Asle Frøkedal - Årsliste 2007

2007 har vært et fantastisk plateår, det er det ingen tvil om. Jeg har allerede dårlig samvittighet for de utelatte som også fortjente en plass. Svenskene Lars Winnerbäck og Jens Lekman. Gamlingene Nick Lowe og Bruce Springsteen. Indie-favorittene i Of Montreal, New Pornographers og Apples In Stereo. Våre landsmenn Kenneth Ishak og I Was a King.

Det var med andre ord fryktelig mye fint i 2007.

Her er mine aller største favoritter:

10.Thomas Denver Jonsson - The Lake Acts Like an Ocean

CD (Kite)
En sommerferie, en innsjø og en svensk visesanger med den perfekte tilnærmingen - både til egne låter og begrensninger. Årets mest oversette plate.

» [vis produktdata]

9.Patty Griffin - Children Running Through

CD (Ato)
Allsidig og elegant, med strøkne harmonier innrammet i jazz, viser og gospel. Det begynner å bli en stund siden Emmylou Harris skrev Boulder to Birmingham. Patty Griffin er sannelig ikke langt unna med sin fantastiske Trapeze, i duett med - nettopp - Emmylou Harris. Ynde, heter det.
» [vis produktdata]

8.El Cuero - El Cuero

CD
Årets beste her til lands. El Cuero er et fantastisk liveband, og et temmelig fett plateband også, viser det seg. En herlig cowboyhatt full av rock, country og grunge. Did I Know You er kanskje årets enkeltlåt, uansett nasjonalitet.
» [vis produktdata]

7.Band of Horses - Cease to Begin

CD (Sub Pop)
Innsjøen og månen på coveret sier egentlig det meste. Band of Horses var det bandet som i 2007 klarte å lage den fineste stemningen. Frontmann Ben Bridwell er den ultimate vokalisten til å gjøre klisjéene levende igjen.
» [vis produktdata]

6.Two Gallants - Two Gallants

CD (Saddle Creek)
Knalltøff tredjeplate fra den snerrende California-duoen. Ingen åpenbare hits som på What the Toll Tells, men historiene er muligens enda bedre denne gangen. Lydsetter området mellom Bob Dylan og The Clash - og er aldri i nærheten av å nøle.
» [vis produktdata]

5.Britney Spears - Blackout

CD (Jive / Zomba / Sony Music)
Verdens mest latterliggjorte og forfulgte artist er også blant de aller beste i 2007. For Blackout er noe i nærheten av en fantastisk popplate, i all sin pulserende, rytmiske og elektrofriserte eleganse. Britneys beste.
» [vis produktdata]

4.Dinosaur Jr. - Beyond

CD (PIAS (Play It Again Sam))
Gitaren, for pokker! De har hentet den frem igjen og lager en suppe få har oppskriften til. Den stikker og griner, fråtser og ler, mens den middelmådige vokalisten J. Mascis synger noen tekster vi egentlig ikke kunne brydd oss mindre om. Perfekt!
» [vis produktdata]

3.High On Fire - Death Is This Communion

CD (Relapse)
Matt Pike og hans High On Fire er så snerrende, ærlig og uinpakket at det bare er å løfte begge hendene i været. High On Fire er fritt for overdrevne ambisjoner, prog og musikalske overflødigheter. Fantastisk befriende!
» [vis produktdata]

2.Blonde Redhead - 23

CD (4AD)
Ikke like intenst og renskåret som på Misery Is a Butterfly, men søren meg like så elegant og atmosfærerikt. Denne er i tillegg jevnere, mer mystisk og har ingen voksesmerter. Et av verdens fineste band.
» [vis produktdata]

1.The Shins - Wincing The Night Away

CD (Sub Pop)
James Mercer og co. overgår seg selv med sin generasjons fineste popplate. Lettbeintheten fra Chutes Too Narrow blandes med indiepsyken fra Oh Inverted World og vi sitter igjen med en av tiårets beste plater.
» [vis produktdata]

Beste konserter
1. Gillian Welch, Down On The Farm, Halden
2. Saint Thomas, Garage, Oslo
3. Lucinda Williams, Rockefeller, Oslo
4. El Cuero, Skaugum, Oslo
5. Roky Erickson, Øyafestivalen, Oslo
6. Stanley Brinks, Egersund visefestival
7. Of Montreal, Slottsfjell, Tønsberg
8. Lars Winnerbäck, Sentrum Scene, Oslo
9. I Was A King, Blå, Oslo
10. The Melvins, Øyafestivalen, Oslo

Asle Frøkedal
(23.12.07)

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Paganus - Skogsrock

(Earthwood)

Paganus' kraftige, men klare øko-folk-rock brygg oppmuntrer villmennesker til ringdans i solsirkler over hele Skandinavia.

Flere:

Kloster - Coastal Research - ideas, drafts and sketches recorded by Kloster
New Order - Waiting For The Sirens' Call