Spilleliste: Folk

En gang var folken et opprør. Nå er den en paraplybenevnelse for mye god musikk. Vi hyller folkmusikken med en 200-låter lang spilleliste i WiMP.

Uten musikk ville livet være en misforståelse, skrev en gang Friedrich Nietzsche. Sånn sett har Folk music, eller folkmusikk som vi ofte sier på norsk vært med på å gjøre en hel del mye tydeligere for mange.

Folkmusikk var opprinnelig arbeiderklassens stemme og en motsetning til overklassens ofte pompøse og godt arrangert kammermusikk. Folkmusikken var fri, og ofte ble den improvisert frem for et publikum, hvor den formidlet problemer som var tett knyttet til lytterens hverdag: I prinsippet var den noe hvem som helst kunne holde på med.

Det finnes en rekke måter å definere folkmusikken på, og i hvert land finnes det utspring til hva som i dag kan defineres som folk; enten det var afrikansk, tyrkisk, italiensk, eller norsk, så finnes det en historisk opprinnelse og like mange understilarter.
Dette gjør det problematisk å definere og avgrense hva folkmusikk egentlig er. Som utgangspunkt for denne spillelisten har jeg derfor valgt tiden fra den såkalt second folk-revival (den første utspilte seg på starten av 1900-tallet) som ofte forbindes med navn som Bob Dylan, Pete Seeger, Woody Guthrie, Joan Baez, Donovan og Phil Ochs. Deres misjon kan sies å være tredelt: 1. Å føre folktradisjonen videre. 2. Å underholde. 3. Å fremme et budskap, et opprør, eller en egenart til sjangeren.

Den nye populærmusikken.
Den andre bølgen av folk-revival var svært vellykket. En rekke av dets fremste aktører er i dag blant tidenes mest kjente artister, og deres innflytelse på populærkulturen, samfunnet og ikke minst samtidsmusikken og fremtidsmusikken er ukalkulerbar. Spesielt Bob Dylan, som i år fyller 70, ble representant for en helt ny måte å være musiker på, og i en tid hvor ballader, nødrim og overproduksjon herjet populærmusikken, brakte Dylan samfunnspolitikk og mening til musikken ved hjelp av kun gitar og et munnspill.Men han var ikke alene. På små klubber og kafeer overalt i Amerika og England vokste det frem nye låtskrivere og komponister, med stemmen, lyrikken og ikke minst gitaren som sitt fremste våpen. Folkrevival-bølgen var meningsfull, opposisjonell og minimalistisk – men like fullt catchy, poengtert og innflytelsesrik, noe som etter hvert gjorde at folk gikk fra å være en subsjanger til å bli den nye populærmusikken.
Fra midten av 1960-tallet, ble folkmusikken elektrisk, noe som for mange ble sett på som et kommersielt overgrep mot det som var en av sjangerens kjennetegn: Få instrumenter og et strippet, inkluderende lydbilde, med musikeren, teksten og vokalen i fokus. Med rikere lydbilde, ble naturligvis folkmusikken enda vanskeligere å definere, men mange av de samme momentene som alltid har drevet sjangere forble, ettersom den vokste seg større, og spredde seg til stadig flere undersjangere; folkrock, folkpunk, countryfolk, radikal folk, freakfolk, og mange mange flere.Uten grenser
Folkmusikk er umulig å avgrense. Og på en måte er det noe av det viktigste den har: Enten sjangeren har brutt barrierer, fornyet sitt uttrykk eller flyttet politiske meninger, er det alltid musikken som vært i fokus. Og fra dens spirende begynnelse til den dag i dag, har det mest av alt handlet om å være et uttrykk lytterne forstårm kan underholdes av og dentifisere seg med. Folkuttrykket vil fortsette å utvikle seg så lenge det finnes mennesker, og i sitt mest essensielle kan musikken oppsummeres som lyden av folk flest.

Den over ett døgn langte spillelisten inneholder låter innspilt i perioden fra 1960 til 2010 og forsøker å summere opp ulike uttrykk som enten er folkmusikk i tradisjonell forstand eller har tatt til seg andre sjangere og blitt nye

HELE SPILLELISTEN FINNER DU HERcomments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Pink Floyd: 1967-1977

Denne artikkelen er en kort gjennomgang av Pink Floyds mest sentrale verker perioden 1967-1977, deres viktigste periode.

Groovissimo


Fire! - You Liked Me Five Minutes Ago

(Rune Grammofon)

Debutplate, helt fersk svensk trio, men på ingen måte ubeskrevne førstereisgutter.

Flere:

Joe Henry - Tiny Voices
The Loch Ness Mouse - 11-22