Slottsfjell Festival 2007

19-21. juli, Tønsberg. Slottsfjell er en underdog i den såkalte festivalkrigen, men vet å bite fra seg, mener grooves utsendte i denne første rapporten fra årets Slottsfjell. Han mener amerikanske Midlake var årets høydepunkt.

Den store festivalkrigen har blitt påspandert mye spalteplass i dagens medier. Årsaken er at Norge ligger høyt i Europeisk sammenheng i antall festivaler som blir arrangert i løpet av kun noen måneder. Konkurransen blir derfor stadig tøffere for å sanke et musikksultent publikum til nettopp sitt arrangement. Dette har plassert Norge som en interessant musikknasjon, ikke bare for oss tilskuere, men også for artister av internasjonal størrelse.

Selv om fokus for medienes dekning av festivalkrigenes har ligget mest mot Sørlandet, og de to største festivalene; Hove og Quart. Har allikevel mindre festivaler fra sør til nord klart å booke inn artister som ville vært utenkelig for et par år tilbake. Hva har forandret seg? Statsstøtten? Musikkinteressen? Det er svar jeg på nåværende tidspunkt kun kan reflektere over, men det har uten tvil skapt en konkurranse situasjon mellom de ulike festivalene i Norge. Og som det ofte kan bli når konkurranse og kultur kombineres kan det skapes magiske øyeblikk.

Med status som Norges eldste by er Tønsberg på alle mulige måter et sted for samling av et kulturelt sentrum. Genialiteten ved å bruke Slottsfjellet som festivalområde ligger i de tradisjonsrike mursteinsfestningene, de skrånede og gresskledde bakkene som i år samlet totalt 23 000 mennesker i harmoniske omgivelser.

For mens du vandret rundt mellom naturens underverker kunne man bevitne mange sterke konserter i år. Bookingansvarlige har lagt seg på en relativt streng undergrunns linje når det gjelder artister, men for kjennere er programmet gjennomsyret av kvalitet og for nykommere kan man finne masse nye favorittartister.

Nevneverdige konserter fra årets arrangement vil være Jens Lekmans (bildet) lystige trubadurpop i fredagens sommersol. Loney Dears melankolske utrop på den skrånede Baglerscenen samme dag. Og den avsluttende reggae inspirerte Timbuktu og Damn! konserten på sør – Norges vakreste sommerdag i år.

Lørdagen bydde på omtrent dobbelt så mange konserter i videre spekter og med mange godbiter. Publikumsantallet steg utover dagen til å bli smekkfullt under festivalens siste konsert Bo Kaspers Orkesters. For mange var nok headliner Spiritualized høydepunktet og de brakte med seg noen vidunderlige kordamer og noen himmelske stryker. Personlig ble konserten noe langdryg og overreligiøs men jeg smilte fra øre til øre så snart Kevin Barnes og hans Of Montreal startet på scenen ved siden av. De fanget publikum med en utrolig utnyttelse av en minimalistisk scene hvor de hadde utkledde statister som danset, turnet og sang.

For undertegnede blir allikevel Midlake stående som festivalens mest kvalitetssikrede konsert, de tre siste låtene, inkludert en av fjorårets beste låter Head Home bergtok publikum. Innen den tid hadde artister som Lionheart Brothers, Devin The Dude og The Slits myknet opp denne anmelderen til et vandrende smil.

På klubbscenen Dolby, etter at Slottsfjellet ble stengt, viste bookingansvarlige at de også vet å plassere mindre norske undergrunnsband som Lukas Kasha, Harmonica og Superfamily foran elleville publikummere og gjøre de til umiddelbare festfavoritter. Selv om det i år, som i fjor var usaklig dårlig arrangert lyd på alle konsertene, den var til tider ulidelig høy.

Totalt sett blir arrangementet Slottsfjell 2007 stående som en underdog i festivalkrigen. De vet å bite i fra seg. I et intervju med presse-/markedansvarlig Behnam Farazollahi i Dagbladet 21. juli hevder han at arrangementet kan konkurrere med storebrorfestivalene på Sørlandet i omfang og kvalitet i fremtiden om det er noe de ønsker. Til neste år vil de i tillegg utvide festivalen med en dag og ifølge festivalens nettside har årets festival vært en måte å "stoppe opp litt, perfeksjonere det hele og finne formen til kommende år." Det blir derfor utrolig spennende å se hvilket tempo og profil de velger i neste års antakelig mer omfattende festivalkrig, og husk at det er vi som tilskuere som tjener på at stadige flere legendariske konserter holdes rundt om det ganske land, og sommeren er enda ikke over.

Det gjenstår uansett å gratulere Slottsfjell med 5årsdagen, vel utført feiring, jeg kommer gjerne tilbake også til neste år.


comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Pink Floyd: 1967-1977

Denne artikkelen er en kort gjennomgang av Pink Floyds mest sentrale verker perioden 1967-1977, deres viktigste periode.

Groovissimo


Karl Seglem - Femstein

(NOR-CD)

To horn i pannen, ei fele som spiller som Fanden, sjamanrytmer og et snev elektronikk - Femstein er Karl Seglems muligens beste plate!

Flere:

Wire - Red Barked Tree
Diverse artister - Song of America