Årabrot med stumfilmkonsert

Lydsetter ekspresjonisme-klassikeren Dr.Caligaris Kabinett på Chateu Neuf i Oslo.

Dr.Caligaris Kabinett er gjentatte ganger blitt kåret til en av tidenes aller beste filmer. Den var en så definerende og viktig film i sin samtid, at den sies å være et av opphavene til selveste ekspresjonisme-bevegelsen innen film.

Dr.Caligaris Kabinett er et av de tidligste forsøkene som ble gjort på den hvite duken for å fange inn skjevheten, og det alternative blikket som et mentalt forstyrret sinn oppfatter verden. Filmen ble derfor tapetesert med samtidigsriktige forstyrrende motiver fra kunstverden, hvor alle kulisser ble håndmalt for å tilpasse stemningen.

Alt er rart og ubehagelig i Dr. Caligaris Kabinett, og den representerer en gullalder innen tysk film, hvor landet lå i front for en ny og spennende bevegelse som senere skulle videreutvikles med surrealisme, impresjonisme og dadaismefilm i Spania og Frankrike.

Dr. Caligaris Kabinett er ikke filmhistoriens første grøsser, men den er et av de tidligste forsøkene på å skape en ren psykologisk thriller, og holder seg overraskende godt den dag i dag som en forløper til en rekke av annerkjente grøsserfortellinger.

Ingenting passer derfor bedre enn at Norges skumleste band Årabrot stiller opp med den massive lydveggen sin, for å filleriste publikum ekstra. Og jeg skal ikke spekulere i hvor høyt bandet velger å gå denne gangen, men med en stumfilm som samspillspartner er det tilrettelagt for at Årabrot kan ta relativt stor plass.

Kvelden skal arrangeres på Betong i Oslo den 7. mai, og billetter koster 50/70 (medlem/ikke medlem) og kan kjøpes i døra. Konserten har 18 års grense. Arrangementet er en del av Cinema Neuf sin feiring av 20 år som filmklubb i Oslo.


comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Thing - Garage

(Smalltown Superjazzz)

Fra det marginale til mainstream. The Thing viser vei.

Flere:

Giant Sand - proVISIONS
The Core - Vision