cover

Small Small Small Small Sounds

Josef och Erika

CD (2007) - Caprice

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Jazz

Stiler:
Nu jazz

Spor:
Tulipskirt
I never thought that you could be left in my chest
Secret to Keep
Odd and Familiar
Thinking out Loud
And I still Blush
Small Sounds
I could do what I ought to do
Musical
Not a Crime To Not

Referanser:
Ane Brun
PJ Harvey
Feist
El Perro del Mar
Sigur Rós
Koop

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Små lyder blir til store inntrykk.

Dette er musikk for enkle anledninger; for mørke skandinaviske vinternetter og for de som venter på våren.

Erika Alexandersson og Josef Kallerdahl utgjør Gøteborgs-duoen Josef och Erika, og dette er deres andre utgivelse.

Debutplaten, Wallpaper Stories, bød på minimalistisk vokaldrevet jazz og Small small small small sounds beveger seg i samme baner, men denne gangen har paletten blitt utvidet; Ikke så mye, men akkurat passe.

Josef och Erika kommer aldri til å spille på noen stadion.

Denne musikken nytes best i svale rom med levende lys eller sittende i en vinduskarm, rett før grålysningen, mens byen langsomt våkner til liv.

Liv er et veldig godt stikkord for å beskrive stemningene denne platen skaper inne i en når en hører på den: Naturen som gradvis våkner etter vinterdvalen og det skjøre øyeblikket fra et frø spirer til det står i blomst.

At et så enkelt lydbilde kan romme et sånt vell av detaljer er helt ubegripelig.

Et strengeinstrument danner grunnrytmen, og forankret i denne danser vokalen lett og lekende avgårde mens innslag av eksempelvis strykere, tangentinstrumenter, klokkespill og barnekor veves elegant inn.

Alexanderssons sang føles som kjærtegn fra varme hender i mørket og fortoner seg som en vokalversjon av Miles Davis' trompetspill på Kind of Blue, en forsåvidt helt passende assosiasjon ettersom Erika och Josef også benytter seg av endel improvisasjon.

Stemmen hennes er full av nerve og sårhet, men samtidig en bestemthet som kan sammenliknes med vår egen Ane Brun, i tillegg til PJ Harvey og Leslie Feist.

Selv om Kallerdahl bidrar med vokal enkelte steder er hans rolle helt klart på akkompagnementsiden, en rolle han fyller til punkt og prikke.

Tanker om gleder og bekymringer rundt kjærlighet preger tekstene og oppbygningen av platen kan sees på som en forelskelse steg for steg, med følelser bølgende frem og tilbake. Åpningsporet Tulipskirt er den initielle spenningen før en litt nervøs tilbakeholdenhet inntrer og bygger seg opp til tvil og forvirring i Odd and Familiar og Thinking out Loud. Den plutselige følelsen av sårbarhet og redselen for å blottlegge seg kommer til syne i And I Still Blush.

Så kommer den rosenrøde idyllen i Musical, men dessverre ender det med brudd til slutt, og sistesporet Not A Crime To Not åpner med den typiske setningen: It's not your fault, you're not to blame (Det er ikke deg, det er meg).

Hele platen framstår som et skattekammer av små lyder og stemninger som fortsetter å vokse og utvikle seg inne i hodet til lytteren.

Produsent Henrik Cederblom har gjort en fantastisk jobb, og hvis en kunne tappe denne musikken på flaske, hadde det vært en sjeldent god rødvin.

Jeg anbefaler alle å legge fra seg det de holder på med i en stressende hverdag, lage seg en kopp kakao med krem og la Josef och Erika få lov til å dele sine enkle gleder. Selv om våren allerede er her, tror jeg allikevel at denne platen får krokusen og hvitveisen til å vokse enda litt fortere i år.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Dizzee Rascal - Showtime

(XL)

19-åring fra London hamler opp med hip hop-storheter på begge sider av dammen. Big up!

Flere:

Sukpatch - 23
Marissa Nadler - Little Hells