Kongsberg Jazzfestival: Anders Hana, Byorkesterets Hus, 7-7-2005

Tungt og fryktløst gitardriv

Dette var en dobbelt konsert med gitarist Anders Hana og bassklarinettist Rudi Mahall. På grunn av en lang konsert på EnergiMølla (Dual Pleasure), gikk undertegnede dessverre glipp av Mahall.Anders Hana slipper til vanlig plater med Morthana, Ultralyd og MoHa!, og er også assosiert med Jaga Jazzist. Morthana og MoHa!s skiver er fryktløs fri-improviasjon med grener som strekker seg langt inn i rock og jazz. Supersilent, Noxagt og Sonic Youth kan passe som ytre beskrivelser.

Solo, med sin elektriske gitar og et arsenal av effektbokser og pedaler, er Hana en totalt kompromissløs type. Siden sist soloopptreden har Hana utvidet repertoaret, han brukte ihvertfall et større utvlag av teknikker. Han hoppet fra parti til parti og fra idé til idé, omtrent som den progressive rocken er bygd opp, og viste at idebanken er stor. Istedet for en sømløs og enhetlig, som Marc Ducret tidligere på dagen, framsto Hanas musikk som variert og omfattende. Forskjellige former for improvisasjon fra Derek Baileysk plukking, via bruk av bue, til å spille på egne samplede Thurston Moore-aktige riff, bidro til at man kan bruke labler som fri-improvisasjon, jazz, metall, og rock, uten at noen av dem er fullstendig dekkende. Hana har en fandenivolskhet og intensitet som ikke mange kan måle seg med. Kombinert med den kompromissløsheten og fryktløsheten han har i forhold til å presentere sitt relativt originale uttrykk, ble konserten i Byorkesterets Hus både en utfordring og en kraftanstengelse. Men mest av alt et gromt møte med et friskt og uforedlet uttrykk.


comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Pink Floyd: 1967-1977

Denne artikkelen er en kort gjennomgang av Pink Floyds mest sentrale verker perioden 1967-1977, deres viktigste periode.

Groovissimo


The Mormones - Guide To Good And Evil

(Trust Me)

Opplandsk minimalisme som burde åpne for internasjonal anerkjennelse.

Flere:

Jens Lekman - Night Falls over Kortedala
Cato Salsa Experience - The Fruit Is Still Fresh