cover

Clingfilm

Salvatore

CD (2000) - Racing Junior / Racing Junior

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

[capsule review in English available]

Genre:
Rock

Stiler:
Alternativ / Space rock / Instrumental / Krautrock / Elektronisk

Spor:
Halloo!
Tango Urilla
Horsegirl
Schnee
Schneekaos
Clingfilm
Beware Of Clubwear
Handle With Care
Antisuper
Sea

Referanser:
Neu!
Can
Sonic Youth
Bardo Pond
Quickspace

Vis flere data

Se også:
Jugend - A New Hedonism - Salvatore (2000)
Fresh - Salvatore (2001)
Tempo - Salvatore (2002)
Luxus - Salvatore (2004)
Luxus - Salvatore (2004)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Debutplate som burde bli lagt merke til.

Dette er det mest spennende som har skjedd på lenge!

Krautrocken har fått en kraftig renessanse på 90-tallet. Krautrock er en betegnelse på tysk rock på slutten av 60 begynnelsen av 70-tallet, og omfatter band som Can og Neu!. Bandene som betegnelsen omfatter har ikke nødvendigvis mye til felles, og det er først og fremst disse to som har møtt nye tilhengere på 90-tallet.
Den eklektiske bevegelsen med det ulne tilnavnet post-rock, som også har vokst på 90-tallet, har blitt beskyldt for å dra veksler på blant annet krautrocken. Post-rocken har dermed sin del av æren for krautens renessanse.

Det er her Clingfilm kommer inn i bildet. Salvatore er en av Norges representanter blant de som har latt seg inspirere av Can og Neu!, samtidig som det instrumentale, billedlige og smått psykedeliske aspektet i musikken blant bandene i post-rock-bevegelsen også karakteriserer Salvatores debutplate Clingfilm.

Åpningssporet på Clingfilm heter Halloo!, og er preget av samme montoni og intensitet som Halloagallo fra første skiva til Neu!. Samtidig som låttitlene Schnee og Schneekaos fra Clingfilm gir sporer til mitt forsøk på å plassere Salvatore i forhold til tysk gammelrock. Neu!-soundet går igjen gjennom hele platen, men Salvatore er i stand til å fornye dette soundet gjennom å gi lydbildet mer tyngde. Platene til Neu! har litt av det lydbildet som dukket opp på senere på 70 og 80-tallet hos nyveiv-bandene som for eksempel hos Joy Division, der lyden er like skjør som psyken til Ian Curtis.

Salvatore er på ingen måte noe oppgulp av disse bandene, men er på vei gjennom denne plata til å finne sitt egne og definerte sound. Basert på gitar, bass, trommer og samples greier bandet å skape variasjon i låtmaterialet og innenfor låtene skapes det også varisjoner. Noen ganger små, andre ganger større varisjoner over tid, som gjør det spennende å lytte til låtene. De varierer mellom kompromissløs og rett frem rock (Horsegirl, Halloo!), til de mer kontemplative og mediterende maleriene Schnee og Schneekaos, og ikke minst Sea, som avslutter Clingfilm.

I sammenheng med andre retro-orienterte og gitarbaserte band som Big Bang og Euroboys, er Salvatore det mest spennende etter denne debuten. De er villige til å eksperimentere, spesielt er gitarens rolle på denne platen utvidet til mer enn og fremføre melodien. I tillegg til en usjenert vilje til å bruke effekter over hele linjen er Clingfilm en plate som stikker dypere, inneholder mer og er mye mer interessant enn utgivelsene til de ovennevnte band. La oss håpe de utvider horisonten til å omfatte andre band like mye som Neu!

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Björk - Greatest Hits

(One Little Indian)

Björk slår et heftig slag for fred, frihet, demokrati, omsorg og nytelse.

Flere:

The Modern Lovers - Modern Lovers
The Lionheart Brothers - Matters Of Love And Nature