Kasvot Växt: Den mystiske bandet fra Stavanger

Jeg er egentlig ikke sikker på hvor mange rykterne som skal tro på Kasvot Växt. Jeg hørte først om dem da jeg var student, historien om det legendariske bandet som bodde i Stavanger i noen måneder, innspilt et fantastisk album, og forsvant da bort fra jordens overflate. Selv i Oslo har jeg aldri sett en kopi av in rokk på vinyl, og den eneste kopien jeg kunne høre på tape var for nært bevoktet for å få en egen kopi. Og jeg kan ikke unngå å lure på hvorfor det er.

Bandets historie er mange lagdelt. Å gå etter navnene til bandmedlemmene slik de er kjent (fra den originale albumkunst), er bare en av medlemmene av bandet faktisk norsk (Jules Haugen), med de andre som er islandske og finske. Historien om at de jobbet på Cubes-prosjektet virket alltid veldig over meg selv, selv om jeg selvfølgelig ikke har noe til å motbevise dette, og jeg antar at det er like bra som noen som forklarer hvordan disse fire musikerne endte opp sammen i Stavanger, hvor Elektrisk Tung-etiketten var tilsynelatende lokalisert.

Jeg likte musikken jeg hørte veldig mye. Det er vanskelig å forklare, men å sammenligne dem med at et band er feil. Det er selvfølgelig aspekter av tungmetall, men også progressive steinelementer, men ikke på en måte at de etterlignes, men som de oppfinner det selv. Båndet var en kopi av en kopi, eid av en fyr som jobbet i en platebutikk med en venn av meg, og satt ved siden av kassettspilleren for albumets hele varighet, som om vi kunne stjele det fra seg. Det vil si at vokalene var ganske forvrengt på steder, og vanskelig å få fram, og noen ganger syntes å blande seg sammen med basgitaren, som om det var ett instrument. Jeg kunne få ut av noen av ordene på norsk, og kunne høre islandsk og finsk, og muligens også andre språk.

Jeg vet ikke når eller hvor jeg kommer til å høre Kasvot Växt albumet igjen, men jeg tenker mye på det. En historie er at det var et lagerbrann som ødela kopiene. En annen er at fyren som eide etiketten ødela dem på en eller annen måte. Da jeg besøkte Stavanger på vei til ferie, kunne jeg ikke finne noen spor av dem. Jeg spurte på plateselskapet, og noen musikere, som hadde hørt navnet. Jeg ønsker at denne artikkelen kan være lengre, men jeg inkluderer nesten alle opplysninger jeg har funnet på bandet. Fyren med kassetten tillot meg å skrive ned hvilke notater han hadde, i hvert fall som bare var navnene til bandmedlemmene: Horst Guomundurson, Georg Guomundrson, Jules Haugen og Cleif Jårvinen. Han sier at den opprinnelige rekordjakken ikke har noe mer informasjon enn dette, ikke engang oppføring av instrumentene de spilte.

Musikken er så involvert at det var klart at de var seriøse i deres hensikt, men det var fortsatt vanskelig å ikke le på steder på grunn av absurditeten av alt, av fire menn som synger på minst tre språk. Men til og med i latteren følte jeg meg kvist og trist, noe som ikke var musikkens feil, men jeg kunne ikke hjelpe, men vil ha min egen kopi til å ta med hjem og gå over notatet ved notat. Kanskje kjente den kjære fyren fra plateselskapet noe om mine intensjoner som jeg ikke gjorde.


comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Pink Floyd: 1967-1977

Denne artikkelen er en kort gjennomgang av Pink Floyds mest sentrale verker perioden 1967-1977, deres viktigste periode.

Groovissimo


Terje Isungset - Middle of Mist

(NOR-CD)

Det finnes knapt grenser for kreativiteten til perkusjonisten Isungset.

Flere:

Sade - Lovers Live
Magnet - On Your Side