Intervju: Jeremy Spencer (Fleetwood Mac)

Spiller heller med Trond Ytterbø enn i Fleetwood Mac.

grooves medarbeider møtte Jeremy Spencer, kjent fra Fleetwood Mac under årets Notodden Blues Festival. Her forteller han litt om bruddet med det kjente bandet og om livet etterpå.
---

- Plateselskapet har mast i årevis på at vi skal spille sammen igjen i Fleetwood Mac, men det vil bare glede nostaligikerne. Det er 35 år siden jeg spilte i bandet nå, og i dag spiller jeg heller med Trond Ytterbø. Vi tar sikte på å spille inn en CD sammen, sier Jeremy Spencer, gitaristen som frontet britisk blues største trekkplaster, Fleetwood Mac, sammen med gitarvirtuosen Peter Green på begynnelsen av 70-tallet.

- Trond er en hyggelig og omgjengelig fyr. Han og bandet spiller en ren, opprinnelig blues, uten teknologiske flotterier og dundrende gitarer. De lytter på hverandre, og ingen stikker seg fram på bekostning av de andre når de spiller. Slike musikere vil jeg spille med, slår Spencer fast med et smil. Trond Ytterbø har i 25 år vært frontfiguren i Notodden Bluesband som nå er oppløst. Han fikk for øvrig bluesprisen under årets bluesfestival på Notodden.

- Jeg er så lei produsenter som drar meg inn i et platestudio og viser meg alt utstyret sitt som skal gi lyd som vi bare kan drømme om. Jeg er ikke interessert i tilbudene deres. Jeg vil spille en ren blues, forklarer han.

Jeremy Spencer er i dag en skallet mann, knapt 1.60 høy, med hvitt hår i en krans rundt hodet. En tett skikkelse med briller og hvitt helskjegg og våkne, vaktsomme øyne.
Få vil kjenne han igjen som den svarthårete gitaristen og vokalisten i Fleetwood Mac som på slutten av sekstiårene tronet på den britiske bluesscenen med klassikere som Albatross og Black Maggic Woman. Peter Green kom sammen med Mick Fleetwood og John McVee fra John Mayall's Bluesbreakers. John Mayall har fostret gitarister og bluesmusikere som ingen annen. Eric Clapton er den mest kjente. Han ble etterfulgt av Peter Green, som plukket ut Jeremy Spencer som sin makker. Han var en av de få på sekstitallet i Storbritannia som spilte slidegitar.

- Mitt store forbilde var Elemore James. Det var stort da jeg fikk spille sammen med ham i Chess studio i Chicago. Overfor meg var han en søt, hyggelig bestefar, forteller Spencer.

Først mistet bandet Peter Green etter en konsert i Munchen i 1970. På en fest ble Peter Green påspandert LSD som tok ham bort fra denne verden for mange år. I 1971 forlot Jeremy Spencer Fletwood Mac. Han gikk ut av hotellet hvor gruppen bodde under en turne i USA, og kom ikke tilbake. Ei uke seinere fant de ham snauklippet hos Children of God. Hva skjedde?

- Inspirasjonen var tørket ut, jeg hadde fått absolutt nok av stjernetilværelsen, men det holdt jeg kapslet inni meg. Fra første gjennombrudd med Fleetwood Mac var vi på tredemøllen, alltid underveis fra den ene spillejobben til den neste. Jeg var som en tube som var klemt helt tom. Det var ikke mer å hente hos meg. Jeg hadde vært igjennom selvhjelpsbøker, bøker om ny åndelighet, spiritualitet, men ingen ting hjalp. Vi fikk ingen tid til å hente oss inn igjen, ingen tid til å lage ny musikk og øve den inn. Jeg hadde ingen inspirasjon, jeg greide ikke å tenke nye måter å gjøre det vi gjorde på, forteller han.

- De andre i bandet hadde eksperimentert med narkotiske stoffer, men det likte jeg ikke. Jeg ønsket å hente fram musikken fra femtitallet, rockabilly, men de andre ville ikke det. Dermed skar det seg, sier Spencer.

Siden han forlot stjernetilværelsen i Fleetwood Mac har Spencer levd anonymt. Plateindustrien vil han ikke snakke om. Han har reist rundt for en hjelpeorganisasjon for blinde i sju år i Latin-Amerika, levd flere år i India og livnærer seg nå med å lage tegneseriestriper.


comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Pink Floyd: 1967-1977

Denne artikkelen er en kort gjennomgang av Pink Floyds mest sentrale verker perioden 1967-1977, deres viktigste periode.

Groovissimo


Gwen Stefani - Love. Angel. Music. Baby.

(Interscope)

Årets album er her. Gwen Stefani har kastet gutta på dør og leverer på egenhånd. Girl, you've got style!

Flere:

Neurosis & Jarboe - Neurosis & Jarboe
The Felice Brothers - Yonder Is the Clock