Kråkesølv, Mono 12. november

De har en usannsynlig appell som vanligvis bare ville sjarmert ho mor, men det var kollektiv hjertesmelting på gang i et smekkfullt Mono.

Foto: Bjørnar Håland

Så lenge jeg kan huske har det blitt etterlyst et norsk band som synger på norsk og får det til å stemme. Det har sannelig ikke vært mange som har gjennomført dette, og at det er et lite band fra Bodø som synger på dialekt som skal ta det dit det burde være, er egentlig litt bisarr.

Bodø for meg har vært ensbetydende med heslig dialekt, frem til nå. Om man er fra Narvik så er det kanskje som å kaste stein i glasshus å si at noe sånt, men sånn er det bare. Følelsen er som regel gjensidig. Men når det gjelder Kråkesølv så er det en kompisgjeng som fremstår så sympatisk og ufattelig lite heslig som det går an, uavhengig av dialekt.

Mono var selvfølgelig utsolgt, ikke så rart når man er et av landets mest omtalte band og etter et utall femmere og seksere i pressen. En sekser og ukens album her hos oss gjorde at vi var svært spente på hva nordlendingene ville levere denne kvelden. Og etter at alle ordspillene med gull og sølv har blitt oppbrukt, så holder det kanskje å si at det var ekstremt flott.

Debuten fikk sin fortjente gjennomgang, da det allerede står som en av de aller beste norsk på norsk platene på årevis. Skredder må dessuten være en av de smarteste norske låtene i historien. For det er ikke tvil om at Kråkesølvs største styrke ligger i tekstene, selv om låtene ellers stort sett er solide nok også. På Mono var det også Skredder som dro frem gåsehuden i størst grad. Også nydelige Hjørnebrikke fungerte helt utmerket med Fredrik Olsen på vokal istedet for Katarina Efstathiow, som synger på albumet.

At låter som disse, inkludert Vågøyvannet Rundt og Trådnøsting fremstår som rene hitlåter er like bisarr som hele dette bandet egentlig. De har en usannsynlig appell som vanligvis bare ville sjarmert ho mor, men det var kollektiv hjertesmelting på gang i et smekkfullt Mono.


comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Pink Floyd: 1967-1977

Denne artikkelen er en kort gjennomgang av Pink Floyds mest sentrale verker perioden 1967-1977, deres viktigste periode.

Groovissimo


Antony and the Johnsons - Antony and the Johnsons

(Secretly Canadian)

Mørk og sørgmodig røyndomskildring frå teater- og cabaret-underhaldar Antony. Nevnte eg at albumet også er ei musikalsk skattekiste?

Flere:

Flunk - For Sleepyheads Only
Wilco - Yankee Hotel Foxtrot