17. desember: Konsertåret i bilder

Det har vært så mange supre konserter i år at det har nesten vært uvirkelig. Fotograf Håland tar et tilbakeblikk på høydepunktene.

Relaterte sider:

Hiphopfest på Betong, 12. februar

The Low Frequency In Stereo, Blå 7. februar

The Megaphonic Thrift/Truls Heggero, 23. april

by:Larm 2009

Yo Majesty, Blå 25. februar

Animal Collective, Rockefeller 4.mars

Cheap Time, Funhouse 5. mars

Buraka Som Sistema, Blå 6.mars

Harrys Gym, Garage 21. mars

Girl Talk, Blå 25. mars

Jay Reatard, Garage 24.mars

Mono, John Dee 1. april

Kråkesølv, Mono 12. november

Marnie Stern, Cafe Mono 8. juli 2009

High Places, Blå 2. april

Raphael Saadiq - Fabrikkhallen 25. April

Handsome Furs/Dag För Dag, Garage 6. mai

Black Lips, John Dee 9. juni

Ariel Pink's Haunted Graffiti, Blå 11. juni

Dengue Fever, John Dee 25. juni

The Lucksmiths, Revolver 30. juni

Dodos, Revolver 2. juli

Shugo Tokumaru, Revolver 8. juli 2009

Black Milk, Blå 16. juli

Festival: Øyafestivalen 2009

Jeremy Jay, Funhouse 25. september 2009

BLK JKS, Blå, 7. november

John Olav Nilsen og Gjengen, Rockefeller 21. november

Dinosaur Jr, Rockefeller 30. august 2009

The Walkmen, John Dee 2. september

Deerhoof, Blå 7. september

120 Days, Garage 2. oktober

Anal Cunt, Elm Street 3. oktober

Times New Viking, Revolver 9. oktober

HEALTH, Parkteateret 23. oktober 2009

Tinariwen, Cosmopolite, 7. november

Grizzly Bear/St. Vincent, Rockefeller 25. november

Port O'Brien, Parkteatret 27. november

Jeru the Damaja

Paris

Truls Heggero

Raphael Saadiq

Ariel Pink

Shugo Tokumaru

Marnie Stern

Amanda Blank

Jeremy Jay

The Low Frequency in Stereo

Lords Of The Underground

Tha Alkaholiks

Beatnuts

Juvelen

Yo Majesty

Animal Collective

Master Piece of Cake

Cheap Time

Buraka Som Sistema

Harrys Gym

Girl Talk

Snöras

Mono

High Places

The Megaphonic Thrift

Truls and the Trees

Handsome Furs

Black Lips

Dengue Fever

The Lucksmiths

The Dodos

Black Milk

Monotonix

Beach House

Gang Gang Dance

The Dirty Projectors

Dinosaur Jr.

The Walkmen

Deerhoof

120 Days

Anal Cunt

Times New Viking

Health

Tinariwen

BLK JKS

Kråkesølv

The Bronx

John Olav Nilsen og Gjengen

Grizzly Bear

Port O'Brien

Fever Ray

Serena Maneesh

Wavves

Fuck Buttons

The Very Best

Siden det har blitt en del konserter i år, og det kan passe bra å gjøre en årsoppsummering. Egentlig hadde jeg tenkt å holde det til en topp ti-liste, men det røyk ganske kraftig. Men jeg håper dere kan leve med at teksten har blitt litt lengre enn forventet. Dersom 2010 blir et like godt konsertår går vi et godt år i møte!

Low Frequency in Stereo, Blå 7.2.09
Før denne konserten hadde jeg bare sett de et par ganger, men siden det hadde de gitt ut det strøkne albumet Futuro. Topp konsert som viste at Blå er et av de klart beste stedene å arrangere konserter.

Check the Rhyme: Jeru the Damaja, Paris, Lords of the Underground, Alkaholiks og Beatnuts Betong 12.2.09
Forventningene var ett sted mellom skyhøye og latterlig lave før denne konserten. For femten år siden hadde dette vært selve drømmeline-up’en, men nå er det naturlig å legge til en god dose skepsis. Jeru var tidvis latterlig bra (han har tross alt en hel koffert med beats fra DJ Premier), mens de andre var litt mer på det jevne. En trivelig kveld, tross alt. Bedre enn forventet, men det hadde vel en viss sammenheng mellom det økende alkoholkonsumet og den synkende skarpheten på bildene. En festkveld altså.

By:Larm: Juvelen, Stratos 20.2.09
Jeg fikk ikke med meg allverden fra By:Larm i år, og gikk vel glipp av stort sett det som var å se. Juvelen var festelig nok, men tar det bare med for å ha en unskyldning til å poste dette bildet. Jeg synes den apokalyptiske stemningen er dritfet.

Yo! Majesty, Blå 25.2.09
Ironisk nok var girl-power gjengen redusert siden Øyafestivalen i fjor, Shunda K er ute av bandet pga. krangling. Jwl B. og det nye medlemet Shon B brukte mye av tiden på å enda mer krangling, og maken til kort sett er det lenge siden jeg har sett. Moro så lenge det varte, og ganske god underholdning til tider.

Animal Collective, Rockefeller 4.3.09
Etter skiva Merriwater post pavillion i januar hadde til og med Dagbladet forstått at gutta har melodier, og dette var så nært vi kom en superkonsert i våres. Fint og flott og alt det der, men Rockefeller passet dårlig denne dagen. Det blir likevel aldri helt galt når de spiller My Girls.

Master Piece of Cake + Cheap Time, Funhouse 5.3.09
Etter den supre konserten med King Khan BBQ show i januar på Funhouse gledet jeg meg til å se enda mer kvalitetspunk samme sted. Jeg ble fryktelig overrasket over gutta i Master Piece of Cake, for da oppvarmingen var over følte jeg allerede at jeg hadde fått nok til å være strålende fornøyd. Cheap Time var også topp, men faktisk ikke så bra som oppvarmingen.

Buraka Som Sistema, Blå 6.3.09
Jeg husker konserter de gjorde på Øya i 2008 som knall, men litt malplassert. Kuduro gjør seg best på en skitten og svett klubb. Konserten på Blå var dermed mye mer intens. Nå er riktignok ikke Blå den skitneste klubben, men likevel. Jeg er fryktelig fornøyd med dette bildet, ettersom jeg fikk fanget hjertet som en av publikummene laget til hun dama på scenen. Pongolove tror jeg at hun heter.

Harrys Gym, Garage 21.3.09
Jeg synes konserten var veldig kjedelig da jeg var der, men i ettertid har det gått opp for meg at Harrys Gym er et fryktelig bra band, og at jeg må huske å sjekke ut band litt bedre i forkant av en konsert.

Girl Talk, Blå 24.3.09
Jeg blir ganske matt av musikken, men det er helt greit å høre på live. Skamløs sampling og bruk av andres materiale med en god dose peil på hva som funker når det er fest. Det er etter slike konserter Blå bør skjønne at de må få seg plastglass. Jeg tror aldri jeg har sett så mye glasskår på gulvet etter en konsert. Det var faktisk mye værre enn på Buraka, og det sier litt.

Snöras, Garage 25.3.09
Det var strengt tatt Jay Reatard som var headliner den dagen, men det var Snöras som kom best ut av det. Jeg er egentlig ikke noe særlig fan av hardcore, men det gjelder tydeligvis ikke alle band.

Mono, John Dee 1.4.09
Årets rareste sammensetning av supportband og hovedband. Det eneste Monzano har til felles med Mono er at navnene deres ligner. Mono lager, i motsetning til Monzano, god musikk.

High Places, Blå 2.4.09
Flott, men alt for kort konsert. Sjarmerende elektropop. Eller hva skal man kalle det. Tipper Dagbladet ville kalt de for Animal Collectives sjarmerende lillesøsken.

The Megaphonic Thrift + Truls Heggero, Mono 23.4.09
En nedstrippet versjon av Truls and the Trees og fremadstormende Megaphonic Thrift er litt av en kombinasjon. Truls serverte en nedstrippet oppvarming mens Megaphonic spilte høyt og skranglete. Jeg har lenge gledet meg til debutalbumet til sistnevnte, og neste år skal det komme. Jeg venter i spenning, og håper det tar litt kortere tid enn debutalbumet til Stereo 21.

Raphael Saadiq, Fabrikkhallen 25.4.09
Jeg fant frem til denne Fabrikkhallen på Sofienberg etter litt knoting, og på vei inn var det lett å konstatere at dette kom til å bli en litt annerledes opplevelse. Gjestelistekøen var fryktelig lang, den vanlige tom og liksomkjendiser over alt. Med en billettpris på rundt 500 er det lett å forså at folk ikke er keene på å betale, men dersom alle hadde betalt hadde det sikkert holdt med et par hundre for billetten for å få inn det samme som de må ha fått inn den kvelden.

Handsome Furs, Garage 6.5.09
Ekteparet Boeckner/Perry spilte sin første konsert sammen som band på Garage for en stund siden, og Boeckner spilte sammen med Wolf Parade da jeg tok mine første konsertbilder for enda flere år siden. Også det på Garage. For et sammentreff!

Black Lips, John Dee 9.6.09
Sjørøverne hadde nylig blitt kastet ut fra India for overdreven oppførsel, men det var det lite spor av denne kvelden. Skittent og groovy, som forventet. Eller ganske bra men det var noe som manglet, som vi sier det her på Groove.

Ariel Pink’s Haunted Graffiti, Blå 11.6.09
Dette kan i beste fall kalles en trøstepremie, ettersom jeg egentlig skulle på Wavves samtidig. Hadde det ikke vært for at Nathan Williams gikk bananas på Primavera og avlyste hele turneen. Kanskje like greit, han virka rimelig fucka på den tiden.

Dengue Fever, John Dee 25.6.09
Fryktelig bra konsert, og de hadde skjønt et par ting om underholdningsverdi. Det er fett når et band faktisk legger litt innsats i å underholde.

the Lucksmiths, Revolver 30.6.09
Ettersom dette var avskjedsturneen er det liten grunn til å tro at vi kommer til å se gjengen igjen. Synd, for deres smittende poplåter minner veldig mye om de mer kjente navnefetterne fra Manchester.

Dodos, Revolver 2.7.09
Det er nesten uforsvarlig å være på Revolver om sommeren. Spesielt i kjelleren blir det så varmt at det sikkert var 90 % luftfuktighet. Ikke rart at Meric Long ikke var spesielt keen på på å ta på seg krokodillelua. Heldigvis ga han etter. Med Keaton Snyder på vibrafon låter de knallbra. Ikke overraskende passet de mye bedre på lille Revolver enn ute på Øya i fjor.

Shugo Tokumaru, Revolver 8.7.09
Japansk popmagi på sitt beste. Ikke det at jeg kjenner til mange japanske band, men pytt sann. Jeg er fortsatt litt usikker på om han synger på japansk eller engelsk. Siden jeg ikke skjønner et pøkk er det sikkert japansk.

Marnie Stern, Mono 8.7.09
Heldigvis hadde Mono vett nok til å utsette konserten med Marnie til rett etter Shugo var ferdig. Løpeturen fra Revolver til Mono var god nok oppvarming. Marnie har en helt usannsynlig spillestil, og det er ikke rart at hun ikke høres ut som noen andre.

Black Milk 16.7.09
Til alt overmål klarte jeg å lure skibent Rones med på en hip hop-konsert. Hadde jeg aldri trodd. Han ble nesten overbevist om at det var veien å gå. Tydeligvis bare nesten, for vi har vel ikke vært på noen hip hop-konsert siden. Jeg var uansett fryktelig overbevist, for dette var sykt bra!

Øyafestivalen: Monotonix, Odden 12.8.09
Hadde det ikke vært for at vi fikk en heads up fra Øyafestivalen om at dette var obligatorisk hadde dette gått meg hus forbi. Det er ikke hver dag vi får oppleve en gjeng med svette langhårede israelere som lager så til de grader liv på konsert. Det er klart det setter stemningen når du rigger opp trommesettet ute blandt publikum, og drar det videre derifra. Sikkerhetsvaktenes skrekk og publikms favoritt.

Øyafestivalen: Beach House, Odden 14.8.09
Alltid hyggelig å se Beach House, og da er det ypperlig at de kommer tilbake til Norge i slutten av Februar for å spille på Parkteateret. Få også med dere den nye skiva som kommer om ikke lenge og knallåta Norway.

Øyafestivalen: Gang Gang Dance, Vika 14.8.09
Etter knallskiva Saint Dymphna i fjor kunne dette ikke gå feil. Det gjorde det vel heller ikke, men det hadde vært mye bedre på et mindre sted, som f.eks. Blå.

Øyafestivalen: Amanda Blank, Vika 15.8.09
Egentlig ikke en veldig bra konsert, men bare en unnskyldning til å poste et bilde av grisejenta Amanda Blank. Konserten var forøvrig ikke så ille som skiva, som er forferdelig.

Øyafestivalen: Dirty Projectors, Vika 15.8.09
Etter den drøyt bra skiva Rise Above fra 2007, hvor Dave Longstreth spilte inn Black Flags klassiker Damaged fritt etter hukommelsen lanserte de Bitte Orca i 2009. Også en fantastisk skive. Låta Stillness is the move er det nærmeste vi kommer en komplett poplåt.

Dinosaur Jr., Rockefeller 30.8.09
Noen band slutter aldri å overraske. Det kom som en overraskelse at den forrige skiva Beyond var så bra som den var, og neimen er ikke årets Farm nesten like bra. Det som derimot ikke var så overraskende er at de ikke kastet bort tiden på å snakke med publikum eller hverandre. Spesielt ikke hverandre.

The Walkmen, John Dee 2.9.09
Tja, hva skal jeg si. Fin konsert, men heller ikke allverden mer.

Deerhoof, Blå 7.9.09
Jeg har på mange måter falt av Deerhoof etter The Runners Four. Jeg synes de har blitt rørete og skrikete. Litt vel opptatt av å høres annerledes ut, og bare slitsomme. Alt dette var heldigvis borte fra konserten på Blå. Om jeg ikke husker feil har de fått med seg en ny gitarist, og det kledde de godt.

Neon Råte #1: Jeremy Jay, Funhouse 25.9.09
Etter å ha spilt på Blå 25.9.08 er det opplagt at han kommer tilbake 25.9.10. Blir det på Parkteateret? Han rota bort en soleklar ledelse med å spille en del helt blodferske låter etter en forrykende start. Det hadde hjulpet om han hadde holdt seg til utgitte låter.

Garage 5 år: 120 Days, Garage 2.10.09
Sammen med Serena Maneesh er 120 days det bandet jeg har sett live flest ganger. Begge bandene overrasker stadig med å ikke høres likt ut som forrige gang, og for 120 days tilfelle betyr det at de spiller mer og mer nedstrippet og elektronisk. Houseparty neste snart. For 120 days del er det faktisk ikke en dårlig ting.

Anal Cunt, Elm Street 3.10.09
Forferdelig konsert med et forferdelig band, men det var morsomt å ta bilder av trommisen da han holdt på å banke opp en stakkars publikummer.

Times New Viking, Revolver 9.10.09
Skivene deres er så lo-fi at det til tider er en pine å høre på, og Guided by Voices høres ut som Toto i forhold. Live er de akkurat så skranglete at de er perfekt, og låtene kommer til sin rett. Sjeldent pene mennesker for øvrig.

HEALTH, Parkteateret 23.10.09
Dette må være årets konsert. Maken til fantastisk fremtreden er det lenge siden jeg har sett, om noen gang. I tillegg til at de har en av årets skiver i Get Color blir det nesten rått parti når de overfører det til liveformatet. Fantastisk band, som stadig vekk gjør at jeg angrer på at jeg prioriterte en tur til London da de spilte på Spasibar i fjor. Det er kanskje noe av det dummeste jeg har gjort.

Jay Reatard, Parktesateret 2.11.09
Dette var tredje gangen jeg så Jay i år, men i motsetning til tidligere hadde han nå tatt vett til seg og sparket de to andre i bandet. Borte var plutselig Waynes World-referansene etter at danske Cola Freaks tok over backingjobben. Nå høres Jay ut som han skulle ha gjort hele tiden.

Oslo World Music Festival: Tinariwen, Cosmopolite 7.11.09
Morsomt nok var Cosmopolite utsolgt den dagen. Det er på ingen måte rart at Tinariwen selger ut lokalet, men definisjonen av utsolgt er tydeligvis annerledes her enn de fleste andre steder. På Mono betyr det stort sett at du ikke får beveget deg, her betø det vel at de hadde gått tom for billetter. Pluss for årets publikumssammensetning - hipstere, hippier og utlendinger i skjønn forening. Jeg mener det ikke ironisk, folk bør utvide horisontene sine litt. Nå er det sikkert noen som tenker at alle disse konsertene jeg refererer til i denne oversikten er mer eller mindre de samme, men pytt pytt...

Oslo World Music Festival: BLK JKS, Blå 7.11.09
Vissnok snakkis på SXSW, og dermed var det mange som hadde tatt turen. Jeg tipper at dersom de hadde fått litt kortere tid til å spille låtene hadde de komprimert de litt. Det hadde hjulpet fryktelig, for dette var litt langdrøyt.

Kråksølv, Mono 12.11.09
Kidsa fra Nord Norge har virkelig imponert med hvor mye de har fått til på kort tid, men det er deres egen fortjeneste. Gamle triks om igjen javel, men det er ingen før dem som har fått det til å funke så drøyt bra på norsk og attpåtil på dialekt.

Mariachi el Bronx/the Bronx, Rockefeller 16.11.09
Morsomt å se hardcorepønkerne i the Bronx vise frem skillsa som et vaskeekte ikke-ironisk mariachiband og deretter som de energiske originalene. Det blir vel strengt tatt ganske kjedelig etter bare et par låter, men vokalist Matt Caughthrans ekstremt smittende humør gjør at det holder minst et par låter til. The Bronx må forøvrig være alle sikkerhetsvakters skrekk, for de er imponerende flinke til å skape bevegelse blandt publikum.

John Olav Nilsen & Gjengen, Rockefeller 21.11.09
Det ser ut som om vi skal få en verdig arvtager etter Jokke og Valentinerne. Det gjør i grunn at det der Valentourettes-coverbandet virker enda mer patetisk enn det strengt tatt alltid har gjort. Strøkne allsangsviser som lener seg litt på Jokke, litt på Håkan Hellström, litt på det kjipe England på åttitallet men mest på seg selv. Det er liten tvil om at John Olav lever som han lærer.

Grizzly Bear, Rockefeller 25.11.09
En av Øyafestivalens klart beste konserter, og den krystallklare lyden kom enda bedre frem på Rockefeller. Relativt krystallklar i alle fall. Jeg liker Yellow House best, men ser at låtene fra Veckatimest passer best live. Jeg har fortsatt grøsninger på ryggen av While you wait for the others.

Port O’ Brien, Parkteateret 27.11.09
Tilbake et år siden sist, nå med det rykende ferske albumet Threadbare i bagasjen, og forhåpentligvis litt bedre tid enn sist på Blå. Flott konsert, og med låter som Oslo Campfire blir det suksess.

Fever Ray, Sentrum scene 30.11.09
Det er tredje gangen jeg ser de i år, men jeg må innrømme at jeg ikke helt henger med på hvorfor de er så fantastiske. Fever Ray er veldig fine, men jeg synes det fort blir fryktelig kjedelig. Og det er veldig frustrerende at de alltid har veldig lite lys under de tre første låtene, som er den tiden det er lov å ta bilder.

Serena Maneesh, Garage 2.12.09
Det er svært hyggelig å se Serena igjen, og det er skikkelig fett at de har tatt med seg Ådne Meisfjord i bandet. Jeg gleder meg drøyt til den nye skiva kommer i mars.

Wavves, Garage 4.12.09
Bandet som har levert det som i mine øyne er årets skive skulle spille på Garage tidligere i sommer, men det ble ikke noe av etter at Nathan gikk bananas på Primavera i mai etter en litt vel drøy miks av dop. Nå har han tydeligvis fått litt mer skikk på livet sitt og stilte opp med de to nissene fra Jay Reatards tidligere band. Fet konsert, men jeg ser frem til å se Wavves med en annen bassist.

Fuck Buttons, Blå 5.12.09
Gutta spilte så høyt på Mono i fjor at den ene forsterkeren brant opp, og nå spilte de så høyt at det minnet om Hyperstate. Techno er tydeligvis den nye indien.

The Very Best, Blå 12.12.09
Herregud for en avslutning på året. Etter sommerens opptreden på Øya kommer det ikke som en overraskelse, men likevel. Skikkelig stas, og et verdig punktum for et fantastisk konsertår!
comments powered by Disqus