cover

Kila Kila Kila

OOIOO

CD (2004) - Thrill Jockey / Voices Music & Entertainment (VME)

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Eksperimentell / Post-rock / Psykedelia

Spor:
Kila Kila Kila
Ene Soda
Sizuka Ring Neng
On Mani
Niko Niko Niko
Aster
Anuenue Au

Referanser:
Tortoise
Boredoms
Ghost
Luscious Jackson
Cibo Matto
Jaga Jazzist

Vis flere data

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


oh-oh-eye-oh-oh

Det japanske bandets debut på Thrill Jockey blir ikke helt den gnistrende opplevelsen man kunne håpe.

Kombinasjonen Yoshimi P-We og Thrill Jockey burde alene være nok til å pirre mange musikk-interesserte. Yoshimi har bakgrunn fra Boredoms og Free Kitten med Kim Gordon, har samarbeidet med Cibo Matto og raga-bandet Saicobaba. Hun ble kanskje mer allment kjent takket være The Flaming Lips' Yoshimi Battles the Pink Robots (2002) og er altså frontfigur i dette japanske jentebandet. OOIOO ble dannet i 1996 og startet som oppvarmingsband for Sonic Youth i Japan, og de har etter dette lagt en rekke album bak seg. Dette er deres første for Chicagos Thrill Jockey, som siden tidlig på 90-tallet har vært ansvarlig for noe av den mer oppegående rocken de siste ti årene (Tortoise, Brokeback, Chicago Underground Duo, The Sea & Cake). Alt ligger altså godt til rette for en spennende utgivelse. Kila Kila Kila kiler da også noen øreganger med sin eksotiske groove-pop/psykedelia/post-rock og what not, selv om jeg ikke sitter like begeistret igjen som etter å ha opplevd et utrolig underholdende og blendende liveband.

Platen åpner både noe statisk og vanskelig med tittelsporet (med tekststrofer som "kila kila kila, li'a li'a li'a, kiliakilakila, koe koe koe..." etc.) og Ene Soda. Først på det lange tredjesporet Sizuka Ring Neng finner bandet etterhvert en kopling mellom slagverkene, wah-wah gitar, snåle stemmer og et lett rytmisk groove, som får bygge seg sakte opp gjennom 10 minutter. Chantingen veksler mellom rop og hvisken og blander seg sammen med en fargerik ansamling keyboards. Det er ikke ofte avantpop er så dansbart og lekent som dette, som et samarbeid mellom Tortoise og Can, men uten den spenningen disse to bandene er/var kapable til. On Mani lar groovet fortsette men stemmen dø ut, og Yoshimi bruker heller munnen til å blåse trompet. Litt orientalsk gitarinnspill til tross, On Mani minner meg i mangel av noe annet om Jaga Jazzist, men dras ut for lenge uten særlig progresjon. På Northern Lights forlates den ledige rytmikken til fordel for et mer åpent terreng. Låten er en luftig bevegelse mellom drømmende gitarer og vokal med mer fritt og jazzy bakteppe. Igjen synes jeg ikke OOIOO tar de nødvendige grepene for å utvikle låten i en mer spennende retning, ikke minst med tanke på at de har snaue ti minutter til rådighet. Etter mellomspillet Niko Niko Niko drar de like gjerne en kvarter lang sak med navn Aster. Det er et stykke med mange rom. Den åpner seg gradvis fra droneland til et mer psykedelisk rituale, og beveger seg etterhvert over i mer frie former inn i et lekent jam-parti før dronene og vokalmessing toner den ut. Aster viser noe av kreativiteten som bor i dette bandet. 12 minutter lange Anuenue Au avrunder platen. Igjen er det med ganske luftige svermerier uten særlig faste holdepunkter. Manende vokal, post-rock beats, harper og piano-risling i psykedeliske omgivelser. Det er både betagende og flott, men likevel er det noe fjernt over OOIOO her, som gjør at i hvert all jeg ikke blir helt sugd inn i det de driver med.

Variert, forførende og tidvis inspirerende er Kila Kila Kila, men OOIOO lover i det store og hele litt mer enn de klarer å holde på sin Thrill Jockey-debut.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Mclusky - The Difference Between Me and You Is That I'm Not on Fire

(Too Pure)

Mcluskys tredje og kanskje beste skive er en frydefull utøvelse i pulveriserende støyrock.

Flere:

Shining - Blackjazz
Jon Faukstad & Per Sæmund Bjørkum - Konsert På Kleppe