cover

Through the Windowpane

Guillemots

CD (2006) - Polydor / Universal

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Indierock / Indiepop / Poprock / Britpop

Spor:
Little Bear
Made-Up Lovesong #43
Trains to Brazil
Redwings
Come Away With Me
Through the Windowpane
If the World Ends
We're Here
Blue Would Still Be Blue
Annie, Let's Not Wait
And If All...
São Paulo

Referanser:
Van Morrison
Dexy's Midnight Runners
Ed Harcourt
Rufus Wainwright

Vis flere data

Se også:
Red - Guillemots (2008)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Sommerlig optimisme

Et eksentrisk lite følge av fuglekikkere fra Sør-England.

Et lands musikalske tradisjoner er viktige for å skape nye flotte artister. Noen som har forstått dette er britene. Om det er deres tidligere verdensherredømme i musikk eller det britiske imperiet som gjør det, aner jeg ikke.

Noe må det ihvertfall være. Hvert eneste år dukker det nemlig opp nye finstemte popsmeder. De siste årene har vi blitt kjent med navn som Mystery Jets, Spinto Band, The Coral og The Fratellis, for å nevne noen. Alle disse bandene føyer seg bare til en enda lengre rad av band og artister med navn som The Beta Band, Badly Drawn Boy, The La's, Prefab Sprout, The Jam, Dexy's Midnight Runners, og så videre. Et av de siste skuddene på den evig voksende stammen er Guillemots fra London.

Kvartetten innbefatter en klassisk skolert kontrabassist og en brasiliansk gitarist med bakgrunn fra death-metal. Frontmannen som vokste opp i Birmingham har tatt etternavnet Dangerfield (faresone) - egentlig heter han Antony Hutchins - og synger med en angrende falsettstemme.

Musikken Fyfe Dangerfield iscenesetter er sommerlig optimistisk, mektig og ekstravagant. Den er svulmende, tilforlatelig voldsom og benytter seg i stor grad av barokkens instrumentering ved siden av blåsere, brasiliansk musikk og elektronika samples. Kanskje er dette musikk helt befridd for ironi, men lekenhet er det nok av på de tolv sporene som utgjør debut-platen.

Through the Windowpane ineholder opptak av smålom og rødstrupe, og tekstlinjen "flitting like a flycatcher" er et nikk til de majestetiske bevegelsene til disse fuglene.

Noe ujevnt materiale til tross, på sitt aller beste er det strålende. En skvett Van Morrison, en skvett Dexy's i en suppe storslått pianobasert teatralsk kokett popunivers som har veldig mye til felles med en Rufus Wainwright eller for den del Ed Harcourt. Arrangementene er komplekse og detaljerte og har en grandiositet Phil Spector verdig.

Tekstmessig handler det blant annet om overveldigende kjærlighetserklæringer, sentimentalitet, forsmådd kjærlighet, og et ønske om å dra ut i verden og finne en ny og bedre virkelighet. Eventuelt flykte fra denne tapte kjærligheten. Mye er også lengsel til svunne tider og en nærmest grenseløs fantasi og sans for magi.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Diverse artister - Fille-vern - gamle og nye mestere i norsk munnharpetradisjon

(ta:lik)

Bergfolket, myregubbenes og huldras instrument på det som ifølge vår skribent er årets norske plate.

Flere:

Portishead - Third
Weeping Willows - Into the Light