylte delene av Morricones vanvittige univers. Her finnes lyder og musikk du knapt ante fantes, laget for opptil 40 år siden! Morricone tar aldri slutt...
» [vis produktdata]


(24.01.06)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Giant Sand - proVISIONS

(Yep Roc)

Some say it's the end time, some say it's all just begun...

Flere:

Sufjan Stevens - The Age Of Adz
Bonnie Prince Billy - Master & Everyone