Oslo Filmfestival 17-27/11

Mye musikalsk snadder på årets filmfestival.

Liker man musikk, liker man gjerne film. Nå er det mulig å slå to fluer i ett smekk under årets Oslo Internasjonale Filmfestival, som starter i dag. Festivalen har god tradisjon på å vise musikkfilm, og i år er intet unntak: Townes Van Zandt, Billy Childish og Roky Erickson er blant musikerne som blir presentert i filmformat denne gangen.

Her er en liten oversikt over filmer som umiddelbart bør appellere til mange av grooves lesere. Omtalene er hentet ut fra festivalens offisielle program:

BE HERE TO LOVE ME - A FILM ABOUT TOWNES VAN ZANDT

Filmen er et intimt portrett av den legendariske musikeren, og fokuserer på hvordan Townes van Zandts levde for kunsten sin. Be Here to Love Me kombinerer intervjuer med venner og familie med tidligere ukjente opptak av ulike opptredener og intervjuer med Townes van Zandt.

YOU'RE GONNA MISS ME

Filmens tittel henspiller på det psykedeliske rock-bandet 13th Floor Elevators sin single fra 1966. En dokumentar om vokalist Roky Erickson, som i 1969 ble arrestert for besittelse av en mindre mengde marihuana, og påberopte seg sinnssykdom for å unngå fengselsstraff. Som resultat ble han diagnostisert schizofren og plassert på en høyrisiko-anstalt blant barnemordere og voldtektsmenn. Tre år på anstalt forandret hele hans mentale verden, og i dag lever han i fattigdom hjemme hos sin mor i Texas.

WALK THE LINE

En beretning om livet til Johnny Cash, en legende innen countrymusikken. Filmen tar for seg hans tidlige dager som guttunge hjemme i Arkansas frem til hans berømmelse med Sun Records i Memphis, og hans uforglemmelige konsert i fengselet i Folsom 1968.

BILLY CHILDISH IS DEAD

Billy Childish is Dead utforsker livet til musikeren, forfatteren, artisten og poeten Billy Childish. Han er født i 1959 og har gitt ut over 100 album, produsert over 2500 malerier, publisert mer en 40 diktsamlinger og skrevet 3 romaner. Ved siden av å være soloartist så har han også vært medlem av bandene The Pop Rivets, The Milkshakes, Thee Mighty Caesars, The Del Monas, Thee Headcoats og The Buff Meadways.

METAL: A HEADBANGER'S JOURNEY

De canadiske metallhodene Sam Dunn & co. møter fans og musikere innen de fleste metallgenre gjennom tidene. Innsiktsfulle intervjuer med legender som Lemmy, Rob Zombie, Vince Neil, Dio og Alice Cooper lar rockerne forsvare og forklare musikktypens store gjennombruddskraft.

TAMBURINMANNEN

En feelgood-dokumentar om Willy-Freddy Shanti som spiller tamburin i The Frank Znort Quartet. Bandet har spilt jazz på Oslos østkant hver eneste søndag i over sju år. I februar tok Willy med seg hele gjengen til hjemland sitt; Uganda. En svært så fargerik gjeng tar turen fra Oslo Øst og møter en tankevekkende virkelighet i Afrika.

Ved siden av disse musikkfilmene, er det også et mange andre filmer med interessant musikalsk profil, blant andre:

Werner Herzogs THE WHITE DIAMOND med musikk av Richard Thompson og dokumentaren ARAKIMENTARI, om den japanske fotografen Nobuyoshi Araki der blant andre Björk blir intervjuet. I WORKINGMAN'S DEATH, en dokumentar om livstruende manuelt arbeid forskjellige steder i verden har John Zorn skrevet filmmusikken.

Blant det brede spillefilmprogrammet kan vi trekke frem svenske BANG BANG ORANGUTANG der blant andre The Clash og Iggy Pop sørger for lyd, mens Mike Mills (kjent som musikkvideoregissør) har laget THUMBSUCKER med musikk komponert av Tim deLaughter fra The Polyphonic Spree.

I tillegg til alle disse musikkrelaterte referansene, kan Oslo Filmfestival by på en meget variert og spennende meny. For utfyllende program, priser og tidspunkt sjekker du ut www.oslofilmfestival.com.

God film!comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Pink Floyd: 1967-1977

Denne artikkelen er en kort gjennomgang av Pink Floyds mest sentrale verker perioden 1967-1977, deres viktigste periode.

Groovissimo


Pink Mountaintops - Outside Love

(Jagjaguwar)

Stephen Mc Bean drar sitt andreband inn i mektige omgjevnader, og tangerer kvaliteten til sitt førsteband.

Flere:

Beach House - Beach House
The Megaphonic Thrift - Decay Decoy