Anarki & Kaos

Aggresjon, opprør og tre grep. Norsk punk 78–81 er samlet på to sparkende, energiske plater som er verdt sin vekt i gull, mener grooves Magne Johnsen, som tar sats og stuper ned i ungdomskilden.

Never Mind the Bollocks fyller i disse dager 30, og uten Sex Pistols intet Kjøtt og Wannskrækk. Dermed heller ingen Raga Rockers og Dum Dum Boys. Punken sparket liv i norsk rock med språklig naivisme, knuste ruter og haltende rytmer.

Rock var et ikke-begrep i Norge før punken skyldte over landet på tampen av 70-tallet. En titt på Spellemannprisen sier det meste. Kategorien Rock kom første gang med i 1976, og da gikk prisen til Arbeidslaget med platen Grovarbeid. I ’77 og ’78 var rock ikke med på programmet, mens Alex og Jahn Teigen fikk priser for deres populærmusikk. I 1979 er rocken tilbake og Spellemannprisen for beste rockalbum gikk til jazzmusiker Pål Thowsen og hans plate Surprise(!). I 1980 får The Aller Værste Spellemannprisen i kategorien ”Nyrock” for det banebrytende albumet Materialtretthet, og dette er skillelinjen – rocken er nå for alvor også blitt norsk.

Vi har jaggu mye å takke punken for. Anarki & Kaos viser hvorfor.

Kultklassikeren Anarki & Kaos, opprinnelig utgitt i 1992, viser at punken var en bevegelse som ikke bare pustet nytt liv i rocken, men som faktisk også gjorde det norske språket rikere og morsommere. Opprøret fikk anarkistene til å danse, monarkistene til å fråde og sto bak funklende øyeblikk i norsk musikkhistorie.

Den ferske oppfølgeren Anarki & Kaos 2 er mer ujevn, men inneholder noen av de beste norske bandene gjennom tidene. Her finner du også nihilistisk bygdepunk og oppfordring til å fyre på alle kirkene - bærre på jævel.

Samleplatene Anarki og Kaos er enestående historisk dokumentasjon.


comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Pink Floyd: 1967-1977

Denne artikkelen er en kort gjennomgang av Pink Floyds mest sentrale verker perioden 1967-1977, deres viktigste periode.

Groovissimo


The Gin & Tonic Youth - New Times

(Kleidermann Records)

The Gin & Tonic Youth veksler mellom låter og eksperimenter – og lykkes hele veien!

Flere:

Falsobordone - Fikon, Fiddlor och Finlir
This Is Music Inc. - Krasnapolis