Konsert: Random System Festival - Sagor & Swing, Kim Cascone, Jan Jelinek

Blå 17/4-04

Dag tre på Random System i Oslo skulle bli både variert og smakfull. Kveldens første musikalske opplevelse, og en av festivalens flotteste, stod den svenske duoen Sagor & Swing for. De har tre plater bak seg, Orgelfärger (2001), Melodiar och Fåglar (2002) og Allt Hänger Samman (2003), alle tre utgitt på Häpna (David Grubbs, Hans Appelqvist, Toshiya Tsunoda). Dalarna-duoens orgeldominerte instrumentale form for svensk folk og skog-prog fungerte ypperlig på scenen, og stilbruddet mellom svenskenes vennlige folketoner og diverse skummel laptop-støy bare understreket bredden til Random System Festival. Organist Eric Malmberg spiller på Bo Hanssons (Lord of the Rings) legendariske og mildt sagt fete Hammond-orgel, og sammen med den lette jazztrommingen til Ulf Möller skapes et både lett og drivende uttrykk. Som Jan Johansson fremført av Jon Lord ble vi hensatt til psykedelisk naturopplevelse.

Amerikanske Kim Cascones elektronika henger sammen med filosofering rundt musikkteori og kommunikasjonsteori. Som en viktig del av hans sett ble det vist en film som var basert på tall med henvisning til det binære systemet, samtidig som det gled en mengde teser over skjermen, setninger som kan karakteriseres som utdrag av en avhandling i kommunikasjonsteori. Disse setningene skal åpne for en bevissthet rundt hva slags software som brukes i elektronisk musikk. Cascone tilhører en gren av elektronisk musikk som lener seg på en teoretisk/filosofisk forståelse, som er radikal i den forstand at den forsøker å åpne og avsløre hvilke strukturer som ligger bak skapelsen av musikken for dens lyttere. Festivalsjef Alexander Rishaug tilhører denne "skolen" selv; ved hans konsert på Kongsberg Jazzfestival i fjor projiserte han laptopvinduet til et lerret slik at publikum kunne se hvordan han jobbet. Cascones musikk har et eksperimentelt preg og lydbildet er veldig
digitalt med et ambient tilsnitt. Men han kunne med fordel støyet litt mer...

Jan Jelinek presentert blant annet materiale fra den glimrende La Nouvelle Pauvreté fra 2003, der sporet My Favourite Shop var et av kveldens desiderte høydepunkter. Et spor som lå veldig nært opp til CD-versjonen med kun noen få variasjoner. Jelinek presenterte et mykt og organisk lydbilde med flere rytmeorienterte låter som hele tiden ligger i grenseland mellom det melodiøse og abstrakte. Avslutningsvis knallet han til med en dose ren støy og satte det hele i litt perspektiv. Men det helhetlige inntrykket av Jelinek er det detaljerte og dynamiske lydbildet som gir rom for bevegelse i publikum. Et av festivalens mange høydepunkter.


comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Pink Floyd: 1967-1977

Denne artikkelen er en kort gjennomgang av Pink Floyds mest sentrale verker perioden 1967-1977, deres viktigste periode.

Groovissimo


Jack White - Blunderbuss

(XL)

Under eige namn for første gong. På drift, men gjenkjennelig, og i toppslag.

Flere:

In the Country - This Was the Pace of My Heartbeat
Green Day - American Idiot