cover

WLIB AM: King of the Wigflip

Madlib

CD (2008) - Stones Throw / Playground

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Hip-Hop

Stiler:
Rap / Eksperimentell / Drum'n'bass

Spor:
The New Resident
Blow the Horns On 'Em
The Plan Pt. 1
Tension
Gamble On Ya Boy
The Ox (805)
All Virtue
Blinfold Test #10 (He Don't Play)
The Thang-Thang
Heat
Smoke Break
The Plan [Reprise]
Life
Parklight
Yo Yo Affair Pt. 1 & 2
I Want It Back
Disco Dance
What It Do
Take That Money
Drinks Up!
The Way That I Live
Ratrace
Go!
Stop

Referanser:
J Dilla/Jay Dee
?uestlove
9th Wonder
Sun Ra

Vis flere data

Se også:
Beat Konducta Vol 3-4, Movie Scenes: India - Madlib (2007)
The Beat Konducta - Vol. 5 & 6 A Tribute To... - Madlib (2009)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Oxnard Radio

Hyperaktive Madlib er klar med årets tredje plate, som er overraskende upbeat.

Madlib-ekspressen er i rute igjen.

Denne gangen er det verken sløv fusion, afrobeat eller dub som står i fokus, men en ganske ordinær mixtape fylt med celebre gjestebidrag fra hiphopens alternativscene. I front av lokomotivet står som alltid the beat konducta og navigerer rytmer i alskens retninger.

WLIB AM er ledd i en serie av plater laget av musikalsk kompetente produsenter som frem til slutten av 90-tallet gav ut plater under etiketten Beat Generation. Her har andre kreative sprellemenn som Pete Rock, Jazzy Jeff og ikke minst J-Dilla deltatt, og at stafettpinnen nå har havnet hos Otis Jackson Jr. var vel egentlig bare et spørsmål om tid.

Der Madlib tidligere har hatt fokus på å gjøre seg mest mulig utilgjengelig og fremmed for sine lyttere, virker det som om King of the Wigflip har hentet ut det beste fra roterommet til produsenten. Mannen som neppe vet hva ordet overskuddsprosjekt innebærer, har alltid noe fore ved sine uendelige kreative krimskrams, og selv om noe treffer bedre enn annet, er resultatet ofte det beste som kan oppdrives. Madlib er, og blir, et genialt unikum i bransjen. Uansett hvor nedrøyka, asosial og vanskelig han måtte synes for mange.

Platen er delt ca. på midten mellom å være skits, beats og fullverdige raplåter. Beat Konducta som manøvrer innholdet styrer de ulike artistbidragene inn i en slags konseptuell ramme som et radioprogram. Hvor han konstant passer på å kaste inn alskens merkverdige skits fra ulike frivillige eller ufrivillge komiske situasjoner. Det blir tidlig klart at det er den samme marihuana-grønne planeten lytteren har landet på, men der mange av Konductaens tidligere bidrag har vært i overkant seige og kjellerfokuserte for mange, virker King of the Wigflip nærmest som en partyplate i forhold.

Gjestebidragene er imponerende fete. Her får du alt som kan krype å gå av mer eller mindre hypede og indierelaterte artister som perler på en snor: Murs, Prince Poetic, Karriem Riggins og Defari, i tillegg til en hel bunch av Stones Throw relaterte hang-arounds som: Talib Kweli, J. Rocc, Medaphor, Oh No, Guilty Simpson, Frank 'n' Dank og Poke. De leverer alle alle ulike bidrag, for selv om de kan lyde relativt likt har de ganske forskjellige rapstiler.

Godt er det da at de har Madlib arbeidene bak spakene nærmest ustanselig. Han hoster opp klubbrelaterte dansegulvfyllere som Gamble On Ya Boy, The Thang-Thang og Drinks Up. Kun for å plutselig spytte ut de mest surrealistiske beatsene, som får rapperne til å høres ut som lillebroren til Quasimoto på Blindfold Test og Smoke Break.

Hele vegen virker det gjennomtenkt og med et auteurisk tilslør av selvverdighet. For det er ikke til å stikke under noen som helst stol at Madlib etter Dillas død er den eneste som har spennvidden til å gjøre alt som er representert her. At denne såkalte spennvidden som platen representer ikke er spesielt representativ for hvilke kvaliteter mannen sitter inne med, sier en del om hvor omfattende Madlib som kuriositet er i ferd med å bli, bare det faktum at han har gitt ut 3 plater bare i år burde understreke det faktum.

Ønsker du imidlertid å bli kjent med mannen fra flest mulig sider på en gang, uten å måtte kjempe deg gjennom 45 spor på en plate. Så er dette en god mulighet til å bli kjent med både mannen bak miksebordet, og alle vokalistene i front. I det perspektivet er King of the Wigflip litt av en gavepakke.

Men slå til nå! For neste plate er allerede spådd å bli atter et bidrag til beatkonducta-serien.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Pink Mountaintops - Outside Love

(Jagjaguwar)

Stephen Mc Bean drar sitt andreband inn i mektige omgjevnader, og tangerer kvaliteten til sitt førsteband.

Flere:

Diverse artister - Do You Know House? - Volume One
Ralph Myerz & The Jack Herren Band - A Special EP