cover

Les Mots

Mylène Farmer

CD (2001) - Polydor / Universal

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Elektronisk / Europop

Spor:
Les Mots
Sans Contrefacon
Libertine
Pourve Qu'elles Soient Douces
Désenchantée
Je t'aime mélancolie
California
XXL
L'Instant X
Rêver
L'Âme-Stram-Gram
Je Te Rends Ton Amour
Souviens-Toi Du Jour
Innamoramento
C'est Une Belle Journée
Pardonne-Moi

Referanser:
Madonna
Kylie Minogue

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


En fransk nytelse

Frankrikes ukronede popdronning oppsummerer karrieren med 16 pop-perler.

Hvem er mer sexy enn Madonna noen gang klarte å bli? Hvem er mer direkte enn Kylie Minogue? Mer innbydende enn Jennifer Lopez?

Jeg kunne ha fortsatt med en lang rekke eksempler. Poenget skulle være inne allerede. Her er kvinnen som slår dem alle: Mylène Farmer!

For nordmenn flest vil nok navnet bare resultere i et måpende blikk og "hæ?". Men for noen få av oss - og ganske mange flere lenger ned på kontinentet - er Mylène Farmer en superstjerne av dimensjoner.

Det er ganske sikkert kun det faktum at alle hennes låter synges på fransk (med noen få engelske strofer en sjelden gang) som har forhindret henne fra å bli en internasjonal stjerne utenom franske markeder. Franskmenn er som kjent seg selv best, og de liker å tro at fransk er verdensspråk nummer en.

Selv begrenser mine franskkunnskaper seg til et par års studier på gymnaset, men selv om jeg ikke forstår så mye mer enn enkeltordene på denne vakre kvinnens CDer, har ikke det hindret meg fra å nyte mang en melodi siden det sene 80-tall. Det var da jeg oppdaget henne. I ettertid husker jeg ikke helt hvordan eller hvorfor, men jeg tror rett og slett en av CDene hennes vakte oppmerksomheten min (omslaget!) og dermed var det gjort. Nå er mange av mine venner helfrelste Mylène-fans og det er lett å forstå hvorfor.

Under forutsetning av at man liker (eller forstår) fransk har Mylène Farmer sammen med sin faste låtskriver-partner og produsent Laurent Boutonnat trollbundet hjemmepublikummet med en magisk miks av svevende ballader, disco-europop og mer rocka saker, alt sammen med hovedpersonens fløyelsmyke stemme og innbydende intonasjon på toppen.

De 16 låtene på samleren Les Mots spenner fra gjennombruddshiten Libertine (1986) frem til en ny sang i anledning samleplaten, tittellåten som er en duett med selveste Seal (hvor Seal synger engelsk). Her er også to andre nye sanger, C´est une belle journée (2. singel) og Pardonne-moi.

Og her er det mange gullkorn for de som setter pris på gjennomført synthmusikk. Skjønt; verken gitarer eller akustiske instrumenter er fraværende, men lydbildet er perfeksjonert på fransk manér.

Nesten alle låtene er uimotståelig fengende. Et lite ankepunkt er at stemmen hennes i for mange låter av gangen kan bli litt for myk og motstandsløs, men det er et porsjoneringsspørsmål.

Sett opp i mot bildet av den "image" Mylène Farmer har skapt av seg selv på plateomslag, videoer og konserter er det ikke vanskelig å forstå at hun er Frankrikes svar på Madonna. Det finnes også en dobbel-CD utgave av denne samleren i hjemlandet hennes, men i alle fall får vi være glade for at Universal har kostet på seg en norsk utgivelse også, så får i alle fall noen flere sjansen til å oppdage en av popverdenens virkelige dronninger.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Beirut - Gulag Orkestar

(Ba Da Bing!)

19 år unge Zach Condon leder an marsjerende sigøynere i en hitparade av utbasunerende skrangleorkestre i majestetiske fanfarer.

Flere:

Magnolia Electric Co. - Josephine
Diverse artister - I Love Techno: 10 Years - The Classics