Farvel Salvatore, velkommen Masselys

Etter 10 år og seks plater har Salvatore bestemt seg for å legge ned. I dette intervjuet forteller Bjarne Larsen om årsaken - og om fremtidsplanene.

Salvatore har i 10 år vært en garantist for kvalitet, et norsk band som på unorsk vis har gått sine egne veier uten å skjele til kommersielle trender eller tydd til lettvinte løsninger. Fra debuten Clingfilm i 2000 til fjorårets Days of Rage har Salvatore alltid vært et band med flytende medlemsmasse, men med en fasttømret filosofi der improvisasjon, lekenhet og åpenhet har dannet et solid fundament. Det har resultert i gnistrende plater og uforglemmelige konserter. Men nå er det slutt. Kjernemedlem Bjarne Larsen forteller hvorfor:

- I korthet; vi følte at vi gikk oss fast i vårt eget materiale og stampet uten å komme videre. Med seks stykker i bandet tok det dessuten tid å samle alle. Andre band tok mye av tiden for enkelte, og logistikkproblemene gikk på bekostning av det kreative. Salvatore ble en treg masse å bevege, der det ikke var rom for å lage nye ting eller å følge opp gamle ideer på skikkelig vis. Det ble mer arbeid enn moro, og penger har det aldri vært snakk om. Da må det i hvert fall være gøy å holde på, sier Bjarne Larsen til groove.

Nedadgående kurve
Det er langt fra en bitter Larsen vi møter denne ettermiddagen på Sound of Mu på Grünerløkka i Oslo. Sammen med de to andre kjernemedlemmene, Jon Birger "Jomba" Wormdahl og Kjell Olav Jørgensen, har han staket ut en ny kurs som trio.

- Trioformatet har en bedre dynamikk. Det har gitt mindre rom for improvisasjon å være så mange som seks stykker.

Etter et lengre bandmøte på Lompa ble Salvatore offisielt oppløst for kort tid siden. Den nye trioen som har reist seg fra asken kaller seg Masselys. Å lufte ut gammelt støv og starte på ny frisk har gitt en kreativ boost, sier Larsen:

- Vi har laget mer nytt stoff det siste halvåret som Masselys, enn på de siste par årene med Salvatore. Vi stod for kontinuiteten i Salvatore, mens folk har kommet og gått. Jeg, Jomba og Kjell Olav har spilt sammen i over 10 år, er samspilte og deler det samme ambisjonsnivået. For oss tre var det derfor helt naturlig å føre ting videre, men ikke som Salvatore. Det har vi lagt bak oss, og det har gjort at vi føler oss mye friere.

Larsen har ikke vært fornøyd med utviklingen til Salvatore de siste årene, og mener bandet har hatt en jevnt nedadgående kurve.

- Det at vi starter på nytt, kan kanskje bidra til å gjøre kurven til en sirkel. Det har blitt gradvis tyngre å holde liv i Salvatore, vi satt fast i våre egne låter og hadde mindre rom for improvisasjon. Det gjenspeiles også på platene. Mine favoritter er blant de første, Marokko-platene er friskere og mer spontane enn de senere.

"Marokko-platene" Larsen refererer til er Jugend (2000) og Fresh (2001) som i samarbeid med teatergruppen De Utvalgte og finansiert av EU-midler ble innspilt i Marokko. Påfølgende Tempo ble spilt inn i Chicago med John McEntire (Tortoise, Sea and Cake), mens Luxus ble spilt inn i Oslo med McEntire som produsent. Days of Rage (2007) blir dermed stående som deres siste.

- Man skulle trodd at vi skulle fått mer oppmerksomhet i og med at dansbar krautrock har blitt så pass hipt. Men for vår del har det faktisk gått motsatt vei. Salvatore havnet mellom to stoler uansett hva som var navnet på stolene, humrer Larsen, og legger til:

- Det er også et slags kompliment, at vi har vært vanskelige å plassere. Men det har samtidig gjort det vanskelig for oss å operere i Norge uten å tilhøre en fastsatt genre. I løpet av disse 10 årene har vi sett hvordan idealismen i stor grad har forsvunnet, for eksempel på studentstedene. Det kjøres veldig seift overalt. Men jeg vil fremheve TrashPop og Louis Holbrook i Kristiansand. De er veldig bra, kjenner greiene og har kjærligheten til musikk som fremste drivkraft.

Derfor har Salvatore like gjerne skuet over grensen, og Larsen nevner spesielt Balkan og Spania/Portugal som to viktige områder, også i fremtiden i forhold til booking og denslags. Men denne gangen som Masselys.

Masselys: Three is the magic number
Den nye trioen hadde sin første konsert på et lukket arrangement på Sound of Mu for kort tid siden (se utdrag her).

Larsen beskriver Masselys som mer nedstrippet og mindre strukturert enn Salvatore, med mer vekt på åpenhet, groove og "100 % lystbetont virksomhet".

- Masselys skreller bort lag for lag. Bort med sofistikerier og frem med kjernen. Masselys er folkemusikk, musikk som presenterer seg selv bramfritt uten merkelapper. Three is the magic number, sier Larsen.

Han forteller at selv om de allerede har hatt flere folk innom på øvinger, så er trioformatet noe de har bestemt seg for å holde på nå fremover. For Larsen beskriver Masselys som mer personlig og nært enn Salvatore. De tre er gode venner også på fritiden, og det spesielle bandnavnet har en familiær bakgrunn.

- Jeg gikk inn til datteren min på nyttårsaften. Hun reiste seg opp fra senga, så ut vinduet og utbrøt: "Masselys". Der kom bandnavnet tenkte jeg, ler Larsen.

Planene for fremtiden begynner også å ta form. I oktober skal de etter planen til Berlin for å spille inn sin debutskive i Neubautens studio, sammen med den anerkjente teknikeren Boris Wilsdorf. Det er et prosjekt som trioen ser etter investorer eller mésener for å få virkeliggjort.

- Neubauten har allerede finansiert flere innspillinger uten plateselskap, men ved hjelp av fansen, sier han.

Bjarne Larsen opplever med dette prosjektet endelig å ha kommet dit han vil:

- Men, når man er fornøyd med der man er, så må man også være fornøyd med hvordan man er kommet dit, legger han til.


comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Pink Floyd: 1967-1977

Denne artikkelen er en kort gjennomgang av Pink Floyds mest sentrale verker perioden 1967-1977, deres viktigste periode.

Groovissimo


Diverse artister - Fille-vern - gamle og nye mestere i norsk munnharpetradisjon

(ta:lik)

Bergfolket, myregubbenes og huldras instrument på det som ifølge vår skribent er årets norske plate.

Flere:

The Samuel Jackson Five - Easily Misunderstood
Håkan Hellström - Ett Kolikbarns Bekännelser