Intervju: Kvelertak

Det er egentlig bare fryd og gammen å spille i et så barskt band som Kvelertak. Vi møtte bandet bak den brutale lyden, og oppdaget et særdeldes ydmykt og engasjert band.

Relaterte sider:

Kvelertak

Konsertfoto: Erik Moholdt/Øyafestivalen, forside-og sofabilde: Øyvind Rones

Det er ingen tvil om at Kvelertak er et av bandene som står igjen som et av vinnerne etter festivalsesongen denne sommeren. Bandet blander omtrent alt som kan krype og gå av brutale sjangre inn i en og samme miksen, alt fra punk og hardrock til hardcore og metall, disse guttene streifer innom det meste. Og bandet har bare så vidt fått begynt, arbeidet med debutalbumet er i det minste påtenkt, men de av oss som venter må nok smøre seg med enda litt mer tålmodighet. Og har vi lært å kjenne Kvelertak rett, så blir det nok verdt ventetiden også.

”Riff-rigt metal-korstog”

Vi befinner oss i en container på Øyafestivalen hvor halvparten av Kvelertak - Marvin Nygaard, Vidar Landa og Maciek Ofstad - har tatt plass i sofaen helt bakerst i containeren, og de smiler bredt. Det har de også all grunn til å gjøre, det har gått slag i slag for det unge Stavangerbandet den siste tiden. Av høydepunkter så finner man nok utvilsomt den allerede smålegendariske konserten fra Roskilde tidligere i sommer.

- Vi var veldig heldige med Roskilde, publikummet var helt enormt. Folk virket ekstra gira på konsert, og timingen vår kunne vel ikke vært bedre. Og det er ofte litt spennende hva som vil skje når metallband spiller festivaler som det, det kan kjapt slå begge veier.

Men selv om det kan ha vært en liten porsjon flaks med tanke på timing og publikum, så leverte de uansett et show som vil stå igjen som en av de sterkeste gjort av et norsk band på Roskilde noensinne. Alt stemte, selv om kanskje ikke alle danskene var like enige.

- Haha, ja vi trodde vi skulle få bra anmeldelser ut fra det vi så fra scenen og gledet oss til å lese omtalen i avisen. Men det som møtte oss der var en treer og overskriften ”TOO LITTLE, TOO LATE” – men for all del, det var jo en ærlig anmeldelse, selv om det virker litt rart at nesten alle konsertene under hele festivalen fikk treere.

Omtalen i Roskildeavisen Orange Press måtte imidlertid gå med på at det var ”et helt formidabelt kvarters hæsblæsende og riff-rigt metal-korstog” inni der. Men at ”størstedelen af koncerten forfaldt til ensformige brøl og klicheramte opfordringer til knyttede næver og djævletegn, så har man altså lidt vej igen.” Og det er en ærlig sak det, men publikum talte så visst en sterk sak på egen hånd også.

Stresser ikke med album

- Vi har nylig vært i studio og spilt inn noen flere demoer og forsøker å finne ut av hvordan vi skal gjøre det når vi skal spille inn skive. Vi vil finne det riktige lydbildet og sånn først.

Noe plateselskap har de fortsatt ikke spikret, men skal vi tro guttene så mangler det ikke akkurat på tilbud.

- Vi har noe på gang, men vi kan ikke si så mye om det enda siden det ikke er helt i boks enda.

Men bandet nærmer seg i alle fall albumklart, og hva kan man forvente seg da?

- Vel, alt er stort sett klart, men vi trenger nok et par låter til før det er helt klart. Det kommer til å bli en liten blanding av ferske låter og låter som vi har bygd opp siden vi skranglet av gårde for to-tre år siden.

Ingen tvil om at det kan ta litt tid å få alt på plass, det har jo skjedd mye innad i bandet også siden starten har det ikke?

- Jo, men vi har vært fire av de samme hele veien da, og det har aldri vært noen intriger av noe slag. Og i begynnelsen så spilte vi jo inn låtene på rommet til Bjarte (Lund Rolland, gitarist, red.anm.) med trommemaskin. Det er vel først i løpet av det siste året vi har blitt et band med skikkelige ambisjoner og begynt å forberede oss på at vi skal spille inn skive.

Så noe levebrød er ikke musikken foreløpig, men litt mer hjelp får de med diverse gjøremål nå enn før. Bookinger blant annet, men bandet liker helt klart å gjøre mye av tingene selv fortsatt.

Smile eller se tøff ut?

Kvelertak er i tillegg til å ha bevist at de virkelig vil være et band å regne med framover også et band som gjør det de gjør for de rette grunnene.

- Vi er svært heldige sånn sett altså. Vi spiller i band med våre bestekompiser, og vi har vært heldige med tanke på at vi har fått en del positiv omtale det siste året.

Hvor mye sistnevnte har med flaks å gjøre kan vel diskuteres, men vi gleder oss uansett til å følge med videre. Vi takker for praten for denne gang, og ber pent om et par bilder.

- Skal vi smile eller se tøff ut da gutter?

Det blir tøff. Først. Men like etter får vi se et mer kosete Kvelertak idét guttene setter seg tett med armer rundt hverandre og brede smil. Dagen etter var det helt klart mindre kos i den forstand, men desto mer herlig brutalitet da Kvelertak inntok scenen på Øyafestivalen.

Kvelertak spiller på Sensommerfestivalen i Sandnes 4. september og varmer opp for Skambankt på Rockefeller 18. september. Et utvalg av bandets låter er foreløpig bare å finne på Urørt og Kvelertaks MySpace.comments powered by Disqus

 Siste anmeldelser

Artikler, nyheter


Pink Floyd: 1967-1977

Denne artikkelen er en kort gjennomgang av Pink Floyds mest sentrale verker perioden 1967-1977, deres viktigste periode.

Groovissimo