Bukta 2012: Stein Torleif Bjella

Lavmælt maktdemonstrasjon i fjæresteinene i Tromsø. Intimitet er den nye punken.

Foto: Preben Edvardsen

Forventningene til Stein Torleif Bjellas Bukta-debut var blandet med skrekk om at den største scenen ville bli for stor i møtet med et feststemt publikum lørdag. Det var da også glissent foran scenen rett før konserten startet, men da den rue røsten til Bjella la seg som et varmt omslag rundt hele Telegrafbukta, stimlet folk mot hovedscenen. Denne penn var langt fremme, i starten irritert over at folk ikke kunne holde kjeft når Bjella og hans fenomenale band fremførte noe av det fineste som er lagd av norsk musikk de siste årene.

Men det gikk ikke lenge før folk spisset ørene og lot seg forføre av det mørke, men akk så hjertevarme universet til Bjella. Hallingdølen festet grepet og koblet inn Satan (i unge år) allerede på låt tre, øyeblikket da folk skjønte tegningen og fremsto som noe Tromsø kan være stolt av, et lyttende publikum som vet når de skal holde kjeft og heller sparer kruttet til applausene mellom låtene.

At Bjella med sitt fokuserte blikk klarte å fange så mange med sitt lavmælte uttrykk, rundt 4000 vil jeg tippe, der majoriteten i utgangspunktet gledet seg mest Åge & Sambandet og Wolfmother senere på kvelden, viser kraften i sangene til Stein Torleif Bjella. Denne penn har fulgt den musikalske hedersmannen relativt tett siden allerede klassiske Heidersmenn (2009), noe som inkluderer en rekke konserter, men aldri sammen med så mange som denne smått magiske lørdagstimen i Tromsø.

I bandet til Bjella vikarierer Rolf Yngve Uggen (Astroburger, Gluecifer, Turboneger) for Kjartan Kristiansen, som er fullt opptatt med DumDum Boys for tiden. Bandet er ellers kjent og kjært. Det musikalske uttrykket har endret seg en tanke med Uggens inntog, noe jeg synes var forfriskende. Med en hitparade fra hallingdølens to soloalbum, Heidersmenn og Vonde Visu, var konserten i flekkene en intim makdemonstrasjon i fjæresteinene, med tunge mørke skyer, snødekte topper og hav som vakre kulisser til Bjellas bygdenoir.

Psykisk kan du vera sjøl

Av mange høydepunkter, må jeg med klump i magen trekke frem Psykisk Kan Du Vera Sjøl, overjordisk vakre Øvre-Ål Resort og tittelsporet på bautaen Heidersmenn. En himla fin Jordsjuk, med gråtende steel fra nestoren HP Gundersen traff også nervekanalene med myk kraft. Bjella bød også på en ny låt, som viste fram en ny side med «gitarhelten» Bjella og et komp som svingte i et groove jeg ikke har hørt fra den kanten tidligere. Bra var den også!

Savnet utlodding av fruktkurven og en sang eller to til, ellers var det ikke mye å sette fingeren på etter at gong-gongen gikk og konserten landet (uten refreng) til øredøvende jubel.

Stein Torleif Bjella burde selvsagt spilt på Bukta et år eller to tidligere, men når han først kom, viste han oss hvorfor han er i ferd med å bli en elsket artist i folkedypet. En artist som har tatt steget fra campingplasser, samfunnshus og små klubber, til de største norske festivalscenene med største selvfølge. I 2012 er det ikke bare et knippe kritikere som trykker den fantastiske låtskriveren til sitt bryst, noe utsolgte konserter, flere solgte plater og årets prisdryss (Spellemannpris, Prøysenpris & Bendiksenpris) også illustrerer godt.

Hvem som var kongen av Bukta i år, får andre mene noe om. Stein Torleif Bjella var uansett årets president i fjæresteinene, eller rettere sagt visepresident, med sitt enestående musikalske univers og brede appell. Under en samtale med Bjella utpå natta etter konserten, siterte han en annen hedersmann, Michael Krohn, og da falt alt på plass.

Intimitet er den nye punken.

comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Pink Floyd: 1967-1977

Denne artikkelen er en kort gjennomgang av Pink Floyds mest sentrale verker perioden 1967-1977, deres viktigste periode.

Groovissimo


Neil Young - On the Beach

(Reprise)

Now I'm livin' out here on the beach, but those seagulls are still out of reach.

Flere:

Tom Waits - Blood Money
This Is Music Inc. - Krasnapolis