cover

Fever Ray

Fever Ray

CD (2009) - Rabid / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Elektronisk

Stiler:
Ambient / Psykedelia

Spor:
If I Had A Heart
When I Grow Up
Dry And Dusty
Seven
Triangle Walks
Concrete Walls
Now's The Only Time I Know
I'm Not Done
Keep The Streets Empty For Me
Coconut

Referanser:
The Knife
Kate Bush
Rockettothesky
Röyksopp
Lindstrøm

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Euforisk musikkdystopi

Elektronisk brilijant og lyrisk overlegent fra Karin Dreijer, som har laget ei plate som simpelthen er uimotståelig.

Fra et karrieremessig perspektiv var det nok mange plateagenter og fans som med stor bekymring måtte konstantere at den ene halvdelen av The Knife trakk seg tilbake etter suksessen med Silent Shout. For hva ville det bety for gruppens fremtid da duoens kvinnelige hovedvekt Karin Dreijer istedet valgte å føde sitt andre barn, fremfor å fortsette bandets utvikling?

Svaret kommer nå, tre år senere, hvor Dreijer ved siden av å oppdra et nytt menneske til verden merkelig nok også har hatt ressurser til å komponere den mest spennende electronicaskiva som har kommet ut på åresvis. Ja, og kanskje til og med siden nevnte Silent Shout. Det har hun gjort under et nytt alter ego; Fever Ray, hvor hun sammen med det svenske produsentteamet Van Rivers & The Subliminal Kid har kvesset klart noen produksjoner som står fjellstøtt i cd-spilleren, hvor enn du skulle befinne deg.

Men dette er først og fremst Karin Dreijers prosjekt, og det er et aspekt som kommer klart til syne gjennom de til tider svært forvirrende tekstene, som underbygger det klaustrofobiske musikklandskapet de beveger seg i. Dreijers poesi har mye til felles med våre landskvinne Jenny Hvals observasjoner, hvor ord og setninger brukes aktivt for å markere sitt eget uttrykk.

Her er allikevel Karin Dreijer i sin egen liga, og jo dystrere og mer dystopisk hennes selvtitteluerte album låter, jo sikrere blir jeg på at hun har lagt enorme ressurser bak for å lappe dette sammen. Tekstlandskapet kan til tider virke som å ha blitt til på et sted hvor mye har gått galt, men hvor kjærlighet og omtanke i blant skinner gjennom som sollys mot horisonten. Og skaper dermed en perfekt balanse mellom drøm og virkelighet.

Musikalsk er Fever Ray et album som legger seg et sted mellom den futuristiske electronicaen som Lindstrøm og Diskjokke promoterer, men med et klart hint av popelegansen til Röyksopp. Dreijer bidro også på hva som utvilsomt var sistnevntes beste spor på platen Junior, This Must Be It, samt What Else Is There fra den forrige platen The Understanding.

Det er altså ingen hvemsomhelst som nå går solo, Fever Ray er en artist som er så til de grader ihjel-blogget og respektert verden over, at hennes første plate i stor grad kunne ha falt for premierenerver eller overmot.

Heldigvis er det istedet lett å konstantere at ikke bare har Fever Ray gjenskapt popelitismen som Björk og Kate Bush i sin tid hadde egenpatent på, hun har også mestret å åpne enda et rom mellom electronica og pop, hvor selv de mest innbitte haterne av sjangeren er invitert.

Det er bemerkelsesverdig i seg selv.

Fever Ray spiller for et smekkutsolgt Parkteater i Oslo den 19. mars, og under Øyafestivalen 2009.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Beach House - Beach House

(Carpark / Bella Union)

Den sterkaste amerikanske debuten sidan REM gav ut smått legendariske Murmur?

Flere:

Richard Swift - Dressed Up for the Letdown
Paganus - Kalla