Oslo Filmfestival er igang

Som vanlig bugner det over av gode filmer på Oslo Filmfestival - ikke minst for de musikkinteresserte.

Oslo Filmfestival starter i dag, og kan by på et vell av kvalitetsfilmer fra hele verden. Programmet i seg selv er for omfattende til å gjengi her, så da henleder vi oppmerksomheten til festivalens egen hjemmeside.

Vi vil likevel trekke frem noen av de mest musikk-relaterte filmene som går den nærmeste tiden (tekstene er hentet fra festivalens program):

Wild Combination - A Portrait of Arthur Russell
Wild Combination er regissør Matt Wolfs spennende portrett av den kreative komponisten, singer-songwriteren, cellisten og disco-produsenten Arthur Russell. Før han døde av AIDS i 1992, skapte han musikk innen et vidt spekter, alt fra pop til abstrakt kunstmusikk. Nå, 15 år etter hans død, får endelig musikken hans et publikum. En ny generasjon har oppdaget Russells musikk, og han har fått kultstatus. Wolf tar i bruk sjeldent arkivmateriale og kommentarer fra Arthurs familie, venner og nærmeste samarbeidspartnere - deriblant Philip Glass og Allen Ginsberg - for å fortelle sin varme, intense og viktige historie. Filmen tar for seg New Yorks kulturelle historie på 70- og 80- tallet, det å være homofil, AIDS og det å lage kunst og søke suksess.

Søndag 23. nov 19:00, Filmens Hus Tancred
Mandag 24. nov 18:00, Filmens Hus Lillebill
Tirsdag 25. nov 18:00, Filmens Hus Lillebil


Patti Smith: Dream of Life
Dream of Life er et dypdykk inn i livet til kultrockeren Patti Smith. Her males et audiovisuelt portrett av den legendariske sangeren, kunstneren og poeten. Dokumentaren utforsker temaer rundt spiritualitet, historie og individualisme. Artisten som er blitt kjent som punkens gudmor slo igjennom på 70-tallet med sin særegne stil av poetisk vrede, musikk og sceneopptreden. Filmen følger multitalentet Patti Smith i en periode på over 11 år. Historien fortelles gjennom opptredener, tekster, dikt, intervjuer, malerier og fotografi. Dream of Life viser en komplisert og karismatisk personlighet. Patti Smith er selv fortelleren i filmen.

Tirsdag 25. nov 18:00, Rockefeller
Onsdag 26. nov 17:00, Filmens Hus Lillebil
Lørdag 29. nov 21:00, Filmens Hus Tancred


Squeezebox
På midten av 90-tallet så club-promotøren Michael Schmidt seg lei av alle drag-queens som stod og mimet etter discolåter. Han startet da likegodt nattklubben Squeezebox hvor de kunne komme og synge rock´n roll live på scenen. Konseptet tok fullstendig av og snart tiltrakk klubben seg folk fra alle leire. Filmstjerner som Johnny Knoxville, musikere, filmregissører, homser, lesber, pønkere og rockere frekventerte den fordomsfrie klubben helt til borgermester Giuliani stengte den.
Det var her filmen Hedwig and the Angry Inch ble unnfanget. Dette er dokumentaren om den legendariske New York nattklubben.

Lørdag 22. nov 21:15, Filmens Hus Lillebil
Søndag 23. nov 12:30, Filmens Hus Lillebil
Lørdag 29. nov 13:00 Filmens Hus Lillebil


Süden
Gaston Solnickis dokumentar tar oss med på en reise inn i den uttrykksfulle og humoristiske musikkverdenen til samtidskomponisten Mauricio Kagel. Den 75-år gamle komponisten vender for første gang tilbake til sitt hjemland etter nesten 50 år i eksil i Tyskland. Motivet for hjemkomsten er hans 75-års-jublieum, og musikken hans skal oppføres i Buenos Aires berømte operahus, Teatro Colon. Det er korte tidsrammer for å øve inn det som skal framføres, og det er særlig hans tette samarbeid med Enseble Suden (et energisk kompani med unge musikere som har dedikert seg til Kagels reportoar) som virkelig engasjerer ham følelsesmessig. Det begynner å gå opp for ham hvor stor interesse musikken hans egentlig har fått blant Argentinas unge generasjon.
Diego Poleri og Solnickis kyndige linseføring er både vakker og umiddelbar, med balansert veksling av fokuset på musikernes ansikter og instrumentenes mekanikk.

Lørdag 22. nov 12:30, Filmens Hus Tancred
Mandag 24. nov 20:30, Filmens Hus Lillebil
Onsdag 26. nov 20:45, Filmens Hus Lillebil


Vi tipser også om aktuelle dokumentarfilmer som Gonzo: The Life and Work of Hunter S. Thompson, Made in America - om gjengene i Sør-California og The Universe of Keith Haring (om den kjente kunstneren og artisten). Festivalen viser dessuten regidebuten til Antonio Campos: Afterschool. Campos er mannen bak musikkvideoen Sleeping Lessons til The Shins. Den britiske kortfilmen Love You More handler på sin side om jakten på den nye singelen til The Buzzcocks...

Og så er det selvsagt plenty med andre grunner til å få med seg resten av programmet!

Oslo Internasjonale Filmfestival arrangeres 20. - 30. november


comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Sleepy Sun - Fever

(ATP Recordings)

Øya-aktuelle Sleepy Sun har sluppet sitt andre album, nok en god grunn å dukke opp i Middelalderparken også i år.

Flere:

The Lionheart Brothers - Dizzy Kiss
MJ Cole - Back To Mine - A Personal Collection For After Hours Grooving