Arthur Russell, Chet Baker og Sonic Youth

TIFF med godbiter, også for de musikkinteresserte.

Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) sparkes i gang for 19. gang tirsdag. Årets program er som vanlig omfattende, og nestoren blant de uavhengige filmfestivalene i Norge forsetter med sitt fokus på den kunstneriske filmen – fra hele verden.

Med den ”smale” filmen i fokus dominerer europeisk film, og i år har Tsjekkia et spesielt fokus – ved siden av Russland og Frankrike. Asia er selvsagt representert, ikke minst gjennom blodig gørr i Overdrive-seksjonen. Programmet inneholder også amerikansk film, for eksempel nordisk premiere på Gus Van Sants Milk. Dessuten The Wrestler, samt et vell av filmer i de fleste sjangere og format.

For de musikkinteresserte er det et eget sideprogram, Soundtracking, der Matt Wolfs Wild Combination: A Portrait of Arthur Russell (bildet) er en av godbitene. En annen er Sleeping Nights Awake, en film som ifølge TIFF gir et nærgående og innsiktsfullt bilde av Sonic Youth under en konsert i Reno i 2006.

Festivalen viser også den prisbelønnede dokumentaren Let’s Get Lost (Bruce Webber), der vi følger den aldrende og narkomane jazzlegenden Chet Bakers de siste årene før han døde på gata i Amsterdam. Opprinnelig tiltenkt som kortfilm ble den til en ærlig helaftens dokumentar, ferdigstilt i 1988 med Oscar-nominasjon som resultat.

Berlins filharmoniske orkester på turné i Asia runder av Soundtracking, men her er mer musikk. TIFF følger opp sin tradisjon med Stumfilmkonserter, i år er det tromsøduoen Frost (Aggie Peterson, Per Martinsen) og russiske Suokas som i samarbeid lydlegger den russiske klassikeren Moren fra 1926.

Åpningsfilm er Jernanger av musiker og regissør Pål Jackman. La oss håpe at norsk films nestor, Bjørn Sundquist, vil briljere i sitt livs rolle som bitter, rotløs og forbannet finnmarking, der han akterutseilt på rusten holk i Stavanger forhåpentligvis setter de unge mannelige filmjyplingene på plass en gang for alle.

Tromsø Internasjonale Filmfestival går av staben 13. – 18.januar. Les mer om den her.comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Geoff Berner - Whiskey Rabbi

(Black Hen)

Fordjup deg i Ordet, la delirisk Palinca-rus rase gjennom systemet og kast deg inn i eit sirkus av heftig sigøynardans og sørgmodige klezmer-tonar.

Flere:

Devendra Banhart - Smokey Rolls Down Thunder Canyon
Jens Lekman - Night Falls over Kortedala