Prognissekonger: Serena Maneesh + Jaga Jazzist, Rockefeller 6. mai

Rock er tøffere enn jazz. Jazz er mer sofistikert enn rock. Skal vi fremdeles følge fordommene, er dette det som skiller Serena Maneesh og Jaga Jazzist.

Alle bilder: Solveig Haugen, klikk på et bilde for å gå til galleriet

Da Serena Maneesh og 120 Days spilte splitkonsert på Rockefeller for tre år siden, sto det å lese at denne var av de mest etterspurte på lang tid. Sist torsdag hadde Serena igjen funnet veien til Rockefeller for å gjøre ny splitkonsert, denne gang med Jaga Jazzist, og en kredfest uten like var i emning.

Det er nettopp kred som oser ut av denne turnéen som deles av to band som i dag antakeligvis spiller like mye rolle for hvert sitt publikum. Dette publikumet deler de nok mellom seg i mange tilfeller, men det går likevel et sjangerskille i musikken, mellom rock og jazz, som kanskje kommer tydeligere frem når de til og med spiller på samme billett. Det er også derfor denne konserten hadde et potensiale til å sprenge noen kvalitetsmessige grenser.

Serena Maneesh åpnet med et sett som viste dedikerte musikere, ikke minst et tight band, og noen låter som tidvis burde fått gulvet til koke, men den påfallende kontrasten mellom energiske musikere og glissent publikum var et interessant og nesten trist skue. Emil Nikolaisen, iført hippieponcho og Stratocaster, fikk til et oppløftende men krampeaktig scenekrasjstunt på vei ut etter siste låt, men bortsett fra det fremsto Serena mest som et oppvarmingsband for Jaga Jazzist.

Ikke bare spilte Jaga nesten dobbelt så lenge, de bød også på en helt annen type energi. Fengende harmonier, polyrytmisk kraftgroove og noen fryktelig effektfulle overganger er essensielt i musikken som i de fleste tilfellene er skrevet av Lars Horntveth, og som tas ut i et engasjert nimannsband. Selv om enkelte partier og passasjer forsvant i en ullen lydproduksjon og et noe ukontrollert samspill mellom komp og blås, utpekte Jaga Jazzist seg nok en gang som det eneste i sitt slag i Norge som får til å forene musikalske impulser fra jazz, pop og minimalisme i ett helhetlig storband.

Hvis det går an å si at rock er tøffere enn jazz og at jazz er mer sofistikert enn rock, manifesterer Serena Maneesh og Jaga Jazzist dette skillet på hver sin honorable måte hvor de samtidig yter respekt for nabosjangeren. De kvalitetsmessige grensene ble likevel ikke sprengt på Rockefeller, ei heller tøyd, men den personen som lefler med påstanden om at Jaga Jazzist er Norges beste liveband, farer i hvert fall ikke med løgn.


comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Pink Floyd: 1967-1977

Denne artikkelen er en kort gjennomgang av Pink Floyds mest sentrale verker perioden 1967-1977, deres viktigste periode.

Groovissimo


Sleepy Sun - Fever

(ATP Recordings)

Øya-aktuelle Sleepy Sun har sluppet sitt andre album, nok en god grunn å dukke opp i Middelalderparken også i år.

Flere:

The Dining Rooms - Numero Deux
Kendrick Lamar - To Pimp a Butterfly