Kongsberg Jazzfestival: Atomic, EnergiMølla, 1/7-04

Boom Boom!

Atomic har vært på veien i snart et halvt år, inkludert en USA-turnè de nettopp har returnert fra. Repertoarmessig har de ikke gjort store forandringer siden deres Norgesturnè ble avsluttet på Blå i Oslo i mars. Det dreide seg altså hovedsaklig om låter fra deres siste album Boom Boom.

Å jobbe med det samme låtmaterialet over så lang tid er relativt uvanlig for de involverte her, som vanligvis er springende fra prosjekt til prosjekt. Men det har absolutt båret frukter. Låtene har blitt strukket litt her og der, de har har åpnet for flere solostrekk, og det virker har som om bandet har rasjonert litt med transportetappene. De fleste låtene har altså endret seg en smule siden mars, og konserten viste at endringene definitivt har vært til det bedre.

Knallsterke låter fra Boom Boom som Hyper, Alla Dansar Samba Till Tyst Musik, Re-Lee, Feets From Above, og Ljungkvists blytunge nye låt Kerosene, var påler i et hovedsett som påkalte ekstatiske tilstander i en pakket EnergiMølle. Dette er låter som veksler mellom tilsynelatende kaotiske improvisasjonsstrekk og melodier. Og i en livesetting har denne vekselvirkningen enda større virkning enn på plate. Med en enorm presisjon manøvrerte Ljungkvist bandet gjennom disse overgangene med en enorm og eksplosiv effekt på det musikalske resultatet, og ikke minst på et publikum i gryende ekstase.

Det er denne blandingen av improvisasjon/frijazz, og klare og sterke melodier som er så fascinerende med Atomic. Håvard Wiiks piano og Ljungkvist klarinett stod ut på konserten, det samme gjorde kollektivet Atomic i de mest groovy og dynamiske av låtene som er inne på energien og kraften man kan finne i rock. Bandet består av fem sterke enkeltstemmer som har funnet det perfekte kollektiv å bryne seg på.

Og hva kunne erstattet Boom Boom som ekstranummer? Den perfekte avslutning på en fantastisk konsert!comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Pink Floyd: 1967-1977

Denne artikkelen er en kort gjennomgang av Pink Floyds mest sentrale verker perioden 1967-1977, deres viktigste periode.

Groovissimo


Alamaailman Vasarat - Huuro Kolkko

(Laskeuma / Nordic Notes)

Den finske underverdenen inviterer nok engang til epileptisk dans, polonese og moshpit.

Flere:

Frank Sinatra - The Christmas Collection
Jaga Jazzist - One-Armed Bandit