Intervju: Kvelertak

- Det er utaktisk å kle seg naken når man spiller live, for da får man badetiss! I hvert fall hvis vi skal tro Kvelertaks Erlend Hjelvik.

Foto: Øyvind Rones

- Nattefrost tok den da ut han også, gjorde han ikke? Han gjorde nå det backstage etterpå i alle fall.

Kvelertak har hatt et eventyrlig år så langt, og vokalist Erlend Hjelvik har blant annet opplevd at folk har bedt om en kukfri kveld når de spiller konsert. Kukfritt var det i hvert fall ikke for publikum på Øyafestivalen i 2009.

- Jeg prøver å ikke gjøre det til en vane. Det er bare hvis jeg er i rett humør. Dessuten liker jeg å illustrere tekstlinjene, og Nattefrost synger om å kle seg naken akkurat der, forteller Hjelvik.

- Det er litt utaktisk å kle seg naken når man spiller live, man får badetiss.

Det høres ut som en dårlig unnskyldning, gjør det ikke?

- Hehe, nei det er som å bade i iskaldt vann altså, det er helt merkelig!

Badetiss eller ikke badetiss, Kvelertak slipper i disse dager et debutalbum som det er knyttet store forventninger til. Ikke minst siden bandet har vært i Godcity Studio og spilt inn platen med Converges Kurt Ballou som produsent.

- Vi ønsket bare å spille inn platen og gjøre den best mulig, og det ble akkurat så bra som det kunne blitt synes jeg. Vi fikk mye konstruktiv kritikk, og enkelte ting ble endret i prosessen. Det resulterte i en plate som ble mye mer variert enn vi hadde trodd, mener Hjelvik.

Hva var vendepunktet for dere, når følte dere at ting begynte å skje?

- Definitivt by:Larm og Zoom i 2009, det var da vi begynte å bli litt mer seriøse. Etter Zoom-finalen i Oslo ble vi booket til Øya, og by:Larm skaffet oss jobben på Roskilde.

Og etter at ballen begynte å rulle for Kvelertak har responsen blant annet ført til en usedvanlig sterk hype, og nylig ble bandets nye single, Mjød, kåret til ukens single på BBC Radio 1 - to uker på rad. Snart står en omfattende europaturné med Converge og Kylesa på programmet.

- Ja det er et fantastisk utgangspunkt, vi satser på at vi kommer til å bli enda bedre som liveband av å spille så mange konserter på så kort tid.I tillegg til i overkant av 30 konserter på omtrent like mange dager, skal Kvelertak også i år gjøre noen festivaljobber. I Norge inkluderer dette Hove, Slottsfjell og Pstereo.

Det ser altså ikke ut som Kvelertak blir arbeidsledige med det første, og bandet følger den ferske tradisjonen der artister som kommer på andreplass i Urørt, gjør det bedre enn de som vinner.

- Det var helt klart like greit at vi ikke vant urørt, ta for eksempel John Olav Nilsen & Gjengen, de gjør det jo mye bedre enn Pony The Pirate, sier Hjelvik.

- Folk gratulerte oss, for å si det sånn. The Pink Robots har jo uansett bare den ene bra låta.

- Eller, eh, jo – “Bra”.

Dere har jo fått relativt mye oppmerksomhet, og det har kanskje noe med å gjøre at dere unngår de verste klisjéene i metallen?

- Vi har gitt oss selv helt frie rammer innenfor musikken vi spiller, det fines ingen regler. Det er viktig å ikke begrense seg.

Resultatet har blitt et meget imponerende debutalbum. Kvelertak er ute mandag 21. juni via Indie Recordings. Sjekk bandets MySpace for konsertdatoer i sommer.


comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The National - Alligator

(Beggars Banquet)

Nok ein gong stirar National-skalden og hans menn inn i det lumske gapet på det ustabile kjønns- og sjelelivet.

Flere:

David Thomas Broughton - The Complete Guide to Insufficiency
Agnethe VR - Inspired