Konsert: Iron & Wine. Rockefeller 23. januar 2008

To år har gått siden forrige Oslobesøk fra Sam Beam, og mye har skjedd i den musikalske leiren siden den gang.

Denne kvelden berettet sagnet om Sauegjeternes hund, avdøde fedre og skjeggete menn i sin beste alder som drømmer om Afrika. Historien om filmskole-lektoren som en gang ville bli poet, visesanger og rockestjerne. Som ble alt det, og enda mer, han ble selve fullbyrdelsen av en cinematisk artist.

Filmfremviseren Sam Beam

And love is the scene I render
when you catch me wide awake
and love is the dream you enter
though I shake and shake and shake you
and love's the best endeavor
waiting in the lion's mane


Historien høres kjent ut sier du? Ja, lista er lang med middelaldrende menn og kassegitar, som bærer et blødende hjerte utenpå skjorten. De har ofte en forkjærlighet for etiske refleksjoner rundt bibelske temaer og lange løse tråder til forhistorien som stadig utslettes, for å bygge nye. Iron & Wine sin musikk er som den greske filmskaperen Theo Angelopolous, der de begge deler en forkjærlighet for å skape fotografiske tablåer og med det observere mellom-menneskelige relasjoner. Eksemplifisert i den mektige avskjedsscenen i filmen Den Gråtende Engen hvor filmens to hovedpersoner forlater hverandre ved å holde fast i hver sin ende i en raknende genser, ettersom de stadig flyter fra hverandre i hver sin båt. Her, og akkurat her, i de mest poetiske tagningene, skutt med saktegående 35mm kamera skaper Sam Beam sine vakreste historier.

Og når han tar de med ut av auditoriet sitt hvor han foreleser sitt lyttende publikum er det for å gjenskape den samme følelsen du får av å lytte til musikken hans privat. Enten det var turene du tok med bussen mens du hørte deres siste album; Sheperd's Dog. De tankene du skapte deg mens du ventet på "den rette" når du hørte på Our Endless Numbered Days, og ikke minst de lange kveldene i ensomhet mens The Creed That Drank the Cradle knitret i bakgrunnen.

Naked as we came

And the cruel wind blew
Every city father fell
Off the county carousel
While the dogs were eating snow
All our sons had sunk in a trunk
Of no ones clothes


Live mestrer Iron & Wine å være like skjellsettende, snikende og individavslørende som i alle de overnevnte situasjonene, når de stiller seg foran et entusiastisk publikum. Denne kvelden var Sam Beam ypperlig backet av et storband bestående bl.a med sin søster Sarah Beam og en gruppe andre relaterte artister til Lambchop, Calexico og Isotope 217. Sammen vekslet de mellom å spille blues og americana, lo-fi og folkrock med et konsekvent fokus på de tvetydige ord og setninger. Tidvis musikalsk fremført med nikk til 70-tallets gitarrock, men alltid med den samme hvesende vokal og med Sarah Beams lett supplerende falsetter.

Nesten hele Sheperd's Dog ble spilt, og med høydepunkter i Carousel, Ressurection Fern og den nærmest reggaeinfluerte versjonen av Boy With a Coin. Eldre favoritter fra Iron & Wines kanon ble også fremført: On Your Wings, Cinder and Smoke og Southern Anthem og mange fler, ja nesten i hele to timer ble vi underholdt. Aller best var kanskje den krystallklare leveringen av Sodom, South Georgia som ble fremført som en åpen dagbok med tydelige spor av personlig overleveringer av erfarte opplevelser. Det var i slike øyeblikk at de var på sitt ypperste denne kvelden, men holdt hele konserten gjennom en fokusert og presisert musikalsk overlevering.

Det skapte en stemning vi fremmøtte neppe ville være foruten. Her var nemlig en historie for oss alle å ta med tilbake til våre hjem, hvor Iron & Wines musikk neppe slutter å fascinere. Bildene vil fortsette å gli over tankene når Sam Beam atter en gang henter frem sin fyldige blekkpenn og etterlater resten til vår egen fantasi.


comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Pink Floyd: 1967-1977

Denne artikkelen er en kort gjennomgang av Pink Floyds mest sentrale verker perioden 1967-1977, deres viktigste periode.

Groovissimo


Ben Weaver - Hollerin' At a Woodpecker

(30/30)

Fast som fjellet. Mystisk som skogen. Einsam som prærien. Vill som elva.

Flere:

OutKast - Speakerboxxx/The Love Below
Tinariwen - Amassakoul