Rockfest #1, Blå Rock 20. mai 2010

Memphis-style da Jack Oblivian headlinet første kveld av antifestivalen Rockfest i Tromsø.

Foto: Gøran Stensrud

Den selvutnevnte antifestivalen Rockfest ble sparket i gang på Blå Rock i Tromsø torsdag, med Memphis i geografisk og musikalsk fokus. Den gamle amerikanske musikkmetropolen har satt markante historiske avtrykk innen rocken og beslektede musikkformer, og leverer fremdeles artister som avgjort har noe å berette. Åpningsdagen bød på Memphis-trioen J P Keith, Harlan T Hobo og ikke minst Jack Oblivian, mannen vi kjenner fra tidligere hardtslående orkestre som Oblivians og The Compulsive Gamblers.

Men før amerikanerne gikk på Blå Rocks intime scene, startet de lokale heltene i The Considerate Lovers hele ballet med en åpningskonsert som samtidig ble slippfest for deres rykende ferske sjutommer. Og det er ingen grunn å legge skjul på at Henry Johnsen og hans tropper, inkludert ny gitarist i Gaute Mehus, leverte varene nok en gang. Med garasjeblues og andre liflige toner i ermet, fremviste bandet musikalske muskler, og selv om jeg nok har sett kvintetten noen hakk hvassere ved tidligere anledninger, er det ingen tvil om at The Considerate Lovers fremdeles er blant Ishavsbyens fremste musikalske eksponenter innen sjangeren rock'n'roll. Bandet legger forøvrig i disse dager siste hånd på oppfølgeren til det finfine debutalbumet The End.

Så var det klart for tre blad Memphis-musikere, som alle har respektive solokarrierer, men samtidig spiller sammen i hverandres band. Herrene J P Keith, Harlan T. Bobo og Jack Oblivian har med seg trommeslager Paul Buchignani på den pågående Europa-turneen. Vi snakker altså om fire musikere som sammen fremstår i tre forskjellige settinger. Første akt var med J P Keith i spissen, og derfra fikk vi hissig rockabilly med duft av Buddy Holly og gammel kulturarv i en smilende og noenlunde fersk innpakning.

Keith har tidligere spilt med folk som Ryan Adams, V-Roys, The Nevers og Jim Dickinsons band Snake Eye, og viste til fulle at vi snakker om en dreven musiker, som for øvrig sprengte sin tilmålte tid så mye at settet med mer dunkle toner fra bassist Harlan T Bobo ble utelatt, for å rydde plass til en voksen time med kveldens hovedperson Jack Oblivian. Litt synd, da det jeg har hørt fra Bobo ville gjort kvelden noe mer variert musikalsk. Dette ble imidlertid fort glemt når Oblivian inntok den lille scenen på Blå Rock.

Det var aldri noen tvil om hvem som var hovedpersonen på den første dagen av festivalen. Jack Oblivian har en fortid som den ene hjernehalvdelen av kultbandet Oblivians, et band som nyvitaliserte garasjerocken på nittitallet, og også telte medlemmer som Greg Cartwright - som det siste tiåret har ledet fantastiske Reigning Sound, også de fra Memphis. Jack O var også sentral i røffe The Compulsive Gamblers, og har på 00-tallet gitt ut et knippe kritikerroste plater, med påfølgende turnéer verden rundt. Vi snakker altså om en hardtarbeidene undergrunnslegende, som denne kvelden autoritært sto frem og lot musikken snakke.

Med hissig og knallhard rock'n'roll, der gamle Oblivians-klassikere og ferskere materiale sto skulder ved skulder, fikk vi en leksjon i soulduftende garasjerock, Memphis-style, med en intensitet som frembrakte glis og bevegelse i et dedikert publikum. At det var noe glissent i lokalet så ikke ut for å være noen hindring for Jack Oblivian, som virkelig imponerte med en angrepsvilje de fleste har noe å lære av. Og da var det ingen grunn til å henge med hodet, for antifestivalens første dag fikk så avgjort en finale som luktet fest og moro.

Hatten av for en storveis time og hyggelig kveld. Og for folket som dagen etter våknet fortumlet med pipende ører og ødelagt kropp, var det bare å mimre tilbake til konsertavslutningen med Rock and Roll Nurse - og sporestreks bestille time! Eventuelt sove videre, med håp om at det går over.

Rockfest 2010 er spredd ut over to kvelder med en drøy ukes mellomrom. Dag #2 går av staben førstkommende fredag (28. mai), og da er det The Cynics, Death by Unga Bunga, Vishnu og Thee Mono Sapiens som står for den musikalske moroa på Blå Rock i Tromsø.comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Pink Floyd: 1967-1977

Denne artikkelen er en kort gjennomgang av Pink Floyds mest sentrale verker perioden 1967-1977, deres viktigste periode.

Groovissimo


Information - Biomekano

(Rune Grammofon)

Totalt gjennomført plate. Burde vært gangbar som avgangsprøve på Arkitekthøgskolen.

Flere:

The Boy Least Likely To - The Law of the Playground
Ghostface Killah - Fishscale