Film Fra Sør med sterkt musikkfokus

Film fra Sør viser sterke musikkdokumentarer fra Irak, Colombia, Uganda og Palestina under årets festival.

I perioden fra 9-19. oktober går Film fra Sør av stabelen, og Oslopublikummet vil bli overøst med verdensfilm fra hovedsaklig Latin-Amerika, Afrika og Asia. Et av festivalens største satsningsområder i år er musikkdokumentarer, som er et samarbeidsprosjekt med Oslo World Music Festival.

Dokumentarfilm fra Sør

Festivalen som er kjent for å bringe rettferdighet til skjev fordeling av kinodistribusjon til filmer produsert i sørlige land som Mexico og Brasil, har i år som tidligere, et originalt og interessant musikkprogram.

Festivalen kan slå seg til brystet med blant annet:

Beatbox Colombia: en dokumentar om hiphopelskende gategutter, i hva som lenge har blitt omtalt som verdens farligste land; Colombia. Her tilbringer de tiden med å lage rapmusikk om ting de ser rundt seg, mens de lever livet fra dag til dag.

Heavy Metal in Baghdad: er en annen godbit man har anledning til å få med seg. Filmen omhandler gruppen Acrassicauda som inntil nylig var den eneste eksisterende black-metal gruppa i Baghdad området. Gruppen har hatt en karriere som er alt annet enn konvensjonell, og innebefatter bl.a bombing av øvingslokale, dødstrusler og et turneliv som like godt kan oppfattes som en flukt fra by til by. Autensitet fra øverste hylle med andre ord.

Dimanche à Bamako er en innspillingsdokumentar om suksessalbumet til den Malisiske gruppen Amadou & Mariam. I filmen blir regissør Marc- Antoine Moreau med de to utøverne i studio under tilblivelsen av et album som for mange er en moderne klassiker, og vi får møte albumets produsent Manu Chao, å se nye og gamle liveopptak med begge gruppene.

Dengue Fever på hjemmebane

Størst forventninger er det kanskje knyttet til dokumentaren Sleepwalking through the Mekong, som er en filmet reisedagbok om det mye omtalte bandet Dengue Fever, i det de skal forlate Los Angeles til fordel for frontfiguren Chhom Nimol sitt hjemland, Kambodsja. Som mange allerede vet har landet gjennomgått vanskelig tider under Khmer regimet, som utslettet millioner av mennesker og drev utallige antall på flukt.

Allikevel har landet klart å bevare en musikkscene som har operert side om side med vestlig populærmusikk siden 60-tallet, ved å tilby en original og særegen vri på musikkutførelsen. Det blir et møte mellom by og land, nytt og gammelt, og for Dengue Fevers frontvokalist blir det en hjemvending til sin musikalske opprinnelse og personlige røtter.

Fullstendig program slippes fredag 26. september, og er tilgjengelig via Oslokinoene, i tillegg til en digital utgivelse fra hjemmesiden:

www.filmfrasor.no

comments powered by Disqus