cover

Autumn Response

Richard Youngs

CD (2007) - Jagjaguwar / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Minimalisme / Akustisk / Folk

Spor:
I Need the Light
Before We Were Here
Low Bay of Sky
One Hundred Stranded Horses
Paths in the City
Tinsel Matrix
No Edge
I am the Weather
Something Like Air

Referanser:
Robert Wyatt
Jim O'Rourke
Syd Barrett
Nad Navillus
Roy Harper

Vis flere data

Se også:
May - Richard Youngs (2002)
Making Paper - Richard Youngs (2001)
Airs of the Ear - Richard Youngs (2003)
River Through Howling Sky - Richard Youngs (2004)

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Grått fra Skottland

Tung dag på heia. Youngs deler sine tanker med utsikt inn i tåkeheimen.

Richard Youngs er en særdeles produktiv herremann kjent for sin store spennvidde og mange samarbeidspartnere. Den skotske trubaduren kan uttrykke seg både i form av å være en relativt streit visesanger og som mer psykedelisk gitarutforsker. Autumn Response hører mest hjemme i første kategori, med hovedvekt på minimalistiske folk-viser i et lineært formspråk med sirkulært, repeterende gitarspill. Rent akustisk visepludder blir dette likevel ikke, og en mer eksperimentell tilnærming markeres for eksempel ved den doble vokalen som av og til ligger sammen, tidvis flyter fra hverandre til en slags drømmeaktig call-and-response effekt. Det er som om han snakker med seg selv, og med det styrker den ensomme følelsen som henger over hele denne platen.

For Richard Youngs kaster ikke akkurat roser opp mot himmelen i uhemmet jubelrus. Autumn Response er lyden av en miserabel skotsk høstdag. Tåkedotter bøyer seg dypt ned over hustakene, sølepytter samles i flokk på fortauene og nordavinden finner den lille glipen mellom jakkekragen og skjerfet. Bortenfor byens murvegger åpner høylandet seg, og det er hit musikken lokker oss. Her oppe på heden sitter Richard Youngs, kan vi tenke oss da, omgitt av noen sauer og med bare den sure motvinden som publikum.

Autumn Response består av 8 spor og ett epos på nærmere 20 minutter. Av disse åtte første er det særlig Low Bay of Sky som skiller seg ut i kraft av å være platens klart beste enkeltlåt, hvor minimalismen møter en sterk melodi, og hvor en etterlengtet varme skinner gjennom i det forfrosne landskap. Something Like Air er kolossen på over kvarteret, men jeg synes vel at Youngs er litt råflott med tidsbruken her. Låta forsvarer ikke denne lengden og Youngs ønsker ikke å utnytte mulighetene. Den er bare lang, liksom. Som en søndagstur i et landskap som ikke endrer seg, som ikke byr på noe og som ikke gir noe, ikke noe annet enn luft. Something Like Air, med andre ord.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Devendra Banhart - Niño Rojo

(XL)

Let that hair hang down, let your hair grow down. Del to av Devendras Georgia-innspillinger.

Flere:

Yo La Tengo - I Am Not Afraid of You and I Will Beat Your Ass
Like Rats From a Sinking Ship - We Get Along Like A House On Fire