Festival: Møllafestivalen 2006

Tre timer sør for Oslo ligger Gjerstad og i hjertet av Gjerstads skoger ligger Mølla. Mølla er Knut Magne Valles drømmested. Her har han sitt studio og landets mest sjarmerende og behagelige festival, langt fra byens stress og mas.

Relaterte sider:

Les Savy Fav til Hove

Scenen på Mølla er stor, og bygd ut fra selve møllebygningen. Under scenen ligger de en gang verdens største subhøytalere og pumper ut en presis og dyp bass, på scenen henger og står det spesialbygde høytalere vi vanlige dødelige bare kan drømme om. Sammen gir de en drømmeverden av lyd man sjelden får oppleve.

God stemning
Når mørket senker seg blir fakler og bål tent, en trolsk stemning legger seg med en gang som et teppe over festivalområdet. Folk som ventet på hovedattraksjonen Arcturus satt bak i det naturlige amfiet rundt ett av bålene, mens de mest musikkinteresserte sto lenger framme og fikk med seg alle banda som hadde kommet gjennom nåløyet. Stemningen på Mølla er så god at den har tiltrekt seg folk fra hele 10 nasjoner i år. Jeg pratet med folk som kom helt fra New Zealand, Malta, Sveits og England i ens ærend for å se Arcturus spille på Mølla. Alle ga klar beskjed: MØLLA ROCKS!!!

Variert program
Mølla 06 kunne tilby 12 konserter av både lokale og internasjonale artister. Mine tre største konsertopplevelser på Mølla 06 var: Arcturus, James Band og DeafmasjiiN. Arcturus var hovedattraksjonen for mange og de innfridde til det fulle. Verken jeg eller noen av de jeg snakket med hadde noe å utsette på bandet, sceneopptredenen, musikken eller lyden. Arcturus er stemingsmetall av beste sort. Om du ikke kjenner til dem er det verdt å sette av litt tid til disse gutta. James Band er en knallgod rocketrio fra Kristiansand med røtter til 60- og 70-talls heltene Jimi Hendrix, Led Zeppelin og Deep Purple. DeafmasjiiN fra Mandal er også et band jeg sent vil glemme. Deres såpebobleshow, utadvendte sceneopptreden og harde musikk er noe jeg gjerne ser igjen og igjen.

Knut Magne Valle
Møllar'n sjøl har drevet tre studio i Oslo, og tatt opp store band som: Mayhem, Arcturus, Ulver Men for fire år siden flyttet han hjem til Gjerstad for å tilby musikere Norges mest idylliske og mest oppdaterte studio, samt gi folket en festival de aldri vil glemme. Han er i norgeseliten innen studio og har vært med i flere store og små band. For eksempel Ulver, Survival, THC3O, Solar Plexus og Saga Rockers. Nå er han mest å se i Arcturus som gitarist og låtskriver. Arcturus' siste plate Sideshow Symphonies er forøvrig spilt inn i studioet på Mølla. Her har han også gjort opptak av lokale artister som 4CL og Stump Vold som begge spilte på Mølla i år. Mayhem har falt helt for konseptet og kommer for å spille inn ny plate i Oktober. De skal også spille på Mølla neste år. Planene er allerede i gang. Knut Magne er en ildsjel og et medmenneske av rang. Selv om han er travelt opptatt i både lyd- og musikkbransjen har han satt av tid til å være støttekontakt for Dag-Are, en 40 år gammel mann uten språk. Dag-Are er frontfigur i sitt eget band som fikk åpne lørdagens festligheter med en flott og sjelden musikkopplevelse.

Jarle Grimsland
Felemaker, flammeblåser og Knut Magnes høyre hånd. Han har sitt felemakeri i første etasjen på Mølla og når Knut Magne trenger hjelp til noe er Jarle på plass med en gang. Enten Knut trenger hjelp til å arrangere festival, restaurere Mølla eller en ny gitar. Jarle er utdannet felemaker, men lager også gitarer, langeleiker og seljefløyter som han solgte og tok bestilling på i en egen bod under festivalen. Han har laget 2 gitarer og en bass til Arcturus. - Sjekk ut jarlegrimsland.com om du vil ha en spesiell gitar, sa han til meg.

Lyd i fokus
Jeg har vært på mange festivaler opp igjennom, men jeg har ikke vært på en festival hvor lyden har vært så distinkt og klar som på Mølla. Utstyret og folket som håndterte det var førsteklasses. Instrumentene var lette å skille fra hverandre og man hørte godt hva alle spilte til enhver tid. Det var ikke en tykk grøt av bass og trommer toppet med en spiss vokal slik det ofte er på andre festivaler og konserter. Både musikerne og tilhørerne jeg pratet med på Mølla var godt fornøyde med lydbildet.

Bransjetreff og festival
Mølla 06 er en festival der kjente og ukjente band samt publikum møtes på samme nivå for en løs og munter musikksamtale over en øl. Årvåkne øyne kunne få med seg den ene storheten etter den andre i folkemengden. Enten foran scenen, rundt et bål eller i matbua. Jeg så over halve Dimmu Borgir i folkemengden, og stjernene på scenen kom raskt ut blant publikum igjen etter at de hadde spilt. Ingen av de som jobber på festivalen, ei heller musikere får betalt.

Dette er en idealistisk festival både for etablerte og morgendagens band. Festivalen skal være et alternativ til de andre store festivalene. Her er det ingen reklamebannere, ingen statlig eller kommunal støtte. Det er en festival som står helt og fullt på egne bein og midler. Og den står godt under Gjerstads idylliske løvtak. I lydbua og på scenen var det teknikere som har ansvaret for lyd og scene på Quartfestivalen. De fikk heller ikke ei krone, men var på Mølla for å slappe av og jobbe gratis. Smilene satt løst og stemningen var på topp blant både stab og festivaldeltakere.

100% naturlig
Gresset er slått med ljå, noen av trærne som stod i området rundt mølla er nå blitt til gitarer, matbu, ølbu, lydbu, do, broer, ved og skigard rundt området. Alt dette har Knut Magne med venner hugget, skjært og satt opp selv. Og alt er selvfølgelig gjort på dugnad. Til og med maten er helt annerledes enn du får på andre festivaler i Norge og i Europa. På Mølla kan du få en stor porsjon rådyrgryte eller en mektig hvalburger til en fornuftig pris.

En festival for alle
Det er ikke bare tilrettelagt for musikkinteressert ungdom. Det er også lagt opp til at foreldre kan ta med seg barna sine på festival. Det finnes huske og sklie til fri benyttelse om barna skulle bli rastløse og en egen familiecamp litt utenfor området. Det er også to camper til feststemte folk som aldri sover.

For flere bilder og info om festivalen, sjekk ut Møllafestivalen.


comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Pink Floyd: 1967-1977

Denne artikkelen er en kort gjennomgang av Pink Floyds mest sentrale verker perioden 1967-1977, deres viktigste periode.

Groovissimo


My Dying Bride - Songs of Darkness, Words of Light

(Peaceville)

Et album som er som et stort, deilig, blødende, åpent sår, en kjempediger, blank ny Mercedes og kjøttkakene til mor og mormor på en gang.

Flere:

Torgeir Waldemar - Torgeir Waldemar
Gluecifer - Basement Apes