Intervju: S4Bob

I forbindelse med Turboneger-konserten på Gjøvik i midten av juli ble det plukket ut et knippe band som skulle varme opp for denim-rockerne.

En drøy måned i forveien ble det arrangert en liten tevling hvor lokale (og ikke fullt så lokale) band skulle få vise hva de var gode for, og de som gjorde best inntrykk skulle få jobben som support for Turboneger. Lokale S4Bob stakk av med seieren, og de leverte varene så det holdt da gigantene skulle jevne byen med jorden. Anmeldelse av konserten kan du lese et annet sted på groove.

S4Bob har allerede skapt seg både navn og særpreg, i hvert fall i de lokale trakter, og med en slik jobb på merittlista skulle det være på sin plass at folk ble litt bedre kjent med bandet. Gitarist Nils Jørgen Nygaard forteller.

- I begynnelsen kalte vi oss Lazy Mary, men vi forandret navnet til S4Bob da bandets daværende gitarist Kjetil Sandsengen forlot oss. Den gang spilte jeg keyboards, men vraka tangentene til fordel for strengene da Kjetil hoppet av. Dette skjedde vel helt på tampen av 2002. Vinteren 2003 joinet den eminente Bengt Otto Olsen oss, og dermed hadde vi endelig en fullverdig line-up. Med hans inntreden fikk vi en enhetsfølelse innad i bandet, og det ble lettere å fokusere på musikken, nå som vi følte bandet var komplett.

Så sant, så sant! Musikken er en ting, men bandmedlemmene skal jo fungere sammen også. Hvor fikk dere så idèen til navnet S4Bob fra? Jeg mener å ha lest et sted at det har en politisk betydning. Fleip eller fakta?

- Navnet er en henspeiling på vår fascinasjon rundt uforklarlige fenomener, kan du si. Det ligger en hangar utenfor den hemmelighetsstemplede militærsonen Area 51 i den amerikanske ørkenen som heter S4, hvor det etter sigende befant seg en vitenskapsmann ved navn Bob, som selv påsto å ha reparert og gjenskapt fartøy av utenomjordisk opprinnelse. Skikkelig ville greier. Vi tar ikke stilling til graden av troverdighet, men vi har stor sans for myter av både eldre og mer moderne sort.

S4Bob består av Øyvind Hovde (vokal/perkusjon), Pål Engen og Nils Jørgen Nygaard (gitar/kor), Bengt Otto Olsen (bass) og trommetraktør Stian Johansen. Hvem skriver låtene, og kan du fortelle litt om hvordan disse blir til?

- Vi er i fellesskap flinke til å sette sammen låter, som regel etter at en av gitaristene har en grunnidè. Vi jobber demokratisk og sosialt, men tar samtidig hensyn til de meninger og ønsker låtskriver har vedrørende det han har komponert. Vi følger ingen spesiell oppskrift på låtskrivingen; noen ganger er alt klart når vi skal begynne å øve inn låta, mens vi andre ganger bærer frem låta i fellesskap, enten ved jam eller diskusjon.

Låtene deres bærer nok preg av at de er komponert av hele bandet. Der ligger vel kanskje grunnen til at dere låter såpass samspilte som dere gjør. Hvem vil dere si er deres største inspirasjoner, musikalsk- og tekstmessig?

- Alle toner vi finner interessante er inspirasjon. Vi føler vi befinner oss i et 90-talls rock landskap, men er svært forsiktige med å sjangerdefinere oss selv. Solide grungere som Alice In Chains setter vi jo stor pris på, så vel som Soundgarden og etter hvert også Audioslave. Rage Against The Machine, Weezer, Pearl Jam, Foo Fighters og selvfølgelig Nirvana er jo band vi har vokst opp med og dermed føler oss knyttet til...

Så vidt meg bekjent har dere ennå ingen bidrag til diskografien. Kan man forvente noen CD-utgivelse fra S4Bob i tiden framover?

- Det har skjedd flere ganger, at vi har begynt å spille inn greier i studio, men av en eller annen grunn aldri har fullført innspillingene. Likevel, vi føler vi må få gjort en EP snart. Vi har kun tre studiolåter for øyeblikket (disse er å finne på bl.a. bandets Urørt-side, jour.anm.), samt en del liveopptak. Uansett, ting skal sorteres og settes sammen til ei god promopakke sammen med vår rykende ferske webside s4bob.com.

Mhm... høres spennende ut! Hvordan vil dere selv beskrive musikken deres? Opplever dere selv noe særpreg ved den?

- Musikken vår er basert på sosial styrke og godt samhold. Dersom vi ikke hadde hatt den gode enhetsfølelsen ville nok ting sannsynligvis ikke fungert så bra som de gjør nå for tiden. Humor og glede preger mye av samspillet vårt. Vi er en gjeng kompiser som har det gøy når vi spiller. Vi tar ikke oss selv så altfor høytidelig, selv om vi tar musikken alvorlig. Vi befinner oss nok i et slags alternativt energisk terreng. Særpreget kommer av seg selv…

Hva er planene for fremtiden? Er det flere konserter i sikte?

- Det er mulig vi gjør noen ungdomsarrangementer i august, men utover det har vi ingen konkrete planer. På den annen side; vi skal ta rotta på den blå planeten med vårt uendelige pågangsmot og engasjement. Bob-rocken er en institusjon for både fortid og fremtid - skapt for å bli.


comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Pink Floyd: 1967-1977

Denne artikkelen er en kort gjennomgang av Pink Floyds mest sentrale verker perioden 1967-1977, deres viktigste periode.

Groovissimo


Fever Ray - Fever Ray

(Rabid)

Elektronisk brilijant og lyrisk overlegent fra Karin Dreijer, som har laget ei plate som simpelthen er uimotståelig.

Flere:

Dan Sartain - Dan Sartain vs. The Serpientes
Timbuktu - Alla Vill Till Himmelen Men Ingen Vill Dø