Festivaler: Adventsslipp

Øya leder an med godbiter i adventslukene, men også andre norske festivaler har sluppet fine bookinger for sommeren. Her er en oversikt over det foreløpige programmet til noen av de største norske festivalene i 2012.

Øya 2012

Med The Stone Roses, Björk, Bon Iver og War on Drugs, viser Øyafestivalen bookingmuskler i førjulstiden. Lista er lagt høyt, og dette fikk nok fart i billettene for sommerens høydepunkt i Oslo.

Gjenforeningen til det siste virkelig store bandet fra Manchester, The Stone Roses, har nok lenge vært manges våte drøm. Og nå blir det altså en realitet. At bandet legger turen til Oslo er selvsagt en fjær i hatten for Øya. At festivalen også har fått fatt i Björk og Bon Iver gjør ikke akkurat interessen mindre for en festival som også har sluppet kritikerroste War on Drugs, samt norske navn som Ane Brun, Jonas Alaska og The Good The Bad & The Zugly.

Slippene har vært tette – sist ut den begavede norsk-amerikanske americana/popsmeden Martin Hagfors - og flere vil komme fra julenissen på Øyakontoret, kjenner vi han rett.

Øyafestivalen 2012 har rett og slett fått en knallstart på bookingen, noe også britiske NME har fått med seg. Vi venter spent på fortsettelsen til festivalen som går av stabelen i Oslo 7 – 11. august.Bukta 2012

Heia Sverige, hilsen Bukta.

Med The Cardigans – eksklusivt i Norge til sommeren – og Graveyard som de første navna opp fra sekken, leverer Buktafestivalen en smukk start på bookingen for 2012. At de første slippene er helsvensk, er kanskje en tilfeldighet, men hvis vi nå skulle holde oss til Sverige har det vært fint å hanket inn Stefan Sundström og Thåström i samme slengen.

O nissefar, det hadde vært fint, jeg har vært ganske snill i år. Tid for ønskelister, ikke sant?

Popheltene i The Cardigans skal spille klassiske Gran Turismo i sin helhet i Tromsø, ispedd andre hits fra egen katalog. Nina Persson gjorde denne skribent mo i knærne på nittitallet, og gjør det nok ennå. Dette blir powerpopmoro! Moro blir det garantert også med Graveyard (om enn i en hardere variant), svenskene som etter sigende gjorde en knallkonsert under fjorårets Øya. Bandet har fått strålende tilbakemeldinger for sine to album, og ikke minst konserter, i hjemlandet de siste åra. Også her på berget har vi kunnet oppleve Graveyards syttitalls-inspirerte toner i livetapping på klubber i høst.

Klassisk rock i ny og frisk innpakking. Perfekt for Bukta 2012, som helt klart har fått en lovende start på bookingen. Med kompisfestivalen Slottsfjell med på laget, vet vi også at de kan få fatt i store og kritikerroste navn, noe de beviste i sommer med Nick Caves Grinderman (RIP) og legendariske Mudhoney.

Personlig note til hjembyen: Ønsker meg gjerne Stein Torleif Bjella til Buktafestivalen 2012! Mer om festivalen som går av stabelen 19 – 21. juli finner du HER.Slottsfjell 2012

Tiårsjubilanten i Tønsberg har heller ikke ligget på latsiden når det gjelder booking. En av de aller største norske sommerfestivalene har stort musikalsk spenn som varemerke, noe også de første slippene fra Slottsfjell 2012 underbygger.

Festivalen har så langt sluppet flest norske navn, det største er nok Marit Larsen. Den norske popprinsessen slapp nylig sitt tredje album, Spark, og som sammen med de første to albumene, kan man forvente et drøss med flotte radiosingler utover vinteren og våren. Det blir garantert tett foran scenen på Slottsfjell til sommeren. Populær booking i Tønsberg, vil vi formode.

Populær booking er garantert også byens egne Seigmen, som nok en gang gjør comeback, og da er det jo som kjent hyggelig å gjøre det i hjembyen. Bandet er det mest kjente innen musikk fra Tønsberg på denne siden av Jahn Teigen og Per Asplin, og konserten på Slottsfjellet er en gave til og fra festivalen i 10-årsbursdagsmodus. Med tung sminke og lærutrustning satte Seigmen spor etter seg på et gravalvorlig nittitall, og hjertet til landets mange fans slo nok litt hardere enn vanlig da nyheten om at bandet headliner Slottsfjellfestivalen ble sluppet.

Mer norsk buzz på Slottsjell. Kritikerroste Team Me og 120 Days er også klar for sommerens festival. Alle indiehjerter som skal til Tønsberg gleder seg, noe de også burde gjøre av fellesbookingen med Bukta, svenske Graveyard.

Mer om tiårsjubilanten Slottsfjell 2012 (19 – 21. juli) finner du HERHove 2012

Hove har så langt kun sluppet Skillex, men vil nok følge på med flere navn til sommerens festival på Tromøya. Årets utgave går av stabelen 26 - 29. juni, følg med på festivalens hjemmeside.

Pstereo 2012

Pstereo i Trondheim mener selv at festivalområdet på Marinaen er Norges vakreste, og full av lokalpatriotisk entusiasme slapp Pstereo nylig de fem første navna for 2012. Festivalen har hanket inn Raga Rockers, som opplyser at de tar en (ny) farvel-turné til sommeren. Veteranene har fått litt på pukkelen for det siste albumet, men Krohn & Co er likevel store favoritter i folkedypet.

Pstereo er flink til å hente band ingen andre ofrer en tanke. Typisk i så måte er bookingen av Rustie og Driver Drive Faster. Men henholdsvis dubstep og indierock har disse banda markert seg på de britiske øyer det siste året. Ikke minst Glaskowbandet Rustie som gir dupstep, også karakterisert som den nye punken, et ansikt. Bandet er kanskje mest verdsatt i elektroniske kretser, men Pstereo lover fest for alle leire nå skottene inntar Marinaen i august neste år.

Team Me og Jonas Alaska er også sikre kort fra Pstereo 2012, som går av stabelen 17 og 18. august.Bergenfest 2012

Bergenfest flytter ut fra klubbene, og endrer tidspunktet fra månedsskiftet april/mai til 21 – 24. juni. Festivalen flyttet utedørs til Bergenhus Festningsområde der det blir etablert flere scener - og blir nå en festival mer lik de andre i den norske floraen. Publikumskapasiteten blir i underkant av 7000 hver kveld.

Å oppleve Bergen på våren, med konserter spredd ut på byens klubber, har vært en sann glede. Bergenfest var en festival som tok i bruk byrommet på flott vis ved å bruke nettopp klubbene som naturlig del av arrangementet. Konserter er som kjent stort sett best innendørs, og nettopp dette var særpreget på en unik norsk festival, som både tenkte smalt og bredt i bookingen av artister og gav sitt publikum minnerike konsertkvelder i vest.

Økonomisk har stayeren slitt lenge. Festivalen har ikke tjent en krone i årenes løp, og forsøket med å flytte festivalen utendørs er kanskje en måte å berge den på. Noe av særpreget med festivalen forsvinner kanskje, Bergenfest vil likevel garantere at programmet vil være mulig å kjenne igjen fra tidligere års festivaler når det gjelder kvalitet og mangfold.

På sin hjemmeside skriver Bergenfest at festivalen har rett og slett presset klubbformatet til bristepunktet de siste årene med det antall scener og artister som stått på programmet. Å flytte ut var den eneste måten utvikle festivalen videre på.

Ingen artister er foreløpig sluppet, vi krysser likevel fingrene for at Bergenfest har mange godbiter på lur. Vi benytter også anledningen til å ønske festivalen i utedrakt lykke til med arrangementet. Det loves for øvrig også klubbkonserter på kveldene etter at uteområdet er stengt, så Bergenfest vil nok ligne litt på seg selv uansett!

Når det gjelder resten av festivalen må vi komme tilbake til de en annen gang. Sjekk likevel ut linking til foreløpig program, tidspunkt og billettinfo til noen av de andre aktørene i den sommerlige norske festivalbonanzaen under:

Døgnvillfestivalen, Rock og Råde, Trænafestivalen, Volumfestivalen, Norwegian Wood, Oslo Live, Kongsberg Jazzfestival, Molde Jazzfestival, Riddu Riddu, Egersund Visefestival , Parkenfestivalen


comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Hunx and His Punx - Gay Singles

(True Panther)

Klart det er flåsete og klart det er vulgært, men det har blitt en samling låter som utelukkende består av gullkorn.

Flere:

Deradoorian - Mind Raft EP
Domenico+2/Kassin +2/Moreno +2 - Sincerely Hot