23. desember: A Christmas Gift For You

Fredrik Eckhoff gir oss en guide for bevaring av den hellige julefred - og i morgen er det julaften også her på groove.no...

En Smith & Wesson 64 lades med skjelvende hender 24. desember 2008. Nok er nok. 24 års terrorvelde skal få sitt ende. Det kommer til å bli stygt. Reuters melder: "Oslo X-mas slaying: 13 family members slayed in brutal christmas terror drama". De burde ha sett det komme. Alle disse årene med Sølvguttene og Absolute Christmas har satt sine spor. men det ender her. Blod på juletreet.

Eller?

Jeg kjenner ikke mange mennesker med fornuftig musikksmak som ikke på en eller annen måte har et anstrengt forhold til julemusikk. Er det de håpløse tekstene? Den åpenbare og utilslørte kommersialismen i julesanger? At man blir tvunget til å høre de samme fordømte forferdelighetene ut og inn hver dag en hel måned? Er det de platte og følelsesløse produksjonene?

Ikke vet jeg, grusomt er det så definitivt!

Redningen finnes gjemt i en 45 år gammel glemt og støvete skatt. Meklingen ender i et kompromiss. Den blodige familieslakten er avlyst. Alle vinner. Løsningen kommer fra det bizarre hjørne, gjennom vår mentalt ustabile og ofte fullstendig vannvittige produsentvenn Phil Spector, hjernen som skapte "The Wall of Sound", smeden bak hits som Da Doo Ron Ron, River Deep, Mountain High, Walking in the Rain og Then He Kissed Me, inntar rollen som monofonisk julenisse.

På A Christmas Gift For You presenterer han en ellevill traktering av julehits som White Christmas, I Saw Mommy kissing Santa Claus" og "Rudolph The Red Nosed Raindeer fremført av bombesikre hitmakers som The Ronettes, The Crystals, Darlene Love og Bobby B. Soxx. Det hele er traktert gjennom Spectors geniale produsering som gir den platte julemusikken en helt ny dimensjon. Det er varmt, detaljert og ytterst fantastisk. Pinnekjøttet og Juleakevitten trakteres til ellevill jubel, i bakgrunnen kimer de fantastiske toner fra 1963 og plutselig biter man i noe hardt som definitivt er mandelen i grøten og gaven er tidenes juleplate.

Hele den fordømte familie lures, og i Abkcos fantastiske reissue finner man utrolig nok Phil Spectors beste produksjoner fra årene 1961-66 på toppen av det hele. Man gnir seg ubevisst i hendene. Å svelge den tunge kamelen at tiden der hitsene var tvers igjennom helt fantastiske produksjoner definitivt er forbi, glemmes fort når man eksponeres for slik en dynamittbunt av en plate, der noe så grunnleggende horribelt som julesanger gjøres til en gledesspreder av dimensjoner. Jack Nietzsche (kjent også for sitt samarbeid med Neil Young) arrangerer band og orkester, og utrolige Phil Spector produserer. Bedre enn dette blir julen faktisk ikke.

At Phil Spector i nachspielet etter julehøytiden 2002 blåste hodet av b-skuespiller Lara Clarkson gir bare hele pakka en absurd twist som maner til fortsatt lytting år etter år. Glemte han selv å høre sin egen fantastiske plate dette året? Satte Clarkson på Absolute Christmas 23 den fatale kvelden?

A Christmas Gift For You from Phil Spector. Yes, indeed.


comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Ralph Myerz & The Jack Herren Band - A Special EP

(Emperor Norton)

Nytt skudd på det elektroniske treet leverer fine finesser i kjent bergensk stil.

Flere:

The Streets - Original Pirate Material
The Core - Vision