Konsert: Aphex Twin/Merzbow

Blå, 28/3-2003

Blå hadde utvilsomt sikret seg en elektronisk karamell når de klarte å hente Richard D. 'Aphex Twin' James til byen. Billettene var revet vekk på under en uke, og ryktet om 100 nye billetter i døra førte til det reneste kaos foran inngangen lenge før de åpnet. Et besynderlig køsystem og forvirrende informasjon gjorde at en fem manns bred kø snirklet seg langt bakover Brenneriveien. Senere viste det seg at brorparten av køsliterne ikke hadde billett, og de av oss om faktisk hadde billett måtte benytte oss av den sterkestes rett til å bane seg vei fram til døra.

Vel inne var det langt hyggeligere, med en økende ansamling folk med variabel kjennskap til Aphex Twins samlede verker. Vakker og oppbyggende minimalst-techno ble servert før noise-maestro Merzbow og partner tok over kontrollen. Så vidt jeg kunne se kunne publikum under Satans Tornade deles inn i tre kategorier. Den første var Merzbow-fans som med tilsynelatende forståelse og innlevelse åpenbart satte pris på kaskadene av industrialisert støy som man ble utsatt for. Den andre delen var de som prøvde å forstå, eller som i det minste virket forvirret interesserte, dog med dårlig skjulte spørsmålstegn i øynene. Så var det dem det bikket helt over for, og selv om de var i fåtall kunne man gjennom lyståka flere steder skimte en langfinger i været og et halvveis oppgitt, halvveis aggressivt ansiktsuttrykk. Det er uansett tydelig at ikke alle konsertgjengerne på Blå har Merzbow på frokostskiva hver morgen.

Før man fikk summet seg og sjekket at alle sanser fortsatt var in takt, begynte Aphex Twin å leke seg med laptopen sin. Den godeste James tok oss tilbake til start, med velbalansert og passe bedagelig old-school acid. Så satte han inn turbo-driven på maskinen sin, og vartet opp med den ene herligheten etter den andre. Med et avsindig oppkok av hysteriske breaks og buldrebass, brummet han seg gjennom sine egne urbane jungelkulisser. Derifra og ut var det rene velstanden i fårete smil, stampende føtter og svette elektronikahoder.

Selv med nysluppen remixplate kan det være lenge til neste gang James besøker hovedstaden, noe som gjør at de av oss som klarte å sikre oss billetter denne gangen kan være ekstra lykkelige.comments powered by Disqus

 Siste anmeldelser

Artikler, nyheter


Pink Floyd: 1967-1977

Denne artikkelen er en kort gjennomgang av Pink Floyds mest sentrale verker perioden 1967-1977, deres viktigste periode.

Groovissimo