cover

Viscera

Jenny Hval

CD (2011) - Rune Grammofon / Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Indiepop / Ambient

Spor:
Engines in the city
Blood flight
Portrait of a young girls as an artist
How gentle
A silver fox
Golden locks
This is a thirst
Milk of marrow
Black morning/Viscera

Referanser:
Rockettothesky
Susanne Sundfør
Hanne Hukkelberg

Vis flere data

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


En strevsom reise gjennom kroppen

Jeg husker fortsatt første gang jeg hørte To Sing you apple trees. Mye sier meg at jeg kommer til å huske Viscera like godt, men for helt andre grunne

Jeg husker første gang jeg hørte Barrie for Billy McKenzie fra Jenny Hvals debutalbum som om det var i går. Den intense og lyse stemmen over en nærmest perfekt pop-melodi fengslet meg som kun et fåtall sanger har gjort i ettertid, og hun ble med det med på å male hele min folkehøgskoletilværelse. Mye sier meg at jeg kommer til å huske mitt første møte med Viscera minst like godt, men for helt andre grunner.

Jenny Hval har tidligere gitt ut albumene To sing you apple trees og Medea, men da under artistnavnet Rockettothesky. Debutalbumet fikk strålende kritikker av landets plateanmeldere, og hun ble nominert til Spellemannprisen som Årets nykommer. Med Medea tok hun steget over i det eksperimentelle, men tryllet likevel fram nydelige og drømmende melodier som Grizzly Man og The Dead, Dead Water Lily Thing.

Viscera er Hvals første album der hun bruker sitt eget navn, samt hennes første album utgitt på plateselskapet Rune Grammofon. Dette skiftet hører man også musikalsk – denne platen er utfordrende, og det er tydelig at flere av sangene er bygd opp rundt improvisasjon.

Selve ordet "viscera" er en fellesbetegnelse på de store indre organene i kroppen, og organer nevner hun i flertall.

Albumet pangstartes med setningen "I came to town/with an electric toothbrush/pressed against my clitoris". Denne språklige råskapen fortsetter sang etter sang, og hun kaster fra seg fraser som "cunt", "erection" og "golden showers" som om det er det mest naturlige i verden å ta med på en CD. Dessverre blir det hele litt banalt og pinlig etter en stund – det er grenser for hvor mange ganger en klitoris kan være relevant for en sangtekst.

Med det sagt har dette albumet flere sterke melodier, og den er til tider en fryd å høre på. Blood Flight er suggererende og rytmisk, mens How Gentle er skjør og vakker. Ellers kan tittelsporet trekkes fram som en avslappende avslutning på en noe strevsom musikalsk reise gjennom kroppen.

Motsetningene er sterke på Viscera, og det er nettopp det som er problemet. De vakre melodiene man har blitt vant til at Jenny Hval leverer, blir her gjemt bort i støy og til dels unødvendige spor som kun føles som de ekstra venteminuttene når bussen er forsinket.

Å gi ut et nærmest feilfritt debutalbum har alltid en bakside. Å hoppe etter Wirkola får en helt annen dimensjon når det er en selv man skal toppe.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


OutKast - Speakerboxxx/The Love Below

(Arista / BMG)

Gutta fra sørstatssumpen er tilbake med sin overjordiske blanding av southern rap og sexy funk.

Flere:

Neil Young - On the Beach
Portishead - Third