cover

Cinematic

Lebowski

CD (2010) - Indie / Indie

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Avant rock / Filmmusikk / Folkmetal

Spor:
Trip to Doha
137 sec.
Cinematic
Old British Spy Movie
Iceland
Encore
Aperitif for Breakfast
Spiritual Machine
Storyteller
Human Error

Referanser:
Tomasz Stanko

Vis flere data

(2 / 7) (2 / 7) (2 / 7) (2 / 7) (2 / 7) (2 / 7) (2 / 7)


Vann over hodet

Lebowski har en original ide, men det skorter på gjennomføringen.

På sitt debutalbum, Cinematic, prøver polske Lebowski seg på noe så originalt og svevende som å lage musikk til en imaginær film. Et temmelig ambisiøst prosjekt med andre ord, hvor lytteren selv får i oppgave å danne seg et filmatisk bilde ut fra musikken.

Lebowski har eksistert siden 2002. Uten videre kjennskap til bandets historie, går jeg ut fra at de en gang har vært ett vaskekte, gotisk metallband. Det basiske i Cinematic peker nemlig mot lyden av progressiv metall. Bandet selv opplyser også at de i tidens løp har begitt seg ut på jakt etter nye lyder og inspirasjoner, og at prosjektet med filmmusikk gradvis har vokst seg større.

Cinematic har derfor blitt ett eksperimentelt og kunstnerisk album, som bærer med seg elementer fra jazz, polsk folkemusikk og samplinger. Det tematiske formålet med albumet er å gi lytteren en reise i humørsvingninger, spenninger og emosjoner, akkurat slik en god film gjør.

Tross forsøket, greier imidlertid Lebowski sjelden å frigjøre seg fra sine røtter i gotisk metall, og det blir noe ensformig over hele albumet. Ser man en standard film fra Hollywood, vet man i det minste at det mot slutten kommer ett emosjonelt klimaks, med en løsning på filmens plot. Lebowski greier knapt å bygge musikken opp mot en spenningstopp, og makter heller ikke å rokke ved eksistensielle pilarer.

Det polske bandet skal ha ros for en kreativ ide. Utførelsen er imidlertid platt og pretensiøs, og det synes som bandet har tatt seg vann over hodet. Lydsamplingene kommer ofte helt ut av det blå, og leflingen med utallige stilarter får prosjektet til å virke i overkant ambisiøst.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Sufjan Stevens - The Age Of Adz

(Asthmatic Kitty)

Ikke engang Sufjan Stevens kommer seg unna med autotune, men heldigvis er de seksti minuttene før sjokket av ypperste klasse.

Flere:

Richmond Fontaine - Post to Wire
The Felice Brothers - Yonder Is the Clock